Onderwijs

Kort nieuws

EilandbaronMet de uitgave van het boekje ‘De Eilandbaron’ is het gastschrijverschap van bioloog/schrijver Tijs Goldschmidt deze week formeel afgesloten.

Het boek is een verzameling essays van studenten en een van Goldschmidt zelf over het Duitse openluchtmuseum Insel Hombroich. Rector Fokkema overhandigde het eerste exemplaar dinsdag aan Goldschmidt. Het boekje verschijnt in een oplage van enkele honderden en is onder meer te koop bij de TU-winkel. Goldschmidt toonde zich enthousiast over zijn masterclass: “De studenten hebben me positief verrast. De een zou een goede columnist zijn, de volgende had alles in huis om proza te schrijven. Weer een ander kan goed analyserend beschouwen.” Fokkema ziet het gastschrijverschap ook als opmaat naar het volgende TU-evenement: het 165ste lustrumjaar, dat draait om duurzaamheid en Afrika.
Betonpiramide

De piramides van Gizeh zijn wellicht toch gemaakt van beton. Dat meldt een Amerikaans onderzoeksteam in het vakblad Journal of the American Ceramic Society. Michael Barsoum en collega’s bestudeerden twee monsters van de piramide van Khufu en vonden daarin een amorf, siliciumrijk materiaal van onbekende herkomst. Dat zou mortel kunnen zijn, aldus de onderzoekers. De vinding gaat in tegen het resultaat van een Delftse studie van vorig jaar. Dr. Menno Blaauw van het Reactor Instituut Delft stelde toen vast dat een stukje steen van de piramide van Cheops de afgelopen vierhonderdduizend jaar geen daglicht had gezien. De theorie dat de Egyptenaren hun piramides goten uit primitief beton, stamt uit de jaren tachtig. De bouw van de piramides is een onwaarschijnlijk heftige operatie: volgens schattingen van archeologen moesten er 250 duizend arbeiders twintig jaar lang mee bezig zijn geweest, een enorm beslag op de economie.
Leerstoelen

Op de faculteit 3mE zijn de afgelopen maanden voor vijf leerstoelen nieuwe hoogleraren gevonden. Dat is goed nieuws voor de faculteit, want een leerstoel die het te lang zonder hoogleraar moet stellen, loopt het risico uiteen te vallen. Voor de leerstoelen ship production and design en ship hydromechanics zijn respectievelijk ir. Hans Hopman en ir. René Huijsmans aangetrokken. Dr. Bart de Schutter is de nieuwe hoogleraar hybrid control and intelligent transportation systems. De voorheen bij Philips en Asml werkzame ir. Rob Munnig Schmidt trad in september als hoogleraar aan bij mechatronic design. De Duitse hoogleraar prof.dr. Joachim Gross (ex-Basf) neemt de leerstoel engineering thermodynamics voor zijn rekening.
Dies

De Zuid-Afrikaanse ambassadrice Hlengiwe Buhle Mkhize is volgende maand hoofdspreker op de 165ste dies natalis, het verjaardagsfeest van de TU Delft. De universiteit ontvangt op die dag een stoet prominenten. Vanuit Londen komt conrector prof. sir Leszek Borysiewicz van het Imperial College over, om een lezing te houden over universiteiten en de wereldgezondheidsagenda. Een opvallende gast, want Borysiewicz is van huis uit medicus. Prof.dr.ir. Tim van der Hagen verzorgt de dies natalis-lezing, getiteld ‘Energierevolutie: de toekomst is niet meer wat hij was’.
Ongeluk

Op de kruising van de Mekelweg en de Cornelis Drebbelweg vond afgelopen maandag een ongeluk plaats. Een 32-jarige automobilist uit Delft die vanuit de Drebbelweg de Mekelweg op kwam rijden, hield geen rekening met een 29-jarige, eveneens Delftse, automobilist die over de Mekelweg kwam aanrijden. Bij de botsing vielen geen gewonden. Wel kwam er koelvloeistof vrij, die later die ochtend door de brandweer van het wegdek moest worden gespoten. Op het kruispunt werd eerder dit jaar een medewerkster van de TU Delft doodgereden.
Pitspoezen

Gemiddeld rijdt hij ongeveer honderd kilometer per uur. Maar toch kreeg hij een plaatsje in de snelle, luidruchtige wereld van raceauto’s en pitspoezen. Racewagen Nuna 3, winnaar van de World Solar Challenge 2005, werd vorige week verwelkomd op het FIA Motorsport Gala in Monaco. Samen met kampioenen als de Formule-1-wagen van Renault en de winnaar van de World Rally Cup. Nuna3 is de eerste wagen op zonne-energie tussen de racewagens in Monaco. Max Mosley, voorzitter van motorsportorganisatie FIA, wil meer aandacht besteden aan duurzaam racen.
Aanbesteden

Heeft het traditionele aanbesteden in de bouwsector, waarbij aannemers zich niet met het ontwerp bezighouden en uitsluitend concurreren op de laagste prijs, zijn beste tijd gehad? Practische Studie, de studievereniging van civiele techniek, wijdt op donderdag 14 december een symposium aan de nieuwe samenwerkingsvormen die zich in de bouwwereld lijken af te tekenen tussen opdrachtgever en aannemer. De rolverdeling is minder star, en niet alle details moeten van te voren worden vastgelegd in een bestek. Tot de gastsprekers behoren Bam-topman ir. Henri Witteveen en hoogleraar bouwprocessen prof.dr.ir. Hennes de Ridder (CiTG), die in zijn onlangs verschenen boek ‘Het living building concept’ een pleidooi hield voor een innovatieve, op kwaliteit concurrerende bouwsector.

www.ps.tudelft.nl
Tegengas

Een gaspedaal dat een beetje tegengas geeft als je te dicht op je voorligger rijdt. Deze uitvinding kan veel mensenlevens redden, denkt promovendus ir. David Abbink. De ingenieur van Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen onderzocht in opdracht van autofabrikant Nissan hoeveel kracht zo’n zogenaamd haptisch pedaal moet leveren. De tegenkracht moet een reflex bij automobilisten opwekken, waardoor ze snel reageren op afremmende voorliggers. Deze week promoveerde Abbink op zijn bevindingen.
Geen samenwerking

De oprichting van het European Institute of Technology (EIT), een samenwerkingsverband tussen Europese technische universiteiten, is mogelijk niet haalbaar. Er is nog te weinig geld beschikbaar voor het plan van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Van de 2,4 miljard benodigde euro’s zijn slechts 309 miljoen gegarandeerd. Of de rest van het geld beschikbaar komt, is nog onzeker. Onderwijsminister Van der Hoeven schrijft, in antwoord op kamervragen van de VVD, dat ruim 1,5 miljard euro uit Europese onderzoeksfondsen moeten komen. Maar dat geld gaat niet zeker naar het EIT, omdat ook andere onderzoeksinstellingen kunnen meedingen. Ook het resterende half miljard is nog niet beschikbaar. Dat moet volgens de minister komen uit vrijwillige bijdragen van EU-lidstaten, bedrijven en inkomsten van octrooien. Barroso wil van het EIT een Europese tegenhanger maken van het Massachusetts Institute of Technology.
Kroon

In twee jaar tijd cum laude promoveren. Die opmerkelijke prestatie leverde de Delftse promovenda dr. Maaike Kroon (25). Kroon was twee jaar geleden al beste afstudeerder. Voor haar promotie ontwikkelde Kroon een methode om met behulp van superkritisch kooldioxide en vloeibare zouten (‘ionische vloeistoffen’) stoffen te produceren voor de fijnchemische industrie. Kroons methode, waarop de TU patent heeft aangevraagd, gebruikt driekwart minder energie en produceert nauwelijks chemisch afval. “De toepassingsmogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt, omdat er zoveel verschillende ionische vloeistoffen bestaan”, zei Kroon destijds in Delta.
Geen beurs

