Onderwijs

Jaaroverzicht 2014

Successen en tegenslagen, ergernissen en opluchting, vreugde en verdriet; ze liggen vaak dicht bij elkaar. Een selectie uit een jaar goed en slecht nieuws in Delta.

Een van de schokkendste gebeurtenissen van 2014 was zonder twijfel de vliegtuigramp op 17 juli met de MH17. Hierbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 3mE-medewerker Wim Bakker en Fatima Dyczynski, masterstudente bij Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (L&R). Met het overlijden op 18 mei van astronaut Wubbo Ockels verloor de TU Delft haar bekendste hoogleraar.

Het jaar begon meteen met iets nieuws: de diesviering werd voor het eerst in het Engels gehouden. Er werden eredoctoraten uitgereikt aan de Amerikaanse veiligheidsexpert Deborah Hersman en de Duitse socioloog Dirk Helbing. EWI-decaan Rob Fastenau en TBM-directeur onderwijs Ernst ten Heuvelhof werden in februari benoemd tot respectievelijk dean en director of open and online education. De massive open online courses (moocs) die de TU sinds september 2013 aanbiedt, trokken meer dan een kwart miljoen deelnemers. Ook schrijfster en cabaretière Paulien Cornelisse wist als vijfde cultural professor van de TU Delft een flink aantal studenten te interesseren. Evenals TU-alumna Ionica Smeets, die een boek schreef over wetenschapscommunicatie voor bèta’s en Zomergast werd bij de VPRO. Oud-student Ferrie Förster schopte het in mei tot wethouder voor studentenpartij Stip en TU-medewerker Dick Hoeneveld behaalde drie zetels winst bij de ondernemingsraadverkiezingen in oktober. Paul Hillman is per 1 januari 2015 benoemd tot nieuwe directeur bij de afdeling ict.

Onderzoek
Onderzoek

Onderzoek

Veel TU’ers hielden zich afgelopen jaar bezig met drones. Er werd gewerkt aan een havendrone, die nog niet in Nederland mag vliegen. Student Alec Momont bedacht een ambulancedrone die de overlevingskans na een hartstilstand moet vergroten. En masterstudent Kitso Epema ontwikkelde een drone die moet helpen bij de strijd tegen stropers in Afrikaanse wildparken.

Veel nieuws was er bij Technische Natuurwetenschappen. Liefst negentig mensen kwamen in januari kijken bij het gloednieuwe QC-laboratorium. Daarnaast startte in juni de bouw van het nieuwe pand voor de faculteit TNW startte in juni. Midden 2016 moet het gebouw klaar zijn. Nanofysicus Leo Kouwenhoven werd in het voorjaar als eerste Delftse hoogleraar benoemd tot buitenlands lid van de Amerikaanse National Academy of Sciences. En de onderzoeksgroep van Ronald Hanson probeerde in de zomer Einsteins ongelijk aan te tonen met een deeltjes-experiment. Bij L&R wordt sinds dit jaar in het nieuwe robotlab Cyberzoo onderzoek gedaan naar slimme robots. Ook tussen faculteiten werd samengewerkt. Een team van IO en 3mE bedacht een nieuw toilet, dat een alternatief moet vormen voor het water- en energieverspillende doortrektoilet. De nieuwste medische hulpmiddelen waren eind oktober te zien bij het symposium Design of Medical Devices. Tijdens de TU Delft Research Exhibition DIG-it in november toonden Delftse wetenschappers meer dan tachtig recente onderzoeksprojecten in de TU Library.

​Campus en studenten
​Campus en studenten

​Campus en studenten

Slecht nieuws voor studenten: de basisbeurs wordt afgeschaft. Het tentamenbeleid van de TU is veranderd: studenten die zich te laat aanmelden voor een tentamen horen voortaan pas een dag van tevoren of ze kunnen deelnemen. De TU bezuinigde 261 duizend euro op de regeling afstudeersteun studenten (RAS), bestemd voor student-bestuurders die door overmacht studievertraging oplopen. Het aantal TU-studenten dat zijn bachelor in vier jaar haalt, is sinds 2010 verdubbeld. Het bindend studieadvies en de harde knip hebben hieraan bijgedragen. Dit alles veroorzaakt wel steeds meer stress: Delftse studentenpsychologen hebben het er druk mee. Studenten mogen per 2014 ook al geen alcohol meer drinken als ze nog geen 18 jaar oud zijn maar werden tijdens de Kamerzoekdagen wel geholpen met het vinden van een kamer. Om inbraken te voorkomen in die kamers, werd een campagne opgezet. De numeri fixi voor bouwkunde en werktuigbouwkunde worden afgeschaft met ingang van collegejaar 2015-2016.

In augustus verscheen een speciale Engelstalige editie van Delta voor de 1200 buitenlandse studenten die naar de introductieweek voor internationale studