Onderwijs

Keuzegids: universiteiten kampen met groeistuipen

Er komen elk jaar meer studenten en dat gaat soms ten koste van de kwaliteit. Alleen Wageningen lijkt nergens last van te hebben, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Universiteiten.

Groeistuipen: de TU Delft vangt ze op met colleges in de bioscoop. (Foto: Hans Stakelbeek)

Drie snel groeiende universiteiten zijn flink gekelderd op de ranglijst van de Keuzegids, die vandaag is verschenen. Neem de Universiteit Leiden, waar het aantal eerstejaars sinds 2010 met maar liefst veertig procent is toegenomen: Leidse bachelorstudenten hebben tegenwoordig minder waardering voor hun docenten, de begeleiding en de haalbaarheid van het studieprogramma.


Aan de eveneens flink uitdijende Erasmus Universiteit heerst onvrede over de faciliteiten, de ict en het gebrek aan studieplekken. De Rotterdamse universiteit is in twee jaar tijd het sterkst gedaald in de ranglijst: zij heeft nu de op één na laagste score en laat alleen de drukbevolkte Universiteit van Amsterdam achter zich.


Het probleem speelt ook bij de populaire bèta- en techniekstudies. De TU Eindhoven groeit onstuimig en daalt op de ranglijst. Ook de TU Delft groeit en ziet de waardering licht dalen. De Universiteit Twente daarentegen maakt een sprong omhoog: daar groeit het aantal studenten minder extreem. 

Wonder van Wageningen


De enige universiteit die volgens de Keuzegids grote groei combineert met het behoud van kwaliteit is Wageningen University. Al meer dan tien jaar eindigt de ‘groene’ universiteit met stip bovenaan. En dat terwijl de hoeveelheid eerstejaars er in tien jaar tijd is verdubbeld. De Keuzegids spreekt van ‘het wonder van Wageningen’.


Van de ‘brede, klassieke’ universiteiten – die studies uit uiteenlopende disciplines aanbieden – wordt de Rijksuniversiteit Groningen door de Keuzegids het hoogst gewaardeerd. De Universiteit Utrecht, door weekblad Elsevier in die categorie tot nummer één bestempeld, eindigt in de Keuzegids op de derde plaats.


Slecht Engels


Voor het eerst buigt de Keuzegids zich over de internationalisering en het Engelstalig onderwijs aan de universiteiten. Vooral bij de TU’s loopt het nog niet op rolletjes, is de conclusie. Het steenkolenengels van docenten valt studenten weleens rauw op het dak.


Aan de TU Eindhoven en de Universiteit Twente krijgen docenten een 6,3 voor hun Engels. Aan de TU Delft is het net iets beter gesteld met het Engels van docenten. Daar geven studenten hun docenten een 6,6. De collega’s in Maastricht, Groningen en Tilburg spreken de taal vloeiender: zij scoren bijna een vol punt hoger dan in Twente en Eindhoven.


De Keuzegids Universiteiten verschijnt elk jaar om aankomende bachelorstudenten te helpen met hun studiekeuze. Zowel studentenoordelen, afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête, de mening van deskundigen en cijfers over uitval en contacturen tellen mee.


HOP, Matthijs van Schie

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.