Voor iedereen die zich wel eens afvraagt hoe milieuvriendelijk water koken is, onderzochten acht twaio’s de verschillende kookmanieren.
Het onderzoek werd uitgevoerd door acht tweejarige assistenten in opleiding (twaio’s), en is een introductie op hun postdoctorale opleiding consumentenproducten. Ondanks moderne snufjes als inductieplaten en elektrisch koken, blijkt het vertrouwde gasstelletje toch als beste uit de bus te komen. Maar waarom dit onderzoek?
,,Er was nog nooit onderzoek naar gedaan. Bovendien wordt over bijvoorbeeld inductiekoken gezegd dat het zo goed voor het milieu is. Wij wilden wel eens zien of dat echt zo was”, aldus ir. R. van den Heuvel, één van de acht twaio’s. ,,Omdat de groep uit mensen van verschillende faculteiten bestaat, was het onderzoek ook bedoeld om naar elkaar toe te werken. Onder de acht zijn vijf IO’ers, twee werktuigbouwers en één lucht- en ruimtevaartkundige. Die denken allemaal anders. Een L&R-student ontwikkelt bijvoorbeeld ook, maar maakt bijna nooit een eindproduct. Met deze opdracht moesten we dus alles op elkaar afstemmen.”
In het eerste jaar behandelen de acht verschillende kanten van consumentenproducten, zoals computertechniek en materiaalkeuze. In het tweede jaar gaan ze voor een bedrijf werken.
Brander
Ook bij dit startonderzoek was het bedrijfsleven betrokken. Met medewerking van een aantal bedrijven als Atag en TNO, gaan de twaio’s nu werken aan een keramische brander. Hierbij gaat minder energie verloren en is ook geen vlam aanwezig. Deze manier van koken wordt nog niet toegepast, maar heeft volgens de onderzoekers wel de toekomst. ,,We gaan nu onderzoeken hoe we dit nog kunnen verbeteren”, zegt Van den Heuvel.
Van het landelijke tekort aan aio’s en twaio’s hebben ze niets gemerkt. ,,Er is zelfs een sollicitatieronde geweest”, zegt mede-twaio Verkade. ,,Ongeveer 23 mensen hebben zich aangemeld. Om toegelaten te worden moet je een afgeronde studie hebben die aansluit bij technisch ontwerpen, en je moet kunnen aantonen dat je interesse hebt in productinnovatie. Daarnaast werd nog geselecteerd op studiesnelheid.”
Vanwaar de grote belangstelling? Verkade: ,,Dit is een vrij unieke twaio-opleiding. Op andere plekken werken twaio’s erg individueel, wij hebben een vast rooster en beginnen ook allemaal tegelijk aan de opleiding. En in tegenstelling toteen aio, die zich vier jaar op één onderwerp stort, doen wij vijf verschillende onderwerpen in dit jaar. Dus aan het einde van de twee jaar zijn we eigenlijk breder opgeleid dan een aio.”
Het onderzoek werd uitgevoerd door acht tweejarige assistenten in opleiding (twaio’s), en is een introductie op hun postdoctorale opleiding consumentenproducten. Ondanks moderne snufjes als inductieplaten en elektrisch koken, blijkt het vertrouwde gasstelletje toch als beste uit de bus te komen. Maar waarom dit onderzoek?
,,Er was nog nooit onderzoek naar gedaan. Bovendien wordt over bijvoorbeeld inductiekoken gezegd dat het zo goed voor het milieu is. Wij wilden wel eens zien of dat echt zo was”, aldus ir. R. van den Heuvel, één van de acht twaio’s. ,,Omdat de groep uit mensen van verschillende faculteiten bestaat, was het onderzoek ook bedoeld om naar elkaar toe te werken. Onder de acht zijn vijf IO’ers, twee werktuigbouwers en één lucht- en ruimtevaartkundige. Die denken allemaal anders. Een L&R-student ontwikkelt bijvoorbeeld ook, maar maakt bijna nooit een eindproduct. Met deze opdracht moesten we dus alles op elkaar afstemmen.”
In het eerste jaar behandelen de acht verschillende kanten van consumentenproducten, zoals computertechniek en materiaalkeuze. In het tweede jaar gaan ze voor een bedrijf werken.
Brander
Ook bij dit startonderzoek was het bedrijfsleven betrokken. Met medewerking van een aantal bedrijven als Atag en TNO, gaan de twaio’s nu werken aan een keramische brander. Hierbij gaat minder energie verloren en is ook geen vlam aanwezig. Deze manier van koken wordt nog niet toegepast, maar heeft volgens de onderzoekers wel de toekomst. ,,We gaan nu onderzoeken hoe we dit nog kunnen verbeteren”, zegt Van den Heuvel.
Van het landelijke tekort aan aio’s en twaio’s hebben ze niets gemerkt. ,,Er is zelfs een sollicitatieronde geweest”, zegt mede-twaio Verkade. ,,Ongeveer 23 mensen hebben zich aangemeld. Om toegelaten te worden moet je een afgeronde studie hebben die aansluit bij technisch ontwerpen, en je moet kunnen aantonen dat je interesse hebt in productinnovatie. Daarnaast werd nog geselecteerd op studiesnelheid.”
Vanwaar de grote belangstelling? Verkade: ,,Dit is een vrij unieke twaio-opleiding. Op andere plekken werken twaio’s erg individueel, wij hebben een vast rooster en beginnen ook allemaal tegelijk aan de opleiding. En in tegenstelling toteen aio, die zich vier jaar op één onderwerp stort, doen wij vijf verschillende onderwerpen in dit jaar. Dus aan het einde van de twee jaar zijn we eigenlijk breder opgeleid dan een aio.”
Comments are closed.