Onderwijs

Elsevier: Wageningen opnieuw beste universiteit

Wageningen University scoort net als vorig jaar het hoogst in de ranglijst van weekblad Elsevier, terwijl Eindhoven de beste technische universiteit is. Bij de zes ‘brede’ universiteiten staat Utrecht bovenaan. De TU Delft scoort het slechtst bij de technische universiteiten.

Foto: Hans Stakelbeek

Deze week publiceert het tijdschrift zijn jaarlijkse onderzoek naar de beste studies in het hoger onderwijs op basis van de Nationale Studenten Enquête (NSE) van Studiekeuze123.nl. Daarin vertellen zo’n 280 duizend studenten hoe ze over hun opleiding denken: zijn ze tevreden, wat vinden ze van hun docenten, hoe goed zijn de faciliteiten?


Voor haar instellingenranglijst baseert Elsevier zich op één vraag uit de NSE: hoe tevreden zijn studenten in het algemeen over hun opleiding? Universiteiten met de meeste positief beoordeelde opleidingen scoren het hoogst.


Om geen appels met peren te vergelijken, onderscheidt het weekblad drie categorieën: brede universiteiten, die studies uit allerlei disciplines aanbieden, technische universiteiten en specialistische universiteiten.


Grote winnaar is Wageningen


Bij de ‘specialistische’ Wageningen University, die Elsevier opvallend genoeg niet tot de TU’s rekent, krijgen twaalf van de negentien opleidingen een positief oordeel. De andere zeven opleidingen scoren gemiddeld bij hun studenten. Per saldo is Wageningen dus net als vorig jaar de overall winnaar.


Ook studenten van de TU Eindhoven zijn goed te spreken over hun universiteit: de helft van de twaalf opleidingen krijgt een positief oordeel. Daarmee laat Eindhoven de twee TU’s in Twente en Delft ruimschoots achter zich.


Bij de brede universiteiten valt op dat verreweg de meeste studies gemiddeld gewaardeerd worden. Van de 45 opleidingen in Utrecht vallen er dertig in dat grijze gebied. Maar met elf positief gewaardeerde opleidingen mag Utrecht zich toch de beste brede universiteit van Nederland noemen.


Meest ontevreden over UvA


Helemaal onderin de ranglijst eindigt de Universiteit van Amsterdam. Studenten zijn ontevreden over maar liefst een derde van alle 61 studies, terwijl slechts zeven volgens hen de middelmaat ontstijgen. 


Avans kwam eerder deze week in de Keuzegids HBO als beste grote hogeschool uit de bus. Ook in de ranglijst van weekblad Elsevier is Avans de beste brede hogeschool van Nederland. NHTV Breda en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten scoren eveneens hoog.


Brede universiteiten  |  Score tevredenheid (%)


1. Universiteit Utrecht 16,6


2. Radboud Universiteit Nijmegen 5,4


3. Rijksuniversiteit Groningen 3,8


4. Universiteit Leiden 0


5. Vrije Universiteit Amsterdam -14,9


6. Universiteit van Amsterdam -21,3


Technische universiteiten | Score tevredenheid (%)


1. Technische Universiteit Eindhoven 41,7


2. Universiteit Twente 4,8


3. Technische Universiteit Delft -6,3


Specialistische universiteiten  | Score tevredenheid (%)


1. Wageningen University 63,2


2. Tilburg University 19


3. Maastricht University 18,8


4. Erasmus Universiteit Rotterdam -10


HOP, Matthijs van Schie


 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.