RectificatieIn het artikel ‘TU moet over de brug komen met innovatie’ (Delta 05) is een fout geslopen. De decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek prof.
Ben Droste geeft een voorbeeld van een Delfts technostartersbedrijf dat een product ontwikkelt voor Schiphol. Het bedrijf in kwestie is QuinTech Engineering Innovations, en niet Taniq zoals in het stuk vermeld staat. QuinTech ontwerpt een bagage-afhandelingssysteem voor Schiphol.
Site-tsunami
Als paddenstoelen schieten de websites gewijd aan duurzame energie uit de grond. Deze week bracht de Universiteit Nijmegen de website www.mvoscripties.nl uit, een site die ‘afgeronde scripties, werkstukken en papers van hbo- en wo-studenten rond verantwoord en duurzaam ondernemen gratis toegankelijk wil maken’. Ook verscheen www.greeninventions.net, een particulier opgezette wiki-website ‘waar wetenschappers kennis kunnen uitwisselen met betrekking tot groene energie’, aldus oprichter Edwin Meijer. De twee sites zijn het begin van een ’tsunami’ van academisch georiënteerde duurzaamwebsites. Nijmegen heeft aangekondigd nog zes websites over duurzaam ondernemen online te brengen, terwijl het Utrechtse adviesbureau Ecofys op het punt staat om een nieuwsdienst op te tuigen rondom duurzame energie. Vanuit de TU Delft werkt het Nederlandse Onderzoeksplatform voor Duurzame Energievoorziening aan een website www.energieplatform.nl, die het toonaangevende overzicht moet bieden van wat in Nederland aan duurzame energie wordt onderzocht.
25 Miljoen
Maar liefst 25 miljoen dollar krijgt de briljante uitvinder die iets bedenkt waardoor de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer significant afneemt. Deze zogenaamde ‘Virgin Earth Challenge Prize’ wordt tussen nu en vijf jaar uitgeloofd door de Britse multimiljardair Sir Richard Branson. In de jury zitten naast Branson onder anderen politicus Al Gore, Nasa-klimaatwetenschapper James Hansen en James Lovelock, de bedenker van de zogeheten Gaia-theorie. Volgens prof.dr. Salomon Kroonenberg van Civiele Techniek en Geowetenschappen, moet de TU kunstmatige bladeren ontwikkelen die meer efficiënter koolstofdioxide uit de lucht halen dan planten. “Dat zou mijn insteek zijn.” De TU moet daar dan wel snel werk van maken, want onderzoekers van de Universiteit van Wageningen zijn hier al aan begonnen, waarschuwt de professor.
Evacuatiebrancard
Het evacueren van ernstig lichamelijk gehandicapten is een kunst apart. Patiënten moeten extra soepel op brancards geholpen worden en eventuele voorgevormde matrassen moeten goed gefixeerd zijn. Ir. Yvon Peters ontwierp een evacuatiebrancard speciaal voor deze groep mensen. Ze deed haar onderzoek, waar ze onlangs op afstudeerde bij Industrieel Ontwerpen, in opdracht van een verpleeghuis in Limburg en de brandweer van Roermond. Een bedrijf gaat de brancard binnenkort produceren.
Nieuwe minister
De universiteiten reageren enthousiast op de voordracht van Ronald Plasterk (PvdA) als minister van onderwijs in het nieuwe kabinet. Aangenomen wordt dat hij hoger onderwijs en wetenschap in zijn portefeuille krijgt. PvdA-leider Wouter Bos zei tegen het Radio 1-journaal dat het voor de onderwijswereld fantastisch is dat iemand uit de academische wereld de overstap maakt naar de politiek. Hij roemt Plasterk als een brede, originele denker, die zich bij OCW zal bezighouden met cultuur en media, en het emancipatiebeleid op zich neemt. VSNU-voorzitter Sijbolt Noordazei voor Radio 1 hoge verwachtingen te hebben van Plasterk. “Hij is iemand die zich zal inzetten voor een uitdagend studieklimaat voor studenten en flink zal investeren in wetenschappelijk onderzoek, zodat we echt aan de top blijven in Nederland.” (HOP)
Busleed
De VVD in Zoetermeer wil een snelbus voor TU Delft-studenten uit die stad. De fractie trekt zich het leed van de studenten aan, die zich dagelijks in een veel te volle bus 121 moeten worstelen. De bus doet ook nog eens veel langer over de reis dan de dienstregeling belooft. Daardoor komen studenten regelmatig te laat op college. De snelbus zou volgens de VVD over de nieuwe N470 moeten gaan rijden. Deze provinciale weg tussen Zoetermeer en Delft moet later dit jaar klaar zijn. De Zoetermeerse wethouder voor verkeer en vervoer heeft toegezegd het voorstel over te brengen aan Connexxion.
