Onderwijs

Kort Nieuws

HerbenoemingJacco Hoekstra is met ingang van 15 augustus 2011 opnieuw benoemd tot decaan van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

Niet voor de gebruikelijke termijn van vier jaar, maar voor twee jaar met de mogelijkheid om na een jaar al te stoppen als er een nieuwe decaan is gevonden. Daarna wordt bekeken hoe hij zijn loopbaan binnen de TU kan voortzetten. Hoekstra zegt dat hij voor zichzelf had afgesproken na zijn eerste termijn te besluiten of hij nog eens vier jaar erbij wilde. Die afweging vond hij een moeilijke. Aan de ene kant wil hij ‘dingen zoals de herijking afmaken’. “Anders heb ik al die plannen gemaakt en niet de resultaten gezien.” Aan de andere kant mist hij ‘inhoudelijke verdieping’, het onderzoek. “Nu doen anderen het werk dat ik zelf zou willen doen.” De beste combinatie vindt Hoekstra daarom: nog één á twee jaar decaan zijn en dan als gewoon hoogleraar verder gaan.

Expositie
Altijd al een echte Dirk Jan van den Berg aan de muur willen hebben? De collegevoorzitter van de TU Delft exposeert tussen 9 juni en 29 augustus verschillende foto’s in de Haagse galerie Het Cleyne Huys. De foto’s van details in het straatbeeld zijn genomen in China, in de tijd dat Van den Berg daar ambassadeur was. Op de site van de galerie vertelt Van den Berg wat voor hem een goede foto is: niet zomaar een afbeelding, maar een reflectie van een emotie, die in een fractie van een seconde een verhaal vertelt. “Ik houd ervan als mijn foto’s passen in een sjabloon van diagonale en rechte lijnen, wat waarschijnlijk een streven naar rationaliteit en orde weerspiegelt.” De prijzen van de kunstwerken liggen tussen de 700 en 4000 euro.

www.hetcleynehuys.nl

Secretaris
Anka Mulder wordt per 1 juli secretaris van de universiteit. Ze combineert die taak met haar functies als directeur onderwijs en studentenzaken, hoofd taskforce herijking en president van het internationale opencourseware consortium. Op een opmerking uit de ondernemingsraad dat Mulder het daarmee wel erg druk krijgt, antwoordde collegelid Paul Rullmann bevestigend. “We zullen alles in het werk stellen om de bestuurlijke coördinatie rondom haar anders in te richten, zodat zij niet alles zelf hoeft te doen.”

Nanobiologie
De studentenraad (sr) en de ondernemingsraad (or) zijn onder voorwaarden akkoord gegaan met de nieuwe bacheloropleiding nanobiologie die de TU Delft en het Erasmus Medisch Centrum in 2012 willen beginnen. Zo moet er ook een master nanobiologie komen en moeten toekomstige studenten gewezen worden op zes doorstroommogelijkheden. Het gaat om doorstroming naar de Delftse master applied physics, de masters life science and technology in Leiden en Delft en de Rotterdamse masters molecular medicine, neurobiologie en infection and immunity. Ook willen sr en or dat het lesgeven op twee locaties zo veel mogelijk wordt beperkt en dat de opleiding na drie jaar wordt geëvalueerd. De TU zoekt nog uit of afgestudeerde studenten drs. of ir. voor hun naam mogen zetten, maar gaat uit van het laatste. Ook bij minder belangstelling dan het beoogde minimum van vijftig studenten die per jaar de eindstreep moeten halen, zal de TU een master aanbieden.

IKA
Veel medewerkers van de TU Delft blijken een week voor de deadline op 15 juni hun individueel keuzepakket arbeidsvoorwaarden (IKA) nog niet ingevuld te hebben. Met IKA kunnen ze bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor woon-werkverkeer. Vincent Wongsowinangoen van human resource management meldt op woensdag 8 juni dat 1792 medewerkers niet en 3389 medewerkers wel hun IKA hebben ingevuld. “Het is de macht der gewoonte dat mensen dat last minute doen.” Vorig jaar maakten uiteindelijk ongeveer vierduizend medewerkers gebruik van IKA. Het geld dat de TU reserveert voor de bron IKA-bijdrage en dat niet wordt aangesproken door werknemers gaat weer terug naar de universiteit.

www.ika.tudelft.nl

Een maandje later, halverwege augustus, wilden de LSVb’ers op het Binnenhof graag een liefdeslied voor VVD-leider Mark Rutte zingen. Maar “lieve Mark” ging zo laat lunchen en had zo’n haast toen hij even uit de onderhandelingen naar buiten kwam, dat de actievoerders hem alleen een liefdesbrief in zijn handen hebben kunnen proppen. Hun liefde gold overigens het hoger onderwijs, niet zozeer Mark Rutte zelf.

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.