Het is onzeker of studenten na de feestdagen hun aanvullende beurs krijgen. De Belastingdienst heeft namelijk nog niet alle gegevens aangeleverd waarmee de hoogte van het maandelijkse bedrag wordt berekend. Ieder jaar wordt de hoogte van het bedrag – in 2007 maximaal 223 euro per maand – bepaald aan de hand van het belastbare jaarinkomen van de ouders. Daarvoor zijn de belastinggegevens nodig. Een woordvoerder gaat er vooralsnog vanuit dat de Belastingdienst de gegevens nog deze maand aanlevert. Maar garanties zijn er niet. “We zijn in overleg met het ministerie van onderwijs. Wellicht gaan we in januari ‘klantvriendelijk prolongeren’. Dat betekent dat studenten die in deze maand een aanvullende beurs krijgen ook in januari op hun geld kunnen rekenen.” D66 heeft inmiddels Kamervragen gesteld. Studenten mogen niet de dupe worden van de problemen bij de Belastingdienst, vindt de partij.
Nieuwe Student

“Studentenbonden wekken graag de indruk dat studenten slachtoffer zijn van het systeem”, zegt student Oliver van Loo, oprichter van stichting De Nieuwe Student. “Onzin! Je kunt juist heel veel doen tijdens je studie.” Bevlogen studenten die een bijbaan zoeken, naar het buitenland willen of een bedrijf willen starten kunnen terecht op www.denieuwestudent.nl, een site die studenten en bedrijven met elkaar in contact brengt. Zo is er een kring van webdesigners die tegen gereduceerd tarief sites bouwen voor ondernemende studenten en bemiddelt De Nieuwe Student voor buitenlandprojecten en bijbanen. Studenten die zich willen aansluiten, moeten wel een basiscontributie betalen: tien of vijftien euro.

Eilandbaron

Met de uitgave van het boekje ‘De Eilandbaron’ is het gastschrijverschap van bioloog/schrijver Tijs Goldschmidt deze week formeel afgesloten. Het boek is een verzameling essays van studenten en een van Goldschmidt zelf over het Duitse openluchtmuseum Insel Hombroich. Rector Fokkema overhandigde het eerste exemplaar dinsdag aan Goldschmidt. Het boekje verschijnt in een oplage van enkele honderden en is onder meer te koop bij de TU-winkel. Goldschmidt toonde zich enthousiast over zijn masterclass: “De studenten hebben me positief verrast. De een zou een goede columnist zijn, de volgende had alles in huis om proza te schrijven. Weer een ander kan goed analyserend beschouwen.” Fokkema ziet het gastschrijverschap ook als opmaat naar het volgende TU-evenement: het 165ste lustrumjaar, dat draait om duurzaamheid en Afrika.
Betonpiramide

De piramides van Gizeh zijn wellicht toch gemaakt van beton. Dat meldt een Amerikaans onderzoeksteam in het vakblad Journal of the American Ceramic Society. Michael Barsoum en collega’s bestudeerden twee monsters van de piramide van Khufu en vonden daarin een amorf, siliciumrijk materiaal van onbekende herkomst. Dat zou mortel kunnen zijn, aldus de onderzoekers. De vinding gaat in tegen het resultaat van een Delftse studie van vorig jaar. Dr. Menno Blaauw van het Reactor Instituut Delft stelde toen vast dat een stukje steen van de piramide van Cheops de afgelopen vierhonderdduizend jaar geen daglicht had gezien. De theorie dat de Egyptenaren hun piramides goten uit primitief beton, stamt uit de jaren tachtig. De bouw van de piramides is een onwaarschijnlijk heftige operatie: volgens schattingen van archeologen moesten er 250 duizend arbeiders twintig jaar lang mee bezig zijn geweest, een enorm beslag op de economie.
Leerstoelen