Salaris
Bestuurders van Nederlandse universiteiten vinden dat ze meer mogen verdienen dan de minister-president. De ‘Code goed bestuur universiteiten’, waarin de bestuurders onder andere uitspraken doen over hun bezoldiging, stelt geen ‘JP-norm’. Het salaris moet volgens de nieuwe code zodanig zijn, dat goede bestuurders kunnen worden ‘aangetrokken en behouden’. De beloning moet de belangen van de universiteit ‘op de middellange en lange termijn’ bevorderen. Van een maximum wordt niet gerept. In 2005 verdienden 37 bestuurders en beleidsmakers van universiteiten jaarlijks meer dan een minister. Dat was inclusief hun pensioenlasten, maar exclusief eventuele ontslagvergoedingen. Ook vijftien professoren en één docent kregen meer dan 158 duizend euro. (HOP)
Medisch
Als laatste activiteit ter ere van haar honderdjarig bestaan, houdt de Electrotechnische Vereeniging van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica een symposium. Volgende week praten zes sprekers over elektrotechniek in de medische wetenschap. “Daar zit natuurlijk ook een ethische discussie aan vast”, zegt medeorganisator Corné van Eeden. Filosofiedocent Gert-Jan Lokhorst van Techniek, Bestuur en Management gaat daar in zijn lezing op in.
www.evt.tudelft.nl
Ontgroeners in cel
Twee dispuutsleden van een universiteit in Florida zijn veroordeeld tot twee jaar cel wegens mishandeling van een aspirant-lid. De rechter wilde ‘een signaal afgeven’. Dat meldt The Daily Telegraph. Tijdens een ontgroening zouden de twee studenten een jongen vier nachten lang hebben afgeranseld met een houten twijg. Ze goten water over zijn hoofd als hij flauwviel, zodat hij weer bijkwam – waarna ze weer opnieuw begonnen. Het achterwerk van het slachtoffer was zo beschadigd, dat er een chirurg aan te pas moest komen. Sinds 2005 is in Florida wetgeving van kracht waardoor de vrijwillige deelname van novieten niet langer als vergoelijking geldt wanneer een ontgroening uit de hand loopt. Dit is de eerste veroordeling sinds de nieuwe wet.
Weesfietsen
De gemeente Delft gaat weesfietsen van het stationsplein verwijderen. Binnenkort krijgen alle geparkeerde tweewielers een zegel. Een maand later worden de fietsen met een niet-verbroken zegel weggehaald. De actie is een idee van Stip. Volgens de studentenpartij blijkt uit landelijk onderzoek van het Fietsberaad dat 23 procent van de fietsen op stations weesfiets is. De tweewielers die worden verwijderd, komen in het gemeentedepot aan de Houttuinen. De eigenaars krijgen drie maanden de tijd om hun fiets terug te kopen.
Schulden
Aanzienlijk meer studenten kloppen bij de IB-Groep aan voor een lening. Ze kiezen bovendien steeds vaker het maximale leenbedrag. Ruim een kwart van de studenten leent nu. Dat blijkt uit de jongste gegevens van de Informatie Beheer Groep. Het aantal studenten met een lening naast de basisbeurs . en eventueel een aanvullende beurs . schoot omhoog van 106 duizend vorig jaar naar 120 duizend nu; een toename van 14 procent. Die valt niet te verklaren met de 2 procent groei van de totale hoeveelheid studenten. Van de 120 duizend leners staan 86 duizend voor het maximale bedrag in de boeken. Vorig jaar waren het er nog 12 duizend minder. Irene van den Broek, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, heeft wel een verklaring voor de toename: “Het collegegeld gaat steeds meer omhoog, de kamers worden duurder en de studiebeurs stijgt niet snel genoeg mee. Studenten moeten wel.” (HOP)
Kamernood
De Delftse woningmarkt is krap, maar de situatie is lang niet zo nijpend als in Amsterdam. Het gemeentebestuur van de hoofdstad gaat draconische maatregelen nemen. Het wil tot 2010 vijfduizend extra studentenwoningen realiseren. Dat heeft de Amsterdamse PvdA-wethouder Herrema (volkshuisvesting) bekend gemaakt. Het aantal komt bovenop de drieduizend woningen die al stonden gepland voor oplevering tot 2010. Daarmee zou het tekort van 7600 studentenwoningen worden weggewerkt. Om snel nieuwe woningen te kunnen opleveren, worden leegstaande kantoorpanden verbouwd. Dat moet duizend woningen opleveren. Verder komen er driehonderd ‘onzelfstandige’ woningen, waar studenten keuken en badkamer delen. Wooncorporaties reserveren achthonderd bestaande woningen voor studenten. Verder voert Amsterdam in navolging van Delft het campuscontract in, wat ervoor moet zorgen dat afgestudeerden hun studentenwoning verlaten. (HOP)
Rectificatie
In het artikel ‘TU moet over de brug komen met innovatie’ (Delta 05) is een fout geslopen. De decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek prof. Ben Droste geeft een voorbeeld van een Delfts technostartersbedrijf dat een product ontwikkelt voor Schiphol. Het bedrijf in kwestie is QuinTech Engineering Innovations, en niet Taniq zoals in het stuk vermeld staat. QuinTech ontwerpt een bagage-afhandelingssysteem voor Schiphol.
