Het bezuinigingsplan om de basisbeurs volledig af te schaffen is niet automatisch van tafel nu het Catshuisberaad is mislukt. Mogelijk wil het minderheidskabinet alsnog proberen het door het parlement te krijgen.
Zaterdag werd bekend welke bezuinigingen het kabinet had bedacht om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen. Een ervan was de afschaffing van de basisbeurs voor master- én bachelorstudenten.
Uit een document in handen van RTL Nieuws blijkt dat dit een besparing moest opleveren van twintig miljoen euro in 2014 en 25 miljoen in 2015. Op de lange termijn zou er jaarlijks 690 miljoen euro mee worden bespaard.
In ruil zou de langstudeerboete in 2014 worden afgeschaft. Dat kost de overheid op termijn 393 miljoen euro per jaar, wat het totaal aan bezuinigingen in het hoger onderwijs op 297 miljoen zou brengen.
De PVV gooide echter roet in het eten. Doordat de partij van Wilders het akkoord op het laatste moment verwierp, en de gedoogcoalitie uiteenviel, is er onvoldoende politieke steun voor het akkoord.
De verwachting is dat premier Rutte zijn ontslag aanbiedt en zijn kabinet demissionair wordt. In afwachting van die beslissing zijn de voor vandaag geplande debatten in de Tweede Kamer ‘tot nader order’ uitgesteld. Dat geldt dus ook voor het debat met staatssecretaris Zijlstra over de studiefinanciering. Zijn voorstel om de basisbeurs in de masterfase af te schaffen en het reisrecht van studenten te beperken zal niet behandeld worden.
Maar de Europese Unie eist dat Nederland deze week laat zien hoe het zijn begrotingstekort onder de drie procent wil brengen. Formeel was het kabinet-Rutte al een minderheidskabinet. Demissionair of niet, het kan proberen een deel van de bezuinigingen alsnog door het parlement te loodsen.
Langstuderende deeltijdstudenten zullen naar verwachting niet het slachtoffer worden van de val van het kabinet. Het kamerbreed gesteunde plan dat ze tot 2017 een beroep mogen doen op de profileringsfondsen van hogescholen en universiteiten kan waarschijnlijk ook met een ministeriële beschikking worden geregeld.
De meest aansprekende sportprestatie van de afgelopen periode werd geleverd door Olle Overbosch, op het EK sumoworstelen in het Bulgaarse Varna. Na het goud van 2009 en zilver van 2010 moest de bouwkundestudent ditmaal genoegen nemen met een bronzen plak. In de halve finale verloor Overbosch, uitkomend in de categorie tot 85 kilo, van de latere winnaar Alan Gutsaeav uit Rusland. “Het ging de hele dag goed, maar tegen hem maakte ik een domme fout”, aldus de sportman die enigszins teleurgesteld was: “Ik ben tevreden dat ik mij op dit niveau heb kunnen handhaven, maar ik was toch heel graag kampioen geworden.”
Eveneens vermeldenswaard zijn de roeiprestaties van IO-student Bart Lukkes en alumna Chantal Achterberg op het NK kleine nummers, twee weken geleden op de Amstelveense Bosbaan. De eerste won goud in de skiff bij de senioren-B, de laatste zilver bij de senioren-A.
Ex-TU-student en baliemedewerker bij S&C Casper van Kalmthout vertoeft intussen twee weken op de wilde Canadese wateren. Hij neemt er deel aan de White Water Grand Prix, een internationaal evenement ter promotie van de kajaksport. In twee weken tijd reizen 25 kajakkers naar zes verschillende locaties om te strijden om de Grand Prix op de disciplines Freestyle en White Water. In de laatste categorie staat Van Kalmthout na drie races op de elfde plaats.
Tot slot het wel en wee van de teamsporters in een notendop. De heren van hockeyclub Dopie degradeerden ondanks een 2-2 gelijkspel tegen Spirit uit de tweede klasse. DSHC is hierin nog altijd de grootste titelkandidaat.
De volleybalheren van Punch zijn volop in strijd om promotie naar de derde divisie. De eerste hindernis, een duel met Utrecht, werd met een 3-2 zege afgesloten. Er volgt komend weekend nog een wedstrijd tegen Velo. De damesploeg van Punch handhaafde zich in de eerste klasse na een 3-2 overwinning op Donar dat na twee sets nog leidde met 2-0.
De voetballers van hekkensluiter Taurus verrasten zondag met een 2-2 remise tegen Hermes DVS, tweede op de ranglijst. De studentenclub beleeft dit seizoen het absolute dieptepunt uit haar bestaan. De vierdeklasser staat met één zege, drie gelijke spelen, 19 nederlagen en zes strafpunten op een totaal van exact nul punten. Eén troost: uit de laagste klasse voor standaardteams kan niet worden gedegradeerd.
Tips? Jimmy.tigges@hetnet.nl
Comments are closed.