SpruitjesgeestHet innovatieplatform keert terug in een nieuwe gedaante. Nieuwe ondernemers komen erin, adviesorgaan AWT en geldverdeler NWO gaan eruit.
Premier Balkenende blijft voorzitter.
Uitgerekend de huidige vicevoorzitter van het platform, onderwijsminister Ronald Plasterk, maakte in het verleden de kachel aan met het platform. Het idee dat wetenschappers samenwerking met bedrijven moesten zoeken, vond hij als wetenschapper en columnist nonsens. “Al dat rondpompen en netwerken en gedwongen uitwisselen helpt niets”, schreef hij. Plasterk sprak van spruitjesgeest, Jan Salie-mentaliteit en Zeeuws Meisje-houding. Wetenschappers moesten gewoon zo goed mogelijk onderzoek afleveren. Maar over het nieuwe platform is Plasterk enthousiast. “Mensen zitten er niet meer primair in vanwege hun lidmaatschap van een organisatie, maar op basis van hun expertise”, verklaarde hij deze week in de Volkskrant. Als voorbeelden noemde hij de gerenommeerde natuurkundige Robbert Dijkgraaf en biochemicus Piet Borst. (HOP)
Samen sterk
Het European Institute of Technology (EIT) is nog niet opgericht, maar moet al worden opgesplitst. Volgens het Europarlement zijn twintig regionale instituten sterker dan één grote superinstelling. De plannen voor het samenwerkingsverband van Europese universiteiten komen van voorzitter Barroso van de Europese Commissie. Het EIT moet de Europese tegenhanger worden van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Barroso wilde een instituut met een eigen gebouw en vast personeel. Na weerstand uit een aantal lidstaten, waaronder Nederland, werd het EIT omgesmeed tot een virtueel instituut. Maar het Europese parlement vindt dat één groot instituut geen recht doet aan de verschillen binnen Europa. Opsplitsen dus, met een eigen gebouw voor gezamenlijke onderzoeksfaciliteiten. Het nieuwe ‘Cluster EIT’ kost meer dan de Europese Commissie ervoor heeft vrijgemaakt, dus mogelijk start eerst een kleiner aantal clusters.
Instapchoreografie
Tijdens het Springdance Festival in Utrecht aanstaande vrijdag is een bijzondere choreografie te zien. Onderzoekers van Civiele Techniek en Geowetenschappen bestuderen samen met de NS het in .en uitstapgedrag van treinreizigers. Ze leggen de bewegingen van ’testreizigers’ met verschillende kleuren petjes vast met camera’s op het perron en infraroodsensoren in een dubbeldekstrein en een nieuwe sprinter.
www.springdance.nl
Stormvast
Senz Umbrellas is in de landelijke Innovatie-top-honderd van het midden- en kleinbedrijf op de zevende plaats geëindigd. Het bedrijf, dat een stormvaste paraplu produceert, werd anderhalf jaar geleden opgericht door drie afgestudeerde TU-studenten. “Hartstikke leuk dat we die erkenning krijgen”, zegt Philip Hess, een van de oprichters. “Maar het is voor ons belangrijk dat we het hier niet bij laten, we zijn al weer bezig met de volgende innovatie.” In de top tien staan ook twee andere Delftse bedrijven.
Geen reactie
De TU wil nog steeds niet reageren op de open brief van de bewoners van Belangenvereniging TU Noord, waarover Delta vorige week berichtte. Daarin schrijft de vereniging nooit te zijn benaderd door de TU om over de plannen voor TU Noord te praten. “We hebben een conceptreactie op de brief aan het college van bestuur gestuurd”, zegt Dick Gutlich, manager vastgoedontwikkeling van de TU Delft. “Die moet eerst nog langs de afdeling communicatie. Ik kan u al wel zeggen dat het geschetste beeld niet correct is.” Vreemd genoeg was Gutlich vorige week wel bereid om een reactie aan de Haagsche Courant te geven. Hij geeft daarin aan, dat er in het verleden wel overleg is geweest met de bewoners. De gemeenteraad van Delft ging op 20 april overigens akkoord met het bestemmingsplan TU Noord.
