LegoblokjesEen presentatie over nanotechnologie in de aula van de TU Delft is op zich niet zo bijzonder. Maar zaterdag, tijdens de finale van de First Lego League Benelux, zijn het kinderen van acht tot veertien jaar die hun ideeën voor toepassingen van nanotechnologie presenteren.
Die ideeën zijn de uitkomsten van een van de onderdelen van de finale, het onderzoeksproject. Ook moeten de 32 teams hun zelfgebouwde robot opdrachten laten uitvoeren, bijvoorbeeld Legoblokjes verplaatsen. Met de wedstrijd wil de organisatie kinderen enthousiast maken voor techniek. Het thema nanotechnologie was moeilijk, geeft organisator Marian Kat toe. “Maar de kinderen kwamen met verbazingwekkend praktische toepassingen.” Ze verzonnen onder andere kleren die niet vies worden als je buiten speelt of een T-shirt met een flexibel scherm waar je steeds een ander plaatje op kunt zetten.
Zandbergen
Plaatsvervangend chef van het Delftse politiekorps Kees Zandbergen heeft studenten niet willen stigmatiseren als een groep mensen die stuk voor stuk voor problemen zorgen. Dat zegt hij naar aanleiding van de commotie die onder studenten is ontstaan door uitspraken die Zandbergen deed in een interview (Delta 39). Studenten vielen onder meer over Zandbergens opmerkingen over studentencomplex Krakeelhof ‘waar ze bij elkaar zitten en rotzooi trappen’. “Natuurlijk geven niet alle zeshonderd inwoners overlast”, zegt Zandbergen nu. “Mijn opmerkingen gaan niet over iedereen.” De politieman heeft onlangs hierover gesproken met studentenraadspartij Stip en burgemeester Verkerk. Het was volgens hem een goed gesprek, waarin hij zegt duidelijk gemaakt te hebben dat zijn standpunten overeind blijven.
Koreaans bezoek
Volgende week ontvangt de TU Delft een delegatie van tien toponderzoekers van het Zuid-Koreaanse Embedded Software Cooperative Research Center. Dit kennisinstituut gaat nauw samenwerken met de Nederlandse tegenhanger, het Embedded Systems Institute in Eindhoven. De delegatie zal diverse faculteiten van de TU Delft bezoeken, waaronder de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. De Zuid-Koreaanse onderzoekers doen ook de twee andere technische universiteiten aan. In het kader van het bezoek is een seminar georganiseerd, met als thema: Embedded System Engineering Design Challenges.
Studieadviseur
Een afspraak maken met een studieadviseur is nu veel te ingewikkeld voor studenten, meent de studentenraad. De raad komt daarom met het voorstel om de studenten zo’n afspraak niet langer te laten maken via een servicepunt of via een e-mail aan de studieadviseur, maar middels de afsprakenplanner van de digitale leeromgeving Blackboard. Studenten kunnen op deze manier intekenen op dagdelen die de studieadviseur in de afsprakenplanner van Blackboard heeft ‘vrijgegeven’. Na zo’n intekening ontvangt de studieadviseur steeds automatisch een mailtje om hem op de afspraak te attenderen. Een proef zou moeten uitwijzen of deze functionaliteit van Blackboard de studieadviseur inderdaad laagdrempeliger voor studenten maakt.
New Orleans
Waterbouwkundehoogleraar prof.drs.ir. Han Vrijling (waterbouwkunde) is één van de auteurs van het mede door de TU Delft uitgegeven boek ‘Schade door overstroming: ervaringen uit New Orleans’. Dit boekje, dat werd geschreven in samenwerking met het adviesbureau HKV Lijn In Water, zet vanuit ingenieursperspectief de gebeurtenissen tijdens de ramp op een rij. De overstroming van New Orleans richtte in augustus voor tientallen miljarden dollars aan schade aan en kostte meer dan duizend mensen het leven. ‘Schade door overstroming’ zal op 24 augustus worden uitgereikt aan staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken). Een vertaling van het boekje verschijnt in de Verenigde Staten.
