Onderwijs

Kamer steunt aanpak langstudeerders

Een parlementaire meerderheid steunt het kabinetsplan om trage studenten vanaf september 3000 euro extra collegegeld te laten betalen. Staatssecretaris Zijlstra bekijkt nog voor wie er uitzonderingen kunnen gelden. Voorwaarde is dat het niets kost.

Het debat over de begroting van het hoger onderwijs werd gehinderd doordat drie cruciale ingrepen van het nieuwe kabinet nog niet in detail zijn uitgewerkt: het wegvallen van de basisbeurs voor masterstudenten, het verhoogde collegegeld voor langstudeerders en de strafkorting voor instellingen waar zij studeren.

Langstudeerdersregeling
Vooral de eventuele uitzonderingen op de langstudeerdersregeling hielden de gemoederen bezig. Kamerlid Anne-Wil Lucas van de VVD werd het vuur aan de schenen gelegd. In een interview had zij de deur op een kier gezet voor studenten van zware exacte en technische opleidingen. Er is de afgelopen jaren immers veel geïnvesteerd in het werven van deze studenten, en dat mag met deze maatregel niet ongedaan worden gemaakt.

Uitzondering
Maar als de VVD voor bèta-studenten misschien een uitzondering wil maken, voor wie dan nog meer? Soms ook voor gehandicapte studenten en voor bestuurlijk actieve studenten? Vooral GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver is bang dat er dan een wirwar aan uitzonderingen ontstaat.

Veerman-advies
Boris van der Ham (D66) wilde weten hoe de staatssecretaris het rapport van de commissie-Veerman ‘volledig’ gaat uitvoeren als hij fors bezuinigt in plaats van investeert. Maar volgens Zijlstra is een zak geld niet per se noodzakelijk om de kern van het Veerman-advies uit te voeren.

Bezuinigen/investeren
De verhalen over de ‘fenomenale’ bezuinigingen die hij wil doorvoeren, kloppen volgens hem trouwens niet: “We gaan geen 220 miljoen op het hoger onderwijs bezuinigen en ook geen 750 miljoen.”

Tegenover de 370 miljoen euro die de langstudeerdersmaatregel moet opleveren – door universiteitenvereniging VSNU ‘de grootste bezuiniging op het hoger onderwijs sinds de jaren tachtig’ genoemd – staan volgens Zijlstra bijvoorbeeld 410 miljoen euro die hij in beter onderwijs voor een toenemend aantal studenten investeert. Hij zei in totaal 500 miljoen in het hoger onderwijs te willen investeren en 510 miljoen euro te willen bezuinigen.

Uitwerking
De precieze financiële uitwerking van een deel van die posten volgt echter pas in de Voorjaarsnota. Het wetsvoorstel langstudeerders kan de Kamer begin volgend jaar verwachten, net als eerste reactie van het kabinet op het advies van de commissie-Veerman.

Vanaf zaterdag exposeren 25 fotografen hun werk in de eerste editie van Quickscan NL in het Nederlands Fotomuseum. Deze overzichtstentoonstelling toont hedendaagse fotografie en wordt vanaf nu elke vier jaar georganiseerd. Het werk is niet ouder dan twee jaar en schetst een goed beeld van de contemporaine fotokunst. Op de tentoonstelling is onder meer te zien of nog plek is voor analoge fotografie en het fotoboek.

Wie hunkert naar vroeger tijden kan ook ‘The Brown Sisters 1975-2009’ van Nicholas Nixon bezoeken. Deze tentoonstelling wordt tegelijk met Quickscan NL geopend. ‘The Brown Sisters’ is een portretreeks van vier zussen die fotograaf Nixon in 35 jaar tijd heeft gemaakt. De reeks wordt beschouwd als een van de beste in zijn soort ter wereld. Verder is in het Fotomuseum een reportage van de Franse persfotograaf Olivier Jobard te zien waarin hij een vluchteling uit Kameroen volgt in zijn vlucht naar Europa.

Zaterdagmiddag vanaf 15.00 uur is er de mogelijkheid om de fotografen van Quickscan NL te ontmoeten. Om 17.00 uur zullen de drie tentoonstellingen feestelijk worden geopend door fotografieliefhebber Hans Kemna van Kemna casting. Onder het genot van een hapje en drankje en muziek kun je nog de hele avond gratis genieten van de tentoonstelling.

Quickscan NL#1 in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam, zaterdag 16 januari, aanvang 15.00 uur, gratis.
www.nederlandsfotomuseum.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.