Hart
De onderzoekscluster health science and technology krijgt anderhalf miljoen euro van het ministerie van economische zaken, de provincie Zuid-Holland en een aantal gemeentes, waaronder Rotterdam, om betere driedimensionale plaatjes te maken van het hart en hartvaten. Wetenschappers van de TU, de Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum en de Erasmus Universiteit Rotterdam, die samenwerken in dit cluster, gaan hiertoe allerlei bestaande visualisatietechnieken met elkaar combineren.
Conservatief landen
Een beetje wind maakt landen een stuk makkelijker. Grote vliegtuigen als de Boeing 747 houden nu vlak voor het landen ruim tien kilometer afstand van elkaar om niet teveel last te ondervinden van elkaars luchtwervels. Die afstand is wel erg ‘conservatief’, concludeert dr. ir. Lennaert Speijker van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Deze week promoveerde bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bij wind van opzij, kan de baan waarschijnlijk al eerder vrij zijn van de hinderlijke turbulentie, blijkt uit zijn onderzoek.
Kaarten
Landkaarten hebben grote invloed op bestuurlijke besluitvorming, stelt ir. Linda Carton. Kaarten lijken een goed middel om duidelijkheid te scheppen bij discussies over ruimtelijke ordening. Maar door zaken weg te laten of op een bepaalde manier weer te geven, wordt het beeld van de regio gemanipuleerd. Zo bestond binnen het waterschap van Delfland discussie over blauwe vlekken die op een kaart toekomstige waterbergingsgebieden representeerden. “Je zag dan heel duidelijk welk weiland onder water gezet zou worden”, aldus Carton. De kaart verscheen later met gele sterren die de precieze contouren van de toekomstige meren in het midden laten.
Soms manipuleren bestuurders kaarten met opzet, om een sterkere positie in een onderhandeling te krijgen. Maar het gebeurt ook vaak zonder dat betrokkenen het door hebben, ondervond Carton. Ze adviseert kaartenmakers goed naar de discussie te luisteren en het doel van de kaart te bepalen.
Dijkbewaking
Vijftigduizend euro hebben dr.ir. Ramon Hanssen en ir. Frank van Leijen (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) van het ministerie van verkeer en waterstaat gekregen om hun methode van dijkbewaking met satellietradar verder te ontwikkelen. De subsidie hebben de twee ondergebracht in een speciaal daarvoor bedacht bedrijfje, Hansje Brinker. Satellietbeelden worden al langer gebruikt bij het bewaken van dijken. Sinds kort maakt de ingenieuze rekenmethode van Hanssen en Leijen het mogelijk op basis van satellietwaarnemingen dijkverzakkingen op de millimeter nauwkeurig vast te stellen. Hanssen denkt met de methode onder meer een nuttige rol te kunnen spelen in de actuele discussie over de bodemverzakking als gevolg van aardgaswinning in de Waddenzee. Het komende half jaar mag Hansje Brinker met vier andere bedrijven wedijveren om de beste innovatieve methode van dijkbewaking. Daarna wordt 800 miljoen euro toegekend aan de deelnemers die de meest kansrijke technologie in huis hebben.
Batavierenrace
Krokodillentranen werden er geplengd, nadat het TU-team vorig jaar in het universiteitsklassement van de Batavierenrace op een schamele tiende plaats eindigde. Vijfentwintig Delftse etappelopers, onder wie acht vrouwen, proberen komend weekend opnieuw de 185 kilometer lange estafette tussen Nijmegen en Enschede zo snel mogelijk af te leggen.