Site-tsunami
Als paddenstoelen schieten de websites gewijd aan duurzame energie uit de grond. Deze week bracht de Universiteit Nijmegen de website www.mvoscripties.nl uit, een site die ‘afgeronde scripties, werkstukken en papers van hbo- en wo-studenten rond verantwoord en duurzaam ondernemen gratis toegankelijk wil maken’. Ook verscheen www.greeninventions.net, een particulier opgezette wiki-website ‘waar wetenschappers kennis kunnen uitwisselen met betrekking tot groene energie’, aldus oprichter Edwin Meijer. De twee sites zijn het begin van een ’tsunami’ van academisch georiënteerde duurzaamwebsites. Nijmegen heeft aangekondigd nog zes websites over duurzaam ondernemen online te brengen, terwijl het Utrechtse adviesbureau Ecofys op het punt staat om een nieuwsdienst op te tuigen rondom duurzame energie. Vanuit de TU Delft werkt het Nederlandse Onderzoeksplatform voor Duurzame Energievoorziening aan een website www.energieplatform.nl, die het toonaangevende overzicht moet bieden van wat in Nederland aan duurzame energie wordt onderzocht.
25 Miljoen
Maar liefst 25 miljoen dollar krijgt de briljante uitvinder die iets bedenkt waardoor de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer significant afneemt. Deze zogenaamde ‘Virgin Earth Challenge Prize’ wordt tussen nu en vijf jaar uitgeloofd door de Britse multimiljardair Sir Richard Branson. In de jury zitten naast Branson onder anderen politicus Al Gore, Nasa-klimaatwetenschapper James Hansen en James Lovelock, de bedenker van de zogeheten Gaia-theorie. Volgens prof.dr. Salomon Kroonenberg van Civiele Techniek en Geowetenschappen, moet de TU kunstmatige bladeren ontwikkelen die meer efficiënter koolstofdioxide uit de lucht halen dan planten. “Dat zou mijn insteek zijn.” De TU moet daar dan wel snel werk van maken, want onderzoekers van de Universiteit van Wageningen zijn hier al aan begonnen, waarschuwt de professor.
Evacuatiebrancard
Het evacueren van ernstig lichamelijk gehandicapten is een kunst apart. Patiënten moeten extra soepel op brancards geholpen worden en eventuele voorgevormde matrassen moeten goed gefixeerd zijn. Ir. Yvon Peters ontwierp een evacuatiebrancard speciaal voor deze groep mensen. Ze deed haar onderzoek, waar ze onlangs op afstudeerde bij Industrieel Ontwerpen, in opdracht van een verpleeghuis in Limburg en de brandweer van Roermond. Een bedrijf gaat de brancard binnenkort produceren.
Nieuwe minister
De universiteiten reageren enthousiast op de voordracht van Ronald Plasterk (PvdA) als minister van onderwijs in het nieuwe kabinet. Aangenomen wordt dat hij hoger onderwijs en wetenschap in zijn portefeuille krijgt. PvdA-leider Wouter Bos zei tegen het Radio 1-journaal dat het voor de onderwijswereld fantastisch is dat iemand uit de academische wereld de overstap maakt naar de politiek. Hij roemt Plasterk als een brede, originele denker, die zich bij OCW zal bezighouden met cultuur en media, en het emancipatiebeleid op zich neemt. VSNU-voorzitter Sijbolt Noordazei voor Radio 1 hoge verwachtingen te hebben van Plasterk. “Hij is iemand die zich zal inzetten voor een uitdagend studieklimaat voor studenten en flink zal investeren in wetenschappelijk onderzoek, zodat we echt aan de top blijven in Nederland.” (HOP)
Busleed
De VVD in Zoetermeer wil een snelbus voor TU Delft-studenten uit die stad. De fractie trekt zich het leed van de studenten aan, die zich dagelijks in een veel te volle bus 121 moeten worstelen. De bus doet ook nog eens veel langer over de reis dan de dienstregeling belooft. Daardoor komen studenten regelmatig te laat op college. De snelbus zou volgens de VVD over de nieuwe N470 moeten gaan rijden. Deze provinciale weg tussen Zoetermeer en Delft moet later dit jaar klaar zijn. De Zoetermeerse wethouder voor verkeer en vervoer heeft toegezegd het voorstel over te brengen aan Connexxion.
