Onderwijs

Kort nieuws

Batterijen Om lithium-ion-batterijen krachtiger en sneller oplaadbaar te maken, worden steeds kleinere elektrodedeeltjes ontwikkeld.

Het vermogen van de batterij en de snelheid waarmee hij opnieuw opgeladen wordt, is namelijk grotendeels afhankelijk van de afstand die de lithium-ionen afleggen door het elektrodemateriaal. Maar dit zogenaamde nanostructureren pakt niet altijd gunstig uit, blijkt uit onderzoek van dr. ir. Marnix Wagemaker, ir. Wouter Borghols en dr. Fokko Mulder van Technische Natuurwetenschappen. “Met het verkleinen van de elektrodedeeltjes blijken de materiaalstructuureigenschappen ingrijpend te veranderen”, zegt Wagemaker. “Het verkleinen werkt hierdoor soms juist averechts, afhankelijk van het type elektrodemateriaal.” Een artikel van het drietal verscheen onlangs in het tijdschrift Journal of the American Chemical Society.
Natte voeten

Zo’n 150 duizend tot 250 duizend koophuizen hebben hinder van water. Dat zegt dr.ir. Frans van de Ven van Civiele techniek en Geowetenschappen in de Haagse editie avn het AD. “In de kruipruimte staat soms wel dertig tot veertig centimeter water”, aldus Van de Ven. “Kopers komen daar vaak pas achter als ze er eenmaal wonen. Op een kruipruimte let je nu eenmaal niet. Na enige tijd krijgen ze last van stank, muggen en vocht en volgt er veelal een lange strijd om aan te wijzen wie daar verantwoordelijk voor is. Dat blijkt nog niet zo makkelijk.” Van de Ven pleit er dan ook voor dat koopcontracten een clausule krijgen waarin wordt verklaard dat de kruipruimte droog is. Een andere oplossing is dat er zónder kruipruimte wordt gebouwd. “Vroeger was zo’n ruimte nodig voor een goede ventilatie onder houten vloeren. We bouwen nu met beton. De noodzaak is er dus niet meer.”
Collegegeldkrediet

Minister Plasterk van onderwijs kan voor de wereldwijd meeneembare studiefinanciering rekenen op de steun van een forse Kamermeerderheid. Ook met het collegegeldkrediet zit het goed, zo bleek vorige week in de Tweede Kamer. Een breder plan voor de studiefinanciering en nieuwe ideeën over leerrechten presenteert Plasterk na zijn tournee langs het onderwijsveld. Wel liet hij op verzoek van de VVD alvast weten niet enthousiast te zijn over de bekostigingsmethode die de partij zo graag had ingevoerd. (HOP)
Première

‘Growing solutions’. Zo heet de nieuwe film van de botanische tuin, die volgende week in première gaat. Tuindirecteur Bob Ursem presenteert de film voor het eerst in China, op het wereldcongres voor botanische tuinen. “We hebben alle onderzoek en experimenten in de botanische tuin live gefilmd”, vertelt Ursem. “Volgend jaar is het wereldcongres hier in de tuin. Met de film willen we onderzoekers naar Delft lokken.”

Een van de rollen wordt gespeeld door de auto van collegevoorzitter Hans van Luijk. Deze heeft een hoedenplank en andere componenten van biocomposieten, een mengsel van vezels en polymeren. “Dat is een toepassing van onderzoek in onze tuin”, aldus Ursem. Watersla en de waterhyacint spelen twee andere belangrijke rollen. Zij laten zien hoe ze zware metalen uit water filteren.
Rebels

Prof.dr. Wubbo Ockels vindt het ‘onbegrijpelijk dat het hier boven Delft nog niet vol hangt met die vliegers van hem’. Dat zegt decaan prof.dr. Daan Lenstra van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica in een portret van Ockels, dat de Volkskrant vorige week publiceerde. Lenstra kent Ockels al sinds hun studie en speelde in de jaren zestig zelfs met hem in een band. De EWI-decaan heeft niets dan lof voor de aanpak van Ockels, die hij beschrijft als ‘ongelooflijk zelfverzekerd’, ‘rebels’ en voorzien van ‘iets provocatiefs’. Niets mis mee, meent Lenstra, want het is goede reclame. De krant sprak onder meer met Nuna-student Diederik Kinds, Ockels’ zus, zijn oud-begeleiders en -collega’s van ruimtevaartorganisatie ESA, GroenLinks-kopstuk Wijnand Duyvendak en burgemeester Geert Dales van Leeuwarden. “Hij is een paradijsvogel. Een kleurrijk figuur die zich graag laat zien en horen”, aldus ESA-astronautencoach Heidi Graf.
3TU duurzaam

