Campus

Jongerenclubs verenigd in Coalitie-Y

Jongeren- en studentenorganisaties zijn samen met de ChristenUnie Coalitie-Y begonnen. Hiermee willen ze de problemen van deze generatie, zoals woningnood op de agenda zetten.

Op initiatief van de ChristenUnie-jongeren starten studenten- en jongerenorganisaties Coalitie-Y. De naam verwijst naar generatie Y, jongeren die geboren zijn tussen 1985 en 2000. Zij hebben minder kans op een vast arbeidscontract en kunnen moeilijk een betaalbare woning vinden. Coalitie-Y wil hun problemen hoger op de politieke agenda zetten en hoopt dat jongeren daarvoor ideeën willen aandragen op de website. Vorige week was er in Den Haag een eerste brainstormsessie waar jongeren hun verhalen konden vertellen.


De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft zich aangesloten bij de coalitie en wil vooral inzetten op een oplossing voor de woningnood onder studenten. Voorzitter Carline van Breugel: “Velen hebben geen dak boven hun hoofd. Dat kan gewoon niet.” Andere bekende problemen onder studenten zijn: hogere studieschulden, het verdwijnen van de basisbeurs en de prestatiedruk die tot stress en burn-outs zou leiden.


Psychische klachten

De LSVb kwam eerder met een onderzoek dat veel stof deden opwaaien: één op de drie studenten zou een verhoogde kans op een burn-out hebben. Het CBS kwam met minder verontrustende cijfers: het aantal jongeren met psychische klachten is de afgelopen tien jaar nauwelijks verslechterd. Het RIVM is inmiddels bezig met een onderzoek naar stress onder studenten. Daarin zal ook nadrukkelijk worden gekeken naar studieschulden als stressfactor.


Naast de ChristenUnie en hun jongerenpartij zijn de volgende clubs aangesloten: CNV Jongeren, het Interstedelijk Studenten Overleg, de LSVb, de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs en de Nationale Jeugdraad.  


HOP, Inge Schouten

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.