Echo-awardBouwkundestudent Rigobert Nivillac heeft een van de vijf Echo-awards 2007 gewonnen, een jaarlijkse prijs voor allochtoon studietalent uitgereikt door het expertisecentrum voor diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs.
Nivillac, die van Antilliaanse afkomst is, studeert tevens bouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Zijn prijs is een zomercursus aan de Universiteit van Californië.
Wind
Architecten moeten meer rekening houden met wind. Dat vindt ir. Huib Plomp, coördinator van de onderzoeksgroep ‘wind en gebouwen’. Vorige week hield de groep een tweedaags symposium. Bij het ontwerpen rekening houden met de wind, kan geluidshinder en harde windstoten langs gebouwen voorkomen. Een schaalmodel testen in de windtunnel en daarna het ontwerp aanpassen, leidt tot goede gebouwen volgens spreker prof.ir. Fons Verheijen. Maar dan moet het resultaat van de windtunneltest wel sneller bekend worden. “Het duurt nu weken, maar een architect wil niet zo lang wachten.” Hoe een constructie gebruik kan maken van de wind, liet kunstenares Wipke Iwersen zien. Zij presenteerde haar ontwerp voor een drijvende brug in de straat van Gibraltar. De imaginaire brug zit alleen in het midden vast en draait met de wind mee. Wie van Spanje naar Marokko wil, zal op goede wind moeten wachten.
Drijvende stad
Het project de Drijvende Stad van het interdisciplinair Delftse onderzoeksteam Deltasync04 wordt binnenkort waarschijnlijk gebouwd in Second Life. De Drijvende Stad is een stedenbouwkundig concept voor een milieuvriendelijke stad die niet kan overstromen. De gemeente Almere heeft aangegeven wat te zien in het plan om op het water te bouwen, en nu is ook Sjanghai geïnteresseerd in het plan. Een poster van de Drijvende Stad hangt daar nu op een expositie. Er wordt een kleiner broertje van de stad gepresenteerd; een drijvend paviljoen van bouwkundestudent Bart van Bueren die ook deel uit maakt van het Delftse team. De onderzoekers achten het niet onwaarschijnlijk dat de Chinezen het paviljoen gaan bouwen voor de Wereld Expo 2010 die dat jaar in Sjanghai plaatsvindt. “Dat zou een mooi voorschot zijn op de drijvende stad”, zegt ir. Rutger de Graaf van Deltasync04.
Poolreiziger
Avonturier en TU-alumnus ir. Marc Cornelissen houdt donderdag in de aula een lezing over zijn tochten over de Noord- en Zuidpool. Cornelissen liet na zijn afstuderen de architectuur links liggen om de barre sneeuwstormen, honger en de vrieskou van de beide polen te trotseren. Cornelissen vertelt over zijn ervaringen en over welke eigenschappen je moet bezitten om een doorgewinterde poolreiziger te worden. Ook vertelt hij over het belang van het wetenschappelijk onderzoek van de polen en het verzamelen van data om een evenwichtig beeld te vormen van klimaatverandering en de toekomst van de Noord- en Zuidpool. Na zijn lezing vertrekt Cornelissen weer naar de Noordpool om onderzoek te doen naar het zee-ijs ter plekke. De lezing is georganiseerd door personeelsvereniging Prometheus en begint om 12.30 uur.
Jarig
Op de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica worden zaterdag drie verjaardagen gevierd. De opleidingen technische wiskunde en technische informatica bestaan respectievelijk vijftig en vijfentwintig jaar. Ook studievereniging Christiaan Huygens viert haar vijftigste verjaardag. Ter ere van de drie lustra wordt een symposium georganiseerd. Daar spreken Delftse wetenschappers en oud-studenten over toepassingen van wiskunde en informatica voor veiligheid. Bijvoorbeeld hoe ‘digitale spionage’ voorkomen kan worden. Belangrijke informatie, bijvoorbeeld staatgeheimen, worden met wiskundige ‘cryptografische’ technieken omgezet in geheimschrift.