Stages
De studentenraad is enthousiast over het door een stagecoördinator ontwikkelde prototype voor een online stagedatabase. Nu worden de contacten voor een stage nog gelegd via stagecoördinatoren, maar volgens de sr hebben die het te druk om iedere geïnteresseerde student aan een goede stageplek te helpen. Daarom dringt de sr aan op het opzetten van een website met een stagedatabase. Zo’n site moet zowel bedrijven als studenten snel aan de gewenste informatie kunnen helpen. Bijkomend voordeel is dat de schotten tussen de faculteiten wegvallen waar het stages betreft: stageplekken zullen zo minder snel verloren gaan, voorspelt de sr.
Rente
Een concept-wetswijziging van het ministerie van onderwijs, waarin werd aangekondigd dat in 2007 de rente op de studieschuld met een heel procentpunt zal stijgen, heeft bij de studentenbonden voor verontwaardiging en verwarring gezorgd. ‘Kabinet pakt op valreep miljoenen af van studenten’, kopte het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een persbericht. Later liet staatssecretaris Bruins weten dat de rente op de studieschuld komend jaar slechts met tweetiende procentpunt stijgt. De stijging van 2,7 naar 3,7 procent is al een feit sinds de jaarwisseling. Dankzij de commotie loopt Bruins het risico dat de Tweede Kamer hem opnieuw aan het werk zet. Alle grote partijen in de Tweede Kamer – inclusief Bruins’ eigen VVD – vinden het betaalbaar houden van studentenleningen essentieel. (HOP)
Mongolen
Opmerkelijk bezoek: een delegatie beleidsmakers uit Mongolië kwam zich deze week verdiepen in de manier waarop Nederland omgaat met water. De organisatie was in handen van het centrale bureau voor internationale samenwerking van de TU Delft (Cicat). Onder leiding van ir. Cees Timmers bezochten de tien Mongolen onder meer de TU, WL Delft Hydraulics en verschillende waterwerken, riool- en drinkwaterinstallaties. Bij Mongolië denk je eerder aan woestijnen dan aan water. Ten onrechte, legt René Tamboer van het Cicat uit. “Ze hebben wel degelijk water en rivieren, en een opkomende industrie die water nodig heeft.” Dertig procent van het drinkwater voldoet niet aan de gezondheidsnorm, en de efficiency van het watergebruik is laag. “Daarom zijn deze heren geïnteresseerd in ons integrale waterbeheer. Van top tot bottom: alles komt aan bod.” Het bezoek is onderdeel van een langlopend, mede door Nederlands ontwikkelingsgeld gefinancierd project waarmee Mongolië zijn waterbeheer wil verbeteren.
Leider
Ir. Christa Meskers, die in 2008 hoopt te promoveren bij materiaalkunde, heeft dit jaar de Young Leader Professional Development award van de Minerals, Metals & Materials Society (TMS) gewonnen. Samen met winnaars uit onder meer Australië, Taiwan en de Verenigde Staten zal ze eind februari in Orlando het jaarlijkse congres van de TMS bezoeken, waar ze deel kan nemen aan technische comités en praten met prominente TMS-leden. De TMS is een internationale organisatie met zo’n tienduizend leden.
Slimme ballen
Tijdens de vorige week woensdag door BNN uitgezonden Nationale IQ test 2007 wisten vijftig ‘corpsballen’ als eerste te eindigen: hun gemiddelde IQ bedroeg 126 punten. Ze wonnen het zelfs van de hoogleraren, waar overigens wel de deelnemer met de hoogste score (140) te vinden was. Ook de moslima’s, de Jerommekes, de stoeipoezen, en de onvermijdelijke bekende Nederlanders hadden zich in de strijd geworpen. Bij die laatste groep bleek Esmaa Alariachi (de Meiden van Halal) de beste deelnemer, met een IQ van 123. Bonnie St. Claire haalde een score van 52 punten, 25 punten lager dan de chimpansee Sandy, die vorig jaar meedeed.
Paaldansen
Ex-wereldkampioene paaldansen, Denise Mulder, komt 12 februari een demonstratie geven op het sportcentrum. Dat gebeurt tijdens een ‘mega aerobics dance event’, met streetdance, paaldansen en gogo-dance. “Denise gaat niet uit de kleren”, helpt sportcoördinatrice Minke Eringa hitsige belangstellenden uit de droom. “Zij geeft een demonstratie van een door haarzelf ontwikkeld pole-fitnessprogramma.” Eringa verwacht zeker honderd paaldansende vrouwen. “En er zullen ook wel een heleboel mannen komen kijken.” Een sportkaart is niet nodig, dresscode: black ’n glitter.