Samen met het Energie Centrum Nederland heeft de 3TU-federatie een aanvraag van 58 miljoen euro ingediend bij het ministerie van onderwijs voor onderzoek naar duurzame energie. Zeventig promovendi van de drie universiteiten zullen bij het project betrokken zijn, zegt prof.dr.ir. Hans Kuipers, directeur van het Twentse onderzoeksinstituut Impact. Dit najaar hoopt men groen licht te krijgen. De TU Delft neemt deel met onderzoek naar windenergie, de TU Eindhoven richt zich op de opslag van waterstof en de Universiteit Twente doet onderzoek naar waterstof en zonne-energie. (UT-Nieuws)
Gehecht

Het oor is eraf en de aanslag van de thee gaat er niet meer uit. Toch kun je het niet over je hart verkrijgen je beker weg te gooien. Ir. Ruth Mugge zocht uit waarom mensen zich aan bepaalde producten hechten en promoveerde deze week op haar onderzoek. De achterliggende gedachte van Mugge is dat iemand niet snel iets weggooit waaraan hij gehecht is. Minder belasting voor het milieu dus.

Volgens Mugge hechten consumenten zich meer aan producten met dezelfde ‘persoonlijkheid’ als zijzelf. Een extravert persoon zal bijvoorbeeld moeilijk afscheid kunnen nemen van zijn felgekleurde mok. Ook de mogelijkheid het product persoonlijk te maken, bijvoorbeeld door het te beschilderen, zorgt dat iemand zich eraan hecht. Een tas van het Zwitserse bedrijf Freitag is volgens Mugge een goed voorbeeld van een persoonlijk product. Op de website van Freitag kunnen klanten hun eigen tas samenstellen.
Rioolwater

Waterschap de Veluwe zuivert rioolwater sinds enkele dagen . bij wijze van experiment – met een nieuwe techniek die is ontwikkeld door de TU, stichting toegepast onderzoek waterbeheer en het ingenieursbureau DHV. De techniek, Nereda geheten, heeft als grote voordeel dat de slibdeeltjes die tijdens het zuiveringsproces ontstaan snel bezinken. De onderzoeksgroep van prof. dr. ir. Mark van Loosdrecht van Technische Natuurwetenschappen heeft een belangrijke bijdrage aan de zuiveringsmethode geleverd. Bij Nereda zitten de ‘schoonmakers’, zuurstofverbruikende (aërobe) bacteriën, samengeklonterd in korrels.
Supercomputer

Wetenschapsfinancier NWO kent dertig miljoen euro subsidie toe voor de bouw van een nieuwe supercomputer. Het apparaat krijgt een geheugen dat 15 duizend keer groter is dan een gewone pc. Met dat geheugen kan de machine 60 duizend miljard berekeningen per seconde maken, waarmee het een van de best presterende computers van Europa wordt. Daarmee kunnen wetenschappers de komende jaren weer hoogwaardig en competitief onderzoek verrichten in gebieden waarvoor enorme rekencapaciteit nodig is, zoals voor klimaat- en medisch onderzoek. De vorige mega-computer . opgeleverd in 2000 . voldoet niet meer. De nieuwe machine krijgt de naam Huygens, en wordt uitgerust met meer dan drieduizend ‘next generation power-processoren’ van ict-gigant IBM. De Huygens wordt geplaatst bij Sara, het nationale centrum voor reken- en netwerkdiensten in Amsterdam. (HOP)
Open dag

De open dagen van vorige week lijken meer belangstellenden te hebben getrokken dan die van 2006. 2257 Aankomende studenten zijn langs de scanner gelopen, tegen 1976 een jaar eerder. De maandag was bijna op alle faculteiten drukker dan de dinsdag. Vooral Bouwkunde trok veel scholieren: 752. De scannercijfers zijn niet de definitieve cijfers, die komen pas over een week of twee vanuit de faculteiten zelf. Dat levert waarschijnlijk een hoger aantal bezoekers op.
Sponsoring