Herstel (1)
In Delta 12 staat dat de TU Delft dit jaar drie Veni-subsidies in de wacht heeft gesleept. In werkelijkheid zijn dit er vijf. Ook dr.ir. Martin Rohde van Technische Natuurwetenschappen en dr.ir. Sandra Verhagen van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek krijgen de komende drie jaar de kans om hun ideeën vorm te geven met geld van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Rohde onderzoekt of een nieuw type kernreactor veiliger gemaakt kan worden. Verhagen stort zich op rekenmethodes om plaatsbepalingen met satellieten tot op de millimeter nauwkeurig te maken.
Herstel (2)
In het artikel over Delft Dragons (Delta 12) is locatiemanager Júrgen van Dorp verkeerd geciteerd. “Tegelijkertijd ontstond een discussie over een factuur uit 2005, waarvan de TU overtuigd was dat daar afspraken over waren gemaakt met het bestuur van Delft Dragons. Twee jaar later ontkent de club dat. ‘Dat was een ander bestuur’, zeggen ze.” Het laatste gedeelte had moeten zijn: “Twee jaar later ontkent de club dat. Degene die toen in het bestuur zat en met wie ik afspraken heb gemaakt, beweert nu dat die nooit gemaakt zijn.” Overigens werd het veld niet aan de club verhuurd, zoals abusievelijk in de slotzin vermeld, maar ter beschikking gesteld door het sportcentrum.
Lenen
Vraagje van de SP in het parlement: wisten de ministers van onderwijs, sociale zaken en financiën dat de IB-groep geld leent aan studenten? Ja, zullen de ministers antwoorden. Wat vinden zij er dan van, gaan de socialisten verder, dat de overheid een voorlichtingscampagne start om leengedrag onder jongeren te ontmoedigen, terwijl studenten tegelijkertijd worden aangemoedigd om hun leenangst te overwinnen? Leijten heeft niet zoveel moeite met het huidige leensysteem voor studenten, maar het moet niet gekker worden: de SP stemde vorige week tegen het wetsvoorstel om studenten tot 7500 euro collegegeldkrediet te geven. De partij zou liever onderzoeken of de aanvullende beurs omhoog kan, die je niet hoeft terug te betalen als je op tijd afstudeert. Ter bestrijding van schulden onder jongeren pleit de partij ook voor een verbod op reclames in onderwijsinstellingen, in elk geval op aanbiedingen voor creditcards en goedkope leningen. (HOP)
Virginia
Het drama aan de Amerikaanse universiteit Virginia Tech, waar deze week 32 mensen werden gedood door een medestudent, is grotendeels voorbijgegaan aan de Delftse student Gijs van der Veen, die daar momenteel stage loopt. De student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek (23) was tijdens de schietpartij in Norris Hall in de kelder van een gebouw ernaast aan het werk. In dagblad Trouw zei Van der Veen woensdag dat hij niets van de schoten heeft gehoord. De student kreeg geen waarschuwingsmail van de universiteit, zoals andere studenten. Hij hoorde van mensen om hem heen dat er iets ernstigs aan de hand was. “Om elf uur zou ik college hebben in Norris Hall op de tweede verdieping, precies waar alle slachtoffers waren gevallen.” Van der Veen mocht het gebouw niet in. “Ons werd niets verteld. Ik kwam via CNN te weten hoe erg het allemaal was.” Een hoogleraar gaf de Delftenaar een lift naar zijn huis, dat niet op de campus staat.
Delft-Ankara
De TU Delft en de Middle East Technical University (Ankara) gaan gezamenlijk masteropleidingen aanbieden, promovendi begeleiden en onderzoekprogramma’s opzetten. Dat hebben ze vastgelegd in een memorandum of understanding. De voorzitter van de Metu, prof.dr. Ural Akbulut, was afgelopen zaterdag voor de ondertekening in Delft op bezoek. De Metu en de TU Delft werken al enige jaren samen op het gebied van onderwijs en onderzoek. De twee universiteiten willen de samenwerking nu op een meer gedetailleerd niveau vorm geven met concrete initiatieven.
Van Vollenhoven
De eerste gediplomeerden van de masteropleiding public safety worden vrijdag feestelijk gehuldigd in de senaatszaal. Ze krijgen het masterdiploma uitgereikt uit handen van rector Fokkema. Bijzondere gast is prof.mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij houdt een inleiding over de onderzoeksraad en de cellenbrand op Schiphol. De masteropleiding ging in 2005 van start op initiatief van Toptech, het masterinstituut van de TU Delft en het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra.