Legoblokjes
Een presentatie over nanotechnologie in de aula van de TU Delft is op zich niet zo bijzonder. Maar zaterdag, tijdens de finale van de First Lego League Benelux, zijn het kinderen van acht tot veertien jaar die hun ideeën voor toepassingen van nanotechnologie presenteren. Die ideeën zijn de uitkomsten van een van de onderdelen van de finale, het onderzoeksproject. Ook moeten de 32 teams hun zelfgebouwde robot opdrachten laten uitvoeren, bijvoorbeeld Legoblokjes verplaatsen. Met de wedstrijd wil de organisatie kinderen enthousiast maken voor techniek. Het thema nanotechnologie was moeilijk, geeft organisator Marian Kat toe. “Maar de kinderen kwamen met verbazingwekkend praktische toepassingen.” Ze verzonnen onder andere kleren die niet vies worden als je buiten speelt of een T-shirt met een flexibel scherm waar je steeds een ander plaatje op kunt zetten.
Zandbergen
Plaatsvervangend chef van het Delftse politiekorps Kees Zandbergen heeft studenten niet willen stigmatiseren als een groep mensen die stuk voor stuk voor problemen zorgen. Dat zegt hij naar aanleiding van de commotie die onder studenten is ontstaan door uitspraken die Zandbergen deed in een interview (Delta 39). Studenten vielen onder meer over Zandbergens opmerkingen over studentencomplex Krakeelhof ‘waar ze bij elkaar zitten en rotzooi trappen’. “Natuurlijk geven niet alle zeshonderd inwoners overlast”, zegt Zandbergen nu. “Mijn opmerkingen gaan niet over iedereen.” De politieman heeft onlangs hierover gesproken met studentenraadspartij Stip en burgemeester Verkerk. Het was volgens hem een goed gesprek, waarin hij zegt duidelijk gemaakt te hebben dat zijn standpunten overeind blijven.
Koreaans bezoek
Volgende week ontvangt de TU Delft een delegatie van tien toponderzoekers van het Zuid-Koreaanse Embedded Software Cooperative Research Center. Dit kennisinstituut gaat nauw samenwerken met de Nederlandse tegenhanger, het Embedded Systems Institute in Eindhoven. De delegatie zal diverse faculteiten van de TU Delft bezoeken, waaronder de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. De Zuid-Koreaanse onderzoekers doen ook de twee andere technische universiteiten aan. In het kader van het bezoek is een seminar georganiseerd, met als thema: Embedded System Engineering Design Challenges.
Studieadviseur
Een afspraak maken met een studieadviseur is nu veel te ingewikkeld voor studenten, meent de studentenraad. De raad komt daarom met het voorstel om de studenten zo’n afspraak niet langer te laten maken via een servicepunt of via een e-mail aan de studieadviseur, maar middels de afsprakenplanner van de digitale leeromgeving Blackboard. Studenten kunnen op deze manier intekenen op dagdelen die de studieadviseur in de afsprakenplanner van Blackboard heeft ‘vrijgegeven’. Na zo’n intekening ontvangt de studieadviseur steeds automatisch een mailtje om hem op de afspraak te attenderen. Een proef zou moeten uitwijzen of deze functionaliteit van Blackboard de studieadviseur inderdaad laagdrempeliger voor studenten maakt.
New Orleans
Waterbouwkundehoogleraar prof.drs.ir. Han Vrijling (waterbouwkunde) is één van de auteurs van het mede door de TU Delft uitgegeven boek ‘Schade door overstroming: ervaringen uit New Orleans’. Dit boekje, dat werd geschreven in samenwerking met het adviesbureau HKV Lijn In Water, zet vanuit ingenieursperspectief de gebeurtenissen tijdens de ramp op een rij. De overstroming van New Orleans richtte in augustus voor tientallen miljarden dollars aan schade aan en kostte meer dan duizend mensen het leven. ‘Schade door overstroming’ zal op 24 augustus worden uitgereikt aan staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken). Een vertaling van het boekje verschijnt in de Verenigde Staten.
