Komt hulp voor studenten die studievertraging oplopen door de coronacrisis weer een stapje dichterbij? Het kabinet moet uitzoeken welke studenten in de knel komen.
Universiteiten en hogescholen zetten alles op alles om ook tijdens de coronacrisis hun onderwijs draaiende te houden. Toch lijkt het onvermijdelijk dat sommige studenten studievertraging zullen oplopen.
In de Tweede Kamer zijn regerings- en oppositiepartijen het voor de verandering roerend met elkaar eens: er moet voor deze studenten snel een landelijke regeling komen. Eerder deze week werd al duidelijk dat de druk op minister Van Engelshoven toeneemt.
Niet genoeg
Vooralsnog mogen studenten van haar meer lenen bij DUO en drie maanden langer gebruikmaken van hun ov-kaart. Veel politieke partijen vinden dat niet genoeg. Waarom krijgen gedupeerde studenten geen collegegeldverlaging, vragen zij zich af. Of geld uit het zogeheten ‘profileringsfonds’?
Dat fonds is bij studenten nu nog zo goed als onbekend. Volgens premier Rutte is het vooral bedoeld voor studenten die zelf ziek worden, mantelzorg verlenen of hun studie combineren met ouderschap, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.
‘Restcategorie’
Rutte wilde eerst kijken welke andere regelingen er al zijn voor studenten met studievertraging. “Als er dan nog een restcategorie is, gaan we proberen dat met enige coulance op te lossen”, zei hij. Over die ‘restcategorie’ is minister Van Engelshoven met de instellingen en studenten nu in conclaaf.
Dat duurt D66 en het CDA te lang. Zij willen dat het kabinet in kaart brengt welke studenten in de problemen komen door de coronacrisis en vervolgens doet wat nodig is om hen te helpen. De fracties dienden hiertoe woensdag een motie in die door de Tweede Kamer werd aangenomen.
HOP, Evelien Flink
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.