“We willen een podiumplaats”, zegt Peter Batenburg vastbesloten. Een reële optie, vindt de DSSF-voorzitter, want ‘we hebben een sterkere ploeg dan vorig jaar en zijn beter voorbereid. Vorig jaar moesten drie bestuursleden van DSSF invallen vanwege drie late afzeggingen. Eentje kreeg ook nog een tijdstraf van een half uur en dat is een hoop tijd’.
Een voordeel van de tegenvallende prestatie in 2006 is, dat Delft een goede kans maakt op de nieuw ingestelde prijs voor de grootste stijger. “Daar gaan we sowieso voor”, aldus Batenburg.
Twee condooms
Veel Britse studenten hebben geen idee hoe condooms werken, meldt dagblad The Guardian. Meer dan één op de tien kan een condoom niet goed omdoen. Zestien procent gelooft dat twee condooms veiliger zijn dan één. Meer dan een derde denkt dat condooms gaatjes hebben waar het hiv-virus doorheen kan. Dat blijkt uit een enquête onder 2200 studenten. Ze zijn op seksueel gebied niet slimmer dan andere jongeren, concluderen de onderzoekers. (HOP)
Leukste student
Misschien toch niet zo slim van Martin Ganeff (19) om eerlijk in te vullen dat hij een vriendin heeft. De luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudent doet mee aan de verkiezing van de leukste student van Nederland. Vrouwelijke stemmers, die hij vanaf de foto op de site Studenten.net met een biertje in de hand zwoel toekijkt, kiezen misschien liever voor een vrijgezel. De andere Delftse deelnemer, de vegetariër en triatleet Michael Afanasyev, laat zijn ‘huwelijkse staat’ wijselijk in het midden. De finale van de strijd is op 27 juni in de Amsterdamse club Panama. Uit drie vrouwelijke en drie mannelijke studenten wordt daar de student van het jaar gekozen. Maar ook het leukste studentenhuis. Het enige Delftse studentenhuis dat meedoet is ‘de Butsers’ aan de Koornmarkt. Zouden zij echt 22 kratten bier en 18 flessen wijn per week drinken?
Spruitjesgeest
Het innovatieplatform keert terug in een nieuwe gedaante. Nieuwe ondernemers komen erin, adviesorgaan AWT en geldverdeler NWO gaan eruit. Premier Balkenende blijft voorzitter.
Uitgerekend de huidige vicevoorzitter van het platform, onderwijsminister Ronald Plasterk, maakte in het verleden de kachel aan met het platform. Het idee dat wetenschappers samenwerking met bedrijven moesten zoeken, vond hij als wetenschapper en columnist nonsens. “Al dat rondpompen en netwerken en gedwongen uitwisselen helpt niets”, schreef hij. Plasterk sprak van spruitjesgeest, Jan Salie-mentaliteit en Zeeuws Meisje-houding. Wetenschappers moesten gewoon zo goed mogelijk onderzoek afleveren. Maar over het nieuwe platform is Plasterk enthousiast. “Mensen zitten er niet meer primair in vanwege hun lidmaatschap van een organisatie, maar op basis van hun expertise”, verklaarde hij deze week in de Volkskrant. Als voorbeelden noemde hij de gerenommeerde natuurkundige Robbert Dijkgraaf en biochemicus Piet Borst. (HOP)
Samen sterk
Het European Institute of Technology (EIT) is nog niet opgericht, maar moet al worden opgesplitst. Volgens het Europarlement zijn twintig regionale instituten sterker dan één grote superinstelling. De plannen voor het samenwerkingsverband van Europese universiteiten komen van voorzitter Barroso van de Europese Commissie. Het EIT moet de Europese tegenhanger worden van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Barroso wilde een instituut met een eigen gebouw en vast personeel. Na weerstand uit een aantal lidstaten, waaronder Nederland, werd het EIT omgesmeed tot een virtueel instituut. Maar het Europese parlement vindt dat één groot instituut geen recht doet aan de verschillen binnen Europa. Opsplitsen dus, met een eigen gebouw voor gezamenlijke onderzoeksfaciliteiten. Het nieuwe ‘Cluster EIT’ kost meer dan de Europese Commissie ervoor heeft vrijgemaakt, dus mogelijk start eerst een kleiner aantal clusters.