Stages
De studentenraad is enthousiast over het door een stagecoördinator ontwikkelde prototype voor een online stagedatabase. Nu worden de contacten voor een stage nog gelegd via stagecoördinatoren, maar volgens de sr hebben die het te druk om iedere geïnteresseerde student aan een goede stageplek te helpen. Daarom dringt de sr aan op het opzetten van een website met een stagedatabase. Zo’n site moet zowel bedrijven als studenten snel aan de gewenste informatie kunnen helpen. Bijkomend voordeel is dat de schotten tussen de faculteiten wegvallen waar het stages betreft: stageplekken zullen zo minder snel verloren gaan, voorspelt de sr.
Rente
Een concept-wetswijziging van het ministerie van onderwijs, waarin werd aangekondigd dat in 2007 de rente op de studieschuld met een heel procentpunt zal stijgen, heeft bij de studentenbonden voor verontwaardiging en verwarring gezorgd. ‘Kabinet pakt op valreep miljoenen af van studenten’, kopte het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een persbericht. Later liet staatssecretaris Bruins weten dat de rente op de studieschuld komend jaar slechts met tweetiende procentpunt stijgt. De stijging van 2,7 naar 3,7 procent is al een feit sinds de jaarwisseling. Dankzij de commotie loopt Bruins het risico dat de Tweede Kamer hem opnieuw aan het werk zet. Alle grote partijen in de Tweede Kamer – inclusief Bruins’ eigen VVD – vinden het betaalbaar houden van studentenleningen essentieel. (HOP)
Mongolen
Opmerkelijk bezoek: een delegatie beleidsmakers uit Mongolië kwam zich deze week verdiepen in de manier waarop Nederland omgaat met water. De organisatie was in handen van het centrale bureau voor internationale samenwerking van de TU Delft (Cicat). Onder leiding van ir. Cees Timmers bezochten de tien Mongolen onder meer de TU, WL Delft Hydraulics en verschillende waterwerken, riool- en drinkwaterinstallaties. Bij Mongolië denk je eerder aan woestijnen dan aan water. Ten onrechte, legt René Tamboer van het Cicat uit. “Ze hebben wel degelijk water en rivieren, en een opkomende industrie die water nodig heeft.” Dertig procent van het drinkwater voldoet niet aan de gezondheidsnorm, en de efficiency van het watergebruik is laag. “Daarom zijn deze heren geïnteresseerd in ons integrale waterbeheer. Van top tot bottom: alles komt aan bod.” Het bezoek is onderdeel van een langlopend, mede door Nederlands ontwikkelingsgeld gefinancierd project waarmee Mongolië zijn waterbeheer wil verbeteren.
Leider
Ir. Christa Meskers, die in 2008 hoopt te promoveren bij materiaalkunde, heeft dit jaar de Young Leader Professional Development award van de Minerals, Metals & Materials Society (TMS) gewonnen. Samen met winnaars uit onder meer Australië, Taiwan en de Verenigde Staten zal ze eind februari in Orlando het jaarlijkse congres van de TMS bezoeken, waar ze deel kan nemen aan technische comités en praten met prominente TMS-leden. De TMS is een internationale organisatie met zo’n tienduizend leden.
Slimme ballen
Tijdens de vorige week woensdag door BNN uitgezonden Nationale IQ test 2007 wisten vijftig ‘corpsballen’ als eerste te eindigen: hun gemiddelde IQ bedroeg 126 punten. Ze wonnen het zelfs van de hoogleraren, waar overigens wel de deelnemer met de hoogste score (140) te vinden was. Ook de moslima’s, de Jerommekes, de stoeipoezen, en de onvermijdelijke bekende Nederlanders hadden zich in de strijd geworpen. Bij die laatste groep bleek Esmaa Alariachi (de Meiden van Halal) de beste deelnemer, met een IQ van 123. Bonnie St. Claire haalde een score van 52 punten, 25 punten lager dan de chimpansee Sandy, die vorig jaar meedeed.
Paaldansen
Ex-wereldkampioene paaldansen, Denise Mulder, komt 12 februari een demonstratie geven op het sportcentrum. Dat gebeurt tijdens een ‘mega aerobics dance event’, met streetdance, paaldansen en gogo-dance. “Denise gaat niet uit de kleren”, helpt sportcoördinatrice Minke Eringa hitsige belangstellenden uit de droom. “Zij geeft een demonstratie van een door haarzelf ontwikkeld pole-fitnessprogramma.” Eringa verwacht zeker honderd paaldansende vrouwen. “En er zullen ook wel een heleboel mannen komen kijken.” Een sportkaart is niet nodig, dresscode: black ’n glitter.
Comments are closed.