Op de faculteit 3mE zijn de afgelopen maanden voor vijf leerstoelen nieuwe hoogleraren gevonden. Dat is goed nieuws voor de faculteit, want een leerstoel die het te lang zonder hoogleraar moet stellen, loopt het risico uiteen te vallen. Voor de leerstoelen ship production and design en ship hydromechanics zijn respectievelijk ir. Hans Hopman en ir. René Huijsmans aangetrokken. Dr. Bart de Schutter is de nieuwe hoogleraar hybrid control and intelligent transportation systems. De voorheen bij Philips en Asml werkzame ir. Rob Munnig Schmidt trad in september als hoogleraar aan bij mechatronic design. De Duitse hoogleraar prof.dr. Joachim Gross (ex-Basf) neemt de leerstoel engineering thermodynamics voor zijn rekening.
Dies

De Zuid-Afrikaanse ambassadrice Hlengiwe Buhle Mkhize is volgende maand hoofdspreker op de 165ste dies natalis, het verjaardagsfeest van de TU Delft. De universiteit ontvangt op die dag een stoet prominenten. Vanuit Londen komt conrector prof. sir Leszek Borysiewicz van het Imperial College over, om een lezing te houden over universiteiten en de wereldgezondheidsagenda. Een opvallende gast, want Borysiewicz is van huis uit medicus. Prof.dr.ir. Tim van der Hagen verzorgt de dies natalis-lezing, getiteld ‘Energierevolutie: de toekomst is niet meer wat hij was’.
Ongeluk

Op de kruising van de Mekelweg en de Cornelis Drebbelweg vond afgelopen maandag een ongeluk plaats. Een 32-jarige automobilist uit Delft die vanuit de Drebbelweg de Mekelweg op kwam rijden, hield geen rekening met een 29-jarige, eveneens Delftse, automobilist die over de Mekelweg kwam aanrijden. Bij de botsing vielen geen gewonden. Wel kwam er koelvloeistof vrij, die later die ochtend door de brandweer van het wegdek moest worden gespoten. Op het kruispunt werd eerder dit jaar een medewerkster van de TU Delft doodgereden.
Pitspoezen

Gemiddeld rijdt hij ongeveer honderd kilometer per uur. Maar toch kreeg hij een plaatsje in de snelle, luidruchtige wereld van raceauto’s en pitspoezen. Racewagen Nuna 3, winnaar van de World Solar Challenge 2005, werd vorige week verwelkomd op het FIA Motorsport Gala in Monaco. Samen met kampioenen als de Formule-1-wagen van Renault en de winnaar van de World Rally Cup. Nuna3 is de eerste wagen op zonne-energie tussen de racewagens in Monaco. Max Mosley, voorzitter van motorsportorganisatie FIA, wil meer aandacht besteden aan duurzaam racen.
Aanbesteden

Heeft het traditionele aanbesteden in de bouwsector, waarbij aannemers zich niet met het ontwerp bezighouden en uitsluitend concurreren op de laagste prijs, zijn beste tijd gehad? Practische Studie, de studievereniging van civiele techniek, wijdt op donderdag 14 december een symposium aan de nieuwe samenwerkingsvormen die zich in de bouwwereld lijken af te tekenen tussen opdrachtgever en aannemer. De rolverdeling is minder star, en niet alle details moeten van te voren worden vastgelegd in een bestek. Tot de gastsprekers behoren Bam-topman ir. Henri Witteveen en hoogleraar bouwprocessen prof.dr.ir. Hennes de Ridder (CiTG), die in zijn onlangs verschenen boek ‘Het living building concept’ een pleidooi hield voor een innovatieve, op kwaliteit concurrerende bouwsector.