Instapchoreografie
Tijdens het Springdance Festival in Utrecht aanstaande vrijdag is een bijzondere choreografie te zien. Onderzoekers van Civiele Techniek en Geowetenschappen bestuderen samen met de NS het in .en uitstapgedrag van treinreizigers. Ze leggen de bewegingen van ’testreizigers’ met verschillende kleuren petjes vast met camera’s op het perron en infraroodsensoren in een dubbeldekstrein en een nieuwe sprinter.
www.springdance.nl
Stormvast
Senz Umbrellas is in de landelijke Innovatie-top-honderd van het midden- en kleinbedrijf op de zevende plaats geëindigd. Het bedrijf, dat een stormvaste paraplu produceert, werd anderhalf jaar geleden opgericht door drie afgestudeerde TU-studenten. “Hartstikke leuk dat we die erkenning krijgen”, zegt Philip Hess, een van de oprichters. “Maar het is voor ons belangrijk dat we het hier niet bij laten, we zijn al weer bezig met de volgende innovatie.” In de top tien staan ook twee andere Delftse bedrijven.
Geen reactie
De TU wil nog steeds niet reageren op de open brief van de bewoners van Belangenvereniging TU Noord, waarover Delta vorige week berichtte. Daarin schrijft de vereniging nooit te zijn benaderd door de TU om over de plannen voor TU Noord te praten. “We hebben een conceptreactie op de brief aan het college van bestuur gestuurd”, zegt Dick Gutlich, manager vastgoedontwikkeling van de TU Delft. “Die moet eerst nog langs de afdeling communicatie. Ik kan u al wel zeggen dat het geschetste beeld niet correct is.” Vreemd genoeg was Gutlich vorige week wel bereid om een reactie aan de Haagsche Courant te geven. Hij geeft daarin aan, dat er in het verleden wel overleg is geweest met de bewoners. De gemeenteraad van Delft ging op 20 april overigens akkoord met het bestemmingsplan TU Noord.
Hart
De onderzoekscluster health science and technology krijgt anderhalf miljoen euro van het ministerie van economische zaken, de provincie Zuid-Holland en een aantal gemeentes, waaronder Rotterdam, om betere driedimensionale plaatjes te maken van het hart en hartvaten. Wetenschappers van de TU, de Universiteit Leiden, het Leids Universitair Medisch Centrum en de Erasmus Universiteit Rotterdam, die samenwerken in dit cluster, gaan hiertoe allerlei bestaande visualisatietechnieken met elkaar combineren.
Conservatief landen
Een beetje wind maakt landen een stuk makkelijker. Grote vliegtuigen als de Boeing 747 houden nu vlak voor het landen ruim tien kilometer afstand van elkaar om niet teveel last te ondervinden van elkaars luchtwervels. Die afstand is wel erg ‘conservatief’, concludeert dr. ir. Lennaert Speijker van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Deze week promoveerde bij Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Bij wind van opzij, kan de baan waarschijnlijk al eerder vrij zijn van de hinderlijke turbulentie, blijkt uit zijn onderzoek.
Kaarten
Landkaarten hebben grote invloed op bestuurlijke besluitvorming, stelt ir. Linda Carton. Kaarten lijken een goed middel om duidelijkheid te scheppen bij discussies over ruimtelijke ordening. Maar door zaken weg te laten of op een bepaalde manier weer te geven, wordt het beeld van de regio gemanipuleerd. Zo bestond binnen het waterschap van Delfland discussie over blauwe vlekken die op een kaart toekomstige waterbergingsgebieden representeerden. “Je zag dan heel duidelijk welk weiland onder water gezet zou worden”, aldus Carton. De kaart verscheen later met gele sterren die de precieze contouren van de toekomstige meren in het midden laten.