Echo-award
Bouwkundestudent Rigobert Nivillac heeft een van de vijf Echo-awards 2007 gewonnen, een jaarlijkse prijs voor allochtoon studietalent uitgereikt door het expertisecentrum voor diversiteitsbeleid in het hoger onderwijs. Nivillac, die van Antilliaanse afkomst is, studeert tevens bouwkunde aan de Haagse Hogeschool. Zijn prijs is een zomercursus aan de Universiteit van Californië.
Wind
Architecten moeten meer rekening houden met wind. Dat vindt ir. Huib Plomp, coördinator van de onderzoeksgroep ‘wind en gebouwen’. Vorige week hield de groep een tweedaags symposium. Bij het ontwerpen rekening houden met de wind, kan geluidshinder en harde windstoten langs gebouwen voorkomen. Een schaalmodel testen in de windtunnel en daarna het ontwerp aanpassen, leidt tot goede gebouwen volgens spreker prof.ir. Fons Verheijen. Maar dan moet het resultaat van de windtunneltest wel sneller bekend worden. “Het duurt nu weken, maar een architect wil niet zo lang wachten.” Hoe een constructie gebruik kan maken van de wind, liet kunstenares Wipke Iwersen zien. Zij presenteerde haar ontwerp voor een drijvende brug in de straat van Gibraltar. De imaginaire brug zit alleen in het midden vast en draait met de wind mee. Wie van Spanje naar Marokko wil, zal op goede wind moeten wachten.
Drijvende stad
Het project de Drijvende Stad van het interdisciplinair Delftse onderzoeksteam Deltasync04 wordt binnenkort waarschijnlijk gebouwd in Second Life. De Drijvende Stad is een stedenbouwkundig concept voor een milieuvriendelijke stad die niet kan overstromen. De gemeente Almere heeft aangegeven wat te zien in het plan om op het water te bouwen, en nu is ook Sjanghai geïnteresseerd in het plan. Een poster van de Drijvende Stad hangt daar nu op een expositie. Er wordt een kleiner broertje van de stad gepresenteerd; een drijvend paviljoen van bouwkundestudent Bart van Bueren die ook deel uit maakt van het Delftse team. De onderzoekers achten het niet onwaarschijnlijk dat de Chinezen het paviljoen gaan bouwen voor de Wereld Expo 2010 die dat jaar in Sjanghai plaatsvindt. “Dat zou een mooi voorschot zijn op de drijvende stad”, zegt ir. Rutger de Graaf van Deltasync04.
Poolreiziger
Avonturier en TU-alumnus ir. Marc Cornelissen houdt donderdag in de aula een lezing over zijn tochten over de Noord- en Zuidpool. Cornelissen liet na zijn afstuderen de architectuur links liggen om de barre sneeuwstormen, honger en de vrieskou van de beide polen te trotseren. Cornelissen vertelt over zijn ervaringen en over welke eigenschappen je moet bezitten om een doorgewinterde poolreiziger te worden. Ook vertelt hij over het belang van het wetenschappelijk onderzoek van de polen en het verzamelen van data om een evenwichtig beeld te vormen van klimaatverandering en de toekomst van de Noord- en Zuidpool. Na zijn lezing vertrekt Cornelissen weer naar de Noordpool om onderzoek te doen naar het zee-ijs ter plekke. De lezing is georganiseerd door personeelsvereniging Prometheus en begint om 12.30 uur.
Jarig
Op de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica worden zaterdag drie verjaardagen gevierd. De opleidingen technische wiskunde en technische informatica bestaan respectievelijk vijftig en vijfentwintig jaar. Ook studievereniging Christiaan Huygens viert haar vijftigste verjaardag. Ter ere van de drie lustra wordt een symposium georganiseerd. Daar spreken Delftse wetenschappers en oud-studenten over toepassingen van wiskunde en informatica voor veiligheid. Bijvoorbeeld hoe ‘digitale spionage’ voorkomen kan worden. Belangrijke informatie, bijvoorbeeld staatgeheimen, worden met wiskundige ‘cryptografische’ technieken omgezet in geheimschrift.