Salaris
Bestuurders van Nederlandse universiteiten vinden dat ze meer mogen verdienen dan de minister-president. De ‘Code goed bestuur universiteiten’, waarin de bestuurders onder andere uitspraken doen over hun bezoldiging, stelt geen ‘JP-norm’. Het salaris moet volgens de nieuwe code zodanig zijn, dat goede bestuurders kunnen worden ‘aangetrokken en behouden’. De beloning moet de belangen van de universiteit ‘op de middellange en lange termijn’ bevorderen. Van een maximum wordt niet gerept. In 2005 verdienden 37 bestuurders en beleidsmakers van universiteiten jaarlijks meer dan een minister. Dat was inclusief hun pensioenlasten, maar exclusief eventuele ontslagvergoedingen. Ook vijftien professoren en één docent kregen meer dan 158 duizend euro. (HOP)
Medisch
Als laatste activiteit ter ere van haar honderdjarig bestaan, houdt de Electrotechnische Vereeniging van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica een symposium. Volgende week praten zes sprekers over elektrotechniek in de medische wetenschap. “Daar zit natuurlijk ook een ethische discussie aan vast”, zegt medeorganisator Corné van Eeden. Filosofiedocent Gert-Jan Lokhorst van Techniek, Bestuur en Management gaat daar in zijn lezing op in.
www.evt.tudelft.nl
Ontgroeners in cel
Twee dispuutsleden van een universiteit in Florida zijn veroordeeld tot twee jaar cel wegens mishandeling van een aspirant-lid. De rechter wilde ‘een signaal afgeven’. Dat meldt The Daily Telegraph. Tijdens een ontgroening zouden de twee studenten een jongen vier nachten lang hebben afgeranseld met een houten twijg. Ze goten water over zijn hoofd als hij flauwviel, zodat hij weer bijkwam – waarna ze weer opnieuw begonnen. Het achterwerk van het slachtoffer was zo beschadigd, dat er een chirurg aan te pas moest komen. Sinds 2005 is in Florida wetgeving van kracht waardoor de vrijwillige deelname van novieten niet langer als vergoelijking geldt wanneer een ontgroening uit de hand loopt. Dit is de eerste veroordeling sinds de nieuwe wet.
Weesfietsen
De gemeente Delft gaat weesfietsen van het stationsplein verwijderen. Binnenkort krijgen alle geparkeerde tweewielers een zegel. Een maand later worden de fietsen met een niet-verbroken zegel weggehaald. De actie is een idee van Stip. Volgens de studentenpartij blijkt uit landelijk onderzoek van het Fietsberaad dat 23 procent van de fietsen op stations weesfiets is. De tweewielers die worden verwijderd, komen in het gemeentedepot aan de Houttuinen. De eigenaars krijgen drie maanden de tijd om hun fiets terug te kopen.
Schulden
Aanzienlijk meer studenten kloppen bij de IB-Groep aan voor een lening. Ze kiezen bovendien steeds vaker het maximale leenbedrag. Ruim een kwart van de studenten leent nu. Dat blijkt uit de jongste gegevens van de Informatie Beheer Groep. Het aantal studenten met een lening naast de basisbeurs . en eventueel een aanvullende beurs . schoot omhoog van 106 duizend vorig jaar naar 120 duizend nu; een toename van 14 procent. Die valt niet te verklaren met de 2 procent groei van de totale hoeveelheid studenten. Van de 120 duizend leners staan 86 duizend voor het maximale bedrag in de boeken. Vorig jaar waren het er nog 12 duizend minder. Irene van den Broek, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond, heeft wel een verklaring voor de toename: “Het collegegeld gaat steeds meer omhoog, de kamers worden duurder en de studiebeurs stijgt niet snel genoeg mee. Studenten moeten wel.” (HOP)
Kamernood
De Delftse woningmarkt is krap, maar de situatie is lang niet zo nijpend als in Amsterdam. Het gemeentebestuur van de hoofdstad gaat draconische maatregelen nemen. Het wil tot 2010 vijfduizend extra studentenwoningen realiseren. Dat heeft de Amsterdamse PvdA-wethouder Herrema (volkshuisvesting) bekend gemaakt. Het aantal komt bovenop de drieduizend woningen die al stonden gepland voor oplevering tot 2010. Daarmee zou het tekort van 7600 studentenwoningen worden weggewerkt. Om snel nieuwe woningen te kunnen opleveren, worden leegstaande kantoorpanden verbouwd. Dat moet duizend woningen opleveren. Verder komen er driehonderd ‘onzelfstandige’ woningen, waar studenten keuken en badkamer delen. Wooncorporaties reserveren achthonderd bestaande woningen voor studenten. Verder voert Amsterdam in navolging van Delft het campuscontract in, wat ervoor moet zorgen dat afgestudeerden hun studentenwoning verlaten. (HOP)
Comments are closed.