De Delftse studentensportverenigingen komen volgende week bijeen in het sport- en cultuurcentrum om te worden bijgepraat over de gevolgen van het businessplan sport en cultuur. Dat moet onduidelijkheden wegnemen over de sponsorcontracten die het sport- en cultuurcentrum met alle verenigingen wil afsluiten. De TU wordt op die manier hoofdsponsor van alle clubs. Dat kan sommige van hen echter in de problemen brengen, omdat zij al een hoofdsponsor hebben.
Campuscontract

Het campuscontract geldt sinds 2 april voor alle Delftse studentenwoningen van huisvester Duwo. Dit contract verplicht huurders om binnen een half jaar na hun afstuderen hun studentenkamer te verlaten. Voor studenten die al in een Duwo-kamer zitten, geldt deze regel alleen als ze doorschuiven naar een andere kamer en dus een nieuw contract moeten ondertekenen. Duwo begon een kleine tien jaar geleden al op kleine schaal met de invoering van het campuscontract. Een half jaar geleden is de regeling bij wet vastgelegd.
Wedstrijd

Welke scholier maakt het beste technische ontwerp? Elf teams van havo- en vwo-scholieren strijden deze week in de aula om de eer in de wedstrijd ‘Beste technisch ontwerp 2007’. De TU Delft houdt de wedstrijd voor de vierde keer. De deelnemende scholieren maakten hun werkstuk voor school. Docenten biologie, natuurkunde en scheikunde selecteerden de leerlingen die hun prototype gaan presenteren voor de jury. Deze moet kiezen tussen onder andere een pneumatische lift en een apparaat dat slootwater in drinkwater omzet.
Kennismigratie

Kennismigranten krijgen automatisch toegang tot Nederland als de overheid hun aanvraag tot verblijf niet op tijd heeft afgehandeld. Dat moet het eenvoudiger maken om onderzoekers en hoogopgeleid personeel uit het buitenland te halen. Daarvoor pleit CDA-minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in het Financieele Dagblad. Maar wat de minister precies ‘op tijd’ noemt, kan haar woordvoerder niet zeggen. (HOP)

Batterijen

Om lithium-ion-batterijen krachtiger en sneller oplaadbaar te maken, worden steeds kleinere elektrodedeeltjes ontwikkeld. Het vermogen van de batterij en de snelheid waarmee hij opnieuw opgeladen wordt, is namelijk grotendeels afhankelijk van de afstand die de lithium-ionen afleggen door het elektrodemateriaal. Maar dit zogenaamde nanostructureren pakt niet altijd gunstig uit, blijkt uit onderzoek van dr. ir. Marnix Wagemaker, ir. Wouter Borghols en dr. Fokko Mulder van Technische Natuurwetenschappen. “Met het verkleinen van de elektrodedeeltjes blijken de materiaalstructuureigenschappen ingrijpend te veranderen”, zegt Wagemaker. “Het verkleinen werkt hierdoor soms juist averechts, afhankelijk van het type elektrodemateriaal.” Een artikel van het drietal verscheen onlangs in het tijdschrift Journal of the American Chemical Society.
Natte voeten

Zo’n 150 duizend tot 250 duizend koophuizen hebben hinder van water. Dat zegt dr.ir. Frans van de Ven van Civiele techniek en Geowetenschappen in de Haagse editie avn het AD. “In de kruipruimte staat soms wel dertig tot veertig centimeter water”, aldus Van de Ven. “Kopers komen daar vaak pas achter als ze er eenmaal wonen. Op een kruipruimte let je nu eenmaal niet. Na enige tijd krijgen ze last van stank, muggen en vocht en volgt er veelal een lange strijd om aan te wijzen wie daar verantwoordelijk voor is. Dat blijkt nog niet zo makkelijk.” Van de Ven pleit er dan ook voor dat koopcontracten een clausule krijgen waarin wordt verklaard dat de kruipruimte droog is. Een andere oplossing is dat er zónder kruipruimte wordt gebouwd. “Vroeger was zo’n ruimte nodig voor een goede ventilatie onder houten vloeren. We bouwen nu met beton. De noodzaak is er dus niet meer.”
Collegegeldkrediet