Herstel (1)
In Delta 12 staat dat de TU Delft dit jaar drie Veni-subsidies in de wacht heeft gesleept. In werkelijkheid zijn dit er vijf. Ook dr.ir. Martin Rohde van Technische Natuurwetenschappen en dr.ir. Sandra Verhagen van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek krijgen de komende drie jaar de kans om hun ideeën vorm te geven met geld van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Rohde onderzoekt of een nieuw type kernreactor veiliger gemaakt kan worden. Verhagen stort zich op rekenmethodes om plaatsbepalingen met satellieten tot op de millimeter nauwkeurig te maken.
Herstel (2)
In het artikel over Delft Dragons (Delta 12) is locatiemanager Júrgen van Dorp verkeerd geciteerd. “Tegelijkertijd ontstond een discussie over een factuur uit 2005, waarvan de TU overtuigd was dat daar afspraken over waren gemaakt met het bestuur van Delft Dragons. Twee jaar later ontkent de club dat. ‘Dat was een ander bestuur’, zeggen ze.” Het laatste gedeelte had moeten zijn: “Twee jaar later ontkent de club dat. Degene die toen in het bestuur zat en met wie ik afspraken heb gemaakt, beweert nu dat die nooit gemaakt zijn.” Overigens werd het veld niet aan de club verhuurd, zoals abusievelijk in de slotzin vermeld, maar ter beschikking gesteld door het sportcentrum.
Lenen
Vraagje van de SP in het parlement: wisten de ministers van onderwijs, sociale zaken en financiën dat de IB-groep geld leent aan studenten? Ja, zullen de ministers antwoorden. Wat vinden zij er dan van, gaan de socialisten verder, dat de overheid een voorlichtingscampagne start om leengedrag onder jongeren te ontmoedigen, terwijl studenten tegelijkertijd worden aangemoedigd om hun leenangst te overwinnen? Leijten heeft niet zoveel moeite met het huidige leensysteem voor studenten, maar het moet niet gekker worden: de SP stemde vorige week tegen het wetsvoorstel om studenten tot 7500 euro collegegeldkrediet te geven. De partij zou liever onderzoeken of de aanvullende beurs omhoog kan, die je niet hoeft terug te betalen als je op tijd afstudeert. Ter bestrijding van schulden onder jongeren pleit de partij ook voor een verbod op reclames in onderwijsinstellingen, in elk geval op aanbiedingen voor creditcards en goedkope leningen. (HOP)
Virginia
Het drama aan de Amerikaanse universiteit Virginia Tech, waar deze week 32 mensen werden gedood door een medestudent, is grotendeels voorbijgegaan aan de Delftse student Gijs van der Veen, die daar momenteel stage loopt. De student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek (23) was tijdens de schietpartij in Norris Hall in de kelder van een gebouw ernaast aan het werk. In dagblad Trouw zei Van der Veen woensdag dat hij niets van de schoten heeft gehoord. De student kreeg geen waarschuwingsmail van de universiteit, zoals andere studenten. Hij hoorde van mensen om hem heen dat er iets ernstigs aan de hand was. “Om elf uur zou ik college hebben in Norris Hall op de tweede verdieping, precies waar alle slachtoffers waren gevallen.” Van der Veen mocht het gebouw niet in. “Ons werd niets verteld. Ik kwam via CNN te weten hoe erg het allemaal was.” Een hoogleraar gaf de Delftenaar een lift naar zijn huis, dat niet op de campus staat.
Delft-Ankara
De TU Delft en de Middle East Technical University (Ankara) gaan gezamenlijk masteropleidingen aanbieden, promovendi begeleiden en onderzoekprogramma’s opzetten. Dat hebben ze vastgelegd in een memorandum of understanding. De voorzitter van de Metu, prof.dr. Ural Akbulut, was afgelopen zaterdag voor de ondertekening in Delft op bezoek. De Metu en de TU Delft werken al enige jaren samen op het gebied van onderwijs en onderzoek. De twee universiteiten willen de samenwerking nu op een meer gedetailleerd niveau vorm geven met concrete initiatieven.
Van Vollenhoven
De eerste gediplomeerden van de masteropleiding public safety worden vrijdag feestelijk gehuldigd in de senaatszaal. Ze krijgen het masterdiploma uitgereikt uit handen van rector Fokkema. Bijzondere gast is prof.mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij houdt een inleiding over de onderzoeksraad en de cellenbrand op Schiphol. De masteropleiding ging in 2005 van start op initiatief van Toptech, het masterinstituut van de TU Delft en het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid Nibra.
Comments are closed.