Campus

Job de Kok

Aardappelpuree is een van mijn keukengeheimen. Ondergewaardeerd, omdat het te vaak uit een pakje van een variant van behangerslijm wordt geserveerd. Dit is een van de essentiële gerechten die iedereen zonder problemen zou moeten kunnen maken.


Het geheim achter dit ogenschijnlijk makkelijke recept? De juiste aardappelen, de juiste manier van verwerken en gewoon een klein beetje geduld! Dit alles samen met een stukje vis en wat groente, zorgt voor een goedkope, snelle en lekkere maaltijd voor zowel begin als einde van de maand.



Aardappelpuree: voor iedereen te doen

Moeilijkheidsgraad: neem wat tijd



Ingrediënten (6 pers): 1 kg ongeschilde kruimige

aardappelen (of 700 gr geschilde); 500 ml melk;

300 gr boter; zout; peper



Materiaal: Zeef, kookpan, schilmes, stamper



Schil de aardappelen en snij ze in gelijke parten. Dit, zodat alle stukken tegelijkertijd gaar zijn. Spoel ze vervolgens af in een bak met water en ververs het water tot het helder blijft. Zo is het overige zetmeel van de aardappelen weggespoeld. Deze twee stappen helpen al enorm om de puree een stuk minder lijmerig te maken. Zet de stukken na afspoelen onder in een pan met koud water met een beetje zout en breng het geheel aan de kook. De aardappelen zijn goed zodra je er met een vork zonder problemen doorheen kunt prikken. Zodra de aardappelen klaar zijn, giet ze af door de zeef en laat ze uitdampen. Dit verdampen zorgt ervoor dat de puree minder waterig wordt.

Terwijl de aardappelen uitdampen, doe de melk en 300 gram boter in de steelpan en warm het geheel op tot de boter is gesmolten en door de melk zit. Doe de uitgedampte aardappelen in een bak en gebruik een ouderwetse stamper om de puree fijn te krijgen. Doe dit niet met een blender, omdat je dan de zetmeelcellen kapot maakt en er alsnog behangplaksel overblijft. Met een stamper kneus je de aardappelen en blijft de puree goed. Giet na het stampen voorzichtig in delen het boter-melkmengsel bij. Je kunt de puree dunner maken door alles er in te doen, of dikker door niet alles er bij te doen. Breng op smaak met peper en zout.



Het zijn de kleine trucjes die het grote verschil maken in de keuken.


Met geslepen messen,

De Kokende Student

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.