www.ps.tudelft.nl
Tegengas

Een gaspedaal dat een beetje tegengas geeft als je te dicht op je voorligger rijdt. Deze uitvinding kan veel mensenlevens redden, denkt promovendus ir. David Abbink. De ingenieur van Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen onderzocht in opdracht van autofabrikant Nissan hoeveel kracht zo’n zogenaamd haptisch pedaal moet leveren. De tegenkracht moet een reflex bij automobilisten opwekken, waardoor ze snel reageren op afremmende voorliggers. Deze week promoveerde Abbink op zijn bevindingen.
Geen samenwerking

De oprichting van het European Institute of Technology (EIT), een samenwerkingsverband tussen Europese technische universiteiten, is mogelijk niet haalbaar. Er is nog te weinig geld beschikbaar voor het plan van José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Van de 2,4 miljard benodigde euro’s zijn slechts 309 miljoen gegarandeerd. Of de rest van het geld beschikbaar komt, is nog onzeker. Onderwijsminister Van der Hoeven schrijft, in antwoord op kamervragen van de VVD, dat ruim 1,5 miljard euro uit Europese onderzoeksfondsen moeten komen. Maar dat geld gaat niet zeker naar het EIT, omdat ook andere onderzoeksinstellingen kunnen meedingen. Ook het resterende half miljard is nog niet beschikbaar. Dat moet volgens de minister komen uit vrijwillige bijdragen van EU-lidstaten, bedrijven en inkomsten van octrooien. Barroso wil van het EIT een Europese tegenhanger maken van het Massachusetts Institute of Technology.
Kroon

In twee jaar tijd cum laude promoveren. Die opmerkelijke prestatie leverde de Delftse promovenda dr. Maaike Kroon (25). Kroon was twee jaar geleden al beste afstudeerder. Voor haar promotie ontwikkelde Kroon een methode om met behulp van superkritisch kooldioxide en vloeibare zouten (‘ionische vloeistoffen’) stoffen te produceren voor de fijnchemische industrie. Kroons methode, waarop de TU patent heeft aangevraagd, gebruikt driekwart minder energie en produceert nauwelijks chemisch afval. “De toepassingsmogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt, omdat er zoveel verschillende ionische vloeistoffen bestaan”, zei Kroon destijds in Delta.
Geen beurs

Het is onzeker of studenten na de feestdagen hun aanvullende beurs krijgen. De Belastingdienst heeft namelijk nog niet alle gegevens aangeleverd waarmee de hoogte van het maandelijkse bedrag wordt berekend. Ieder jaar wordt de hoogte van het bedrag – in 2007 maximaal 223 euro per maand – bepaald aan de hand van het belastbare jaarinkomen van de ouders. Daarvoor zijn de belastinggegevens nodig. Een woordvoerder gaat er vooralsnog vanuit dat de Belastingdienst de gegevens nog deze maand aanlevert. Maar garanties zijn er niet. “We zijn in overleg met het ministerie van onderwijs. Wellicht gaan we in januari ‘klantvriendelijk prolongeren’. Dat betekent dat studenten die in deze maand een aanvullende beurs krijgen ook in januari op hun geld kunnen rekenen.” D66 heeft inmiddels Kamervragen gesteld. Studenten mogen niet de dupe worden van de problemen bij de Belastingdienst, vindt de partij.
Nieuwe Student

“Studentenbonden wekken graag de indruk dat studenten slachtoffer zijn van het systeem”, zegt student Oliver van Loo, oprichter van stichting De Nieuwe Student. “Onzin! Je kunt juist heel veel doen tijdens je studie.” Bevlogen studenten die een bijbaan zoeken, naar het buitenland willen of een bedrijf willen starten kunnen terecht op www.denieuwestudent.nl, een site die studenten en bedrijven met elkaar in contact brengt. Zo is er een kring van webdesigners die tegen gereduceerd tarief sites bouwen voor ondernemende studenten en bemiddelt De Nieuwe Student voor buitenlandprojecten en bijbanen. Studenten die zich willen aansluiten, moeten wel een basiscontributie betalen: tien of vijftien euro.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.