Soms manipuleren bestuurders kaarten met opzet, om een sterkere positie in een onderhandeling te krijgen. Maar het gebeurt ook vaak zonder dat betrokkenen het door hebben, ondervond Carton. Ze adviseert kaartenmakers goed naar de discussie te luisteren en het doel van de kaart te bepalen.
Dijkbewaking
Vijftigduizend euro hebben dr.ir. Ramon Hanssen en ir. Frank van Leijen (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek) van het ministerie van verkeer en waterstaat gekregen om hun methode van dijkbewaking met satellietradar verder te ontwikkelen. De subsidie hebben de twee ondergebracht in een speciaal daarvoor bedacht bedrijfje, Hansje Brinker. Satellietbeelden worden al langer gebruikt bij het bewaken van dijken. Sinds kort maakt de ingenieuze rekenmethode van Hanssen en Leijen het mogelijk op basis van satellietwaarnemingen dijkverzakkingen op de millimeter nauwkeurig vast te stellen. Hanssen denkt met de methode onder meer een nuttige rol te kunnen spelen in de actuele discussie over de bodemverzakking als gevolg van aardgaswinning in de Waddenzee. Het komende half jaar mag Hansje Brinker met vier andere bedrijven wedijveren om de beste innovatieve methode van dijkbewaking. Daarna wordt 800 miljoen euro toegekend aan de deelnemers die de meest kansrijke technologie in huis hebben.
Batavierenrace
Krokodillentranen werden er geplengd, nadat het TU-team vorig jaar in het universiteitsklassement van de Batavierenrace op een schamele tiende plaats eindigde. Vijfentwintig Delftse etappelopers, onder wie acht vrouwen, proberen komend weekend opnieuw de 185 kilometer lange estafette tussen Nijmegen en Enschede zo snel mogelijk af te leggen.
“We willen een podiumplaats”, zegt Peter Batenburg vastbesloten. Een reële optie, vindt de DSSF-voorzitter, want ‘we hebben een sterkere ploeg dan vorig jaar en zijn beter voorbereid. Vorig jaar moesten drie bestuursleden van DSSF invallen vanwege drie late afzeggingen. Eentje kreeg ook nog een tijdstraf van een half uur en dat is een hoop tijd’.
Een voordeel van de tegenvallende prestatie in 2006 is, dat Delft een goede kans maakt op de nieuw ingestelde prijs voor de grootste stijger. “Daar gaan we sowieso voor”, aldus Batenburg.
Twee condooms
Veel Britse studenten hebben geen idee hoe condooms werken, meldt dagblad The Guardian. Meer dan één op de tien kan een condoom niet goed omdoen. Zestien procent gelooft dat twee condooms veiliger zijn dan één. Meer dan een derde denkt dat condooms gaatjes hebben waar het hiv-virus doorheen kan. Dat blijkt uit een enquête onder 2200 studenten. Ze zijn op seksueel gebied niet slimmer dan andere jongeren, concluderen de onderzoekers. (HOP)
Leukste student
Misschien toch niet zo slim van Martin Ganeff (19) om eerlijk in te vullen dat hij een vriendin heeft. De luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudent doet mee aan de verkiezing van de leukste student van Nederland. Vrouwelijke stemmers, die hij vanaf de foto op de site Studenten.net met een biertje in de hand zwoel toekijkt, kiezen misschien liever voor een vrijgezel. De andere Delftse deelnemer, de vegetariër en triatleet Michael Afanasyev, laat zijn ‘huwelijkse staat’ wijselijk in het midden. De finale van de strijd is op 27 juni in de Amsterdamse club Panama. Uit drie vrouwelijke en drie mannelijke studenten wordt daar de student van het jaar gekozen. Maar ook het leukste studentenhuis. Het enige Delftse studentenhuis dat meedoet is ‘de Butsers’ aan de Koornmarkt. Zouden zij echt 22 kratten bier en 18 flessen wijn per week drinken?
Comments are closed.