Minister Plasterk van onderwijs kan voor de wereldwijd meeneembare studiefinanciering rekenen op de steun van een forse Kamermeerderheid. Ook met het collegegeldkrediet zit het goed, zo bleek vorige week in de Tweede Kamer. Een breder plan voor de studiefinanciering en nieuwe ideeën over leerrechten presenteert Plasterk na zijn tournee langs het onderwijsveld. Wel liet hij op verzoek van de VVD alvast weten niet enthousiast te zijn over de bekostigingsmethode die de partij zo graag had ingevoerd. (HOP)
Première

‘Growing solutions’. Zo heet de nieuwe film van de botanische tuin, die volgende week in première gaat. Tuindirecteur Bob Ursem presenteert de film voor het eerst in China, op het wereldcongres voor botanische tuinen. “We hebben alle onderzoek en experimenten in de botanische tuin live gefilmd”, vertelt Ursem. “Volgend jaar is het wereldcongres hier in de tuin. Met de film willen we onderzoekers naar Delft lokken.”

Een van de rollen wordt gespeeld door de auto van collegevoorzitter Hans van Luijk. Deze heeft een hoedenplank en andere componenten van biocomposieten, een mengsel van vezels en polymeren. “Dat is een toepassing van onderzoek in onze tuin”, aldus Ursem. Watersla en de waterhyacint spelen twee andere belangrijke rollen. Zij laten zien hoe ze zware metalen uit water filteren.
Rebels

Prof.dr. Wubbo Ockels vindt het ‘onbegrijpelijk dat het hier boven Delft nog niet vol hangt met die vliegers van hem’. Dat zegt decaan prof.dr. Daan Lenstra van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica in een portret van Ockels, dat de Volkskrant vorige week publiceerde. Lenstra kent Ockels al sinds hun studie en speelde in de jaren zestig zelfs met hem in een band. De EWI-decaan heeft niets dan lof voor de aanpak van Ockels, die hij beschrijft als ‘ongelooflijk zelfverzekerd’, ‘rebels’ en voorzien van ‘iets provocatiefs’. Niets mis mee, meent Lenstra, want het is goede reclame. De krant sprak onder meer met Nuna-student Diederik Kinds, Ockels’ zus, zijn oud-begeleiders en -collega’s van ruimtevaartorganisatie ESA, GroenLinks-kopstuk Wijnand Duyvendak en burgemeester Geert Dales van Leeuwarden. “Hij is een paradijsvogel. Een kleurrijk figuur die zich graag laat zien en horen”, aldus ESA-astronautencoach Heidi Graf.
3TU duurzaam

Samen met het Energie Centrum Nederland heeft de 3TU-federatie een aanvraag van 58 miljoen euro ingediend bij het ministerie van onderwijs voor onderzoek naar duurzame energie. Zeventig promovendi van de drie universiteiten zullen bij het project betrokken zijn, zegt prof.dr.ir. Hans Kuipers, directeur van het Twentse onderzoeksinstituut Impact. Dit najaar hoopt men groen licht te krijgen. De TU Delft neemt deel met onderzoek naar windenergie, de TU Eindhoven richt zich op de opslag van waterstof en de Universiteit Twente doet onderzoek naar waterstof en zonne-energie. (UT-Nieuws)
Gehecht

Het oor is eraf en de aanslag van de thee gaat er niet meer uit. Toch kun je het niet over je hart verkrijgen je beker weg te gooien. Ir. Ruth Mugge zocht uit waarom mensen zich aan bepaalde producten hechten en promoveerde deze week op haar onderzoek. De achterliggende gedachte van Mugge is dat iemand niet snel iets weggooit waaraan hij gehecht is. Minder belasting voor het milieu dus.

Volgens Mugge hechten consumenten zich meer aan producten met dezelfde ‘persoonlijkheid’ als zijzelf. Een extravert persoon zal bijvoorbeeld moeilijk afscheid kunnen nemen van zijn felgekleurde mok. Ook de mogelijkheid het product persoonlijk te maken, bijvoorbeeld door het te beschilderen, zorgt dat iemand zich eraan hecht. Een tas van het Zwitserse bedrijf Freitag is volgens Mugge een goed voorbeeld van een persoonlijk product. Op de website van Freitag kunnen klanten hun eigen tas samenstellen.
Rioolwater

Waterschap de Veluwe zuivert rioolwater sinds enkele dagen . bij wijze van experiment – met een nieuwe techniek die is ontwikkeld door de TU, stichting toegepast onderzoek waterbeheer en het ingenieursbureau DHV. De techniek, Nereda geheten, heeft als grote voordeel dat de slibdeeltjes die tijdens het zuiveringsproces ontstaan snel bezinken. De onderzoeksgroep van prof. dr. ir. Mark van Loosdrecht van Technische Natuurwetenschappen heeft een belangrijke bijdrage aan de zuiveringsmethode geleverd. Bij Nereda zitten de ‘schoonmakers’, zuurstofverbruikende (aërobe) bacteriën, samengeklonterd in korrels.
Supercomputer

Wetenschapsfinancier NWO kent dertig miljoen euro subsidie toe voor de bouw van een nieuwe supercomputer. Het apparaat krijgt een geheugen dat 15 duizend keer groter is dan een gewone pc. Met dat geheugen kan de machine 60 duizend miljard berekeningen per seconde maken, waarmee het een van de best presterende computers van Europa wordt. Daarmee kunnen wetenschappers de komende jaren weer hoogwaardig en competitief onderzoek verrichten in gebieden waarvoor enorme rekencapaciteit nodig is, zoals voor klimaat- en medisch onderzoek. De vorige mega-computer . opgeleverd in 2000 . voldoet niet meer. De nieuwe machine krijgt de naam Huygens, en wordt uitgerust met meer dan drieduizend ‘next generation power-processoren’ van ict-gigant IBM. De Huygens wordt geplaatst bij Sara, het nationale centrum voor reken- en netwerkdiensten in Amsterdam. (HOP)
Open dag

De open dagen van vorige week lijken meer belangstellenden te hebben getrokken dan die van 2006. 2257 Aankomende studenten zijn langs de scanner gelopen, tegen 1976 een jaar eerder. De maandag was bijna op alle faculteiten drukker dan de dinsdag. Vooral Bouwkunde trok veel scholieren: 752. De scannercijfers zijn niet de definitieve cijfers, die komen pas over een week of twee vanuit de faculteiten zelf. Dat levert waarschijnlijk een hoger aantal bezoekers op.
Sponsoring

De Delftse studentensportverenigingen komen volgende week bijeen in het sport- en cultuurcentrum om te worden bijgepraat over de gevolgen van het businessplan sport en cultuur. Dat moet onduidelijkheden wegnemen over de sponsorcontracten die het sport- en cultuurcentrum met alle verenigingen wil afsluiten. De TU wordt op die manier hoofdsponsor van alle clubs. Dat kan sommige van hen echter in de problemen brengen, omdat zij al een hoofdsponsor hebben.
Campuscontract

Het campuscontract geldt sinds 2 april voor alle Delftse studentenwoningen van huisvester Duwo. Dit contract verplicht huurders om binnen een half jaar na hun afstuderen hun studentenkamer te verlaten. Voor studenten die al in een Duwo-kamer zitten, geldt deze regel alleen als ze doorschuiven naar een andere kamer en dus een nieuw contract moeten ondertekenen. Duwo begon een kleine tien jaar geleden al op kleine schaal met de invoering van het campuscontract. Een half jaar geleden is de regeling bij wet vastgelegd.
Wedstrijd

Welke scholier maakt het beste technische ontwerp? Elf teams van havo- en vwo-scholieren strijden deze week in de aula om de eer in de wedstrijd ‘Beste technisch ontwerp 2007’. De TU Delft houdt de wedstrijd voor de vierde keer. De deelnemende scholieren maakten hun werkstuk voor school. Docenten biologie, natuurkunde en scheikunde selecteerden de leerlingen die hun prototype gaan presenteren voor de jury. Deze moet kiezen tussen onder andere een pneumatische lift en een apparaat dat slootwater in drinkwater omzet.
Kennismigratie

Kennismigranten krijgen automatisch toegang tot Nederland als de overheid hun aanvraag tot verblijf niet op tijd heeft afgehandeld. Dat moet het eenvoudiger maken om onderzoekers en hoogopgeleid personeel uit het buitenland te halen. Daarvoor pleit CDA-minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken in het Financieele Dagblad. Maar wat de minister precies ‘op tijd’ noemt, kan haar woordvoerder niet zeggen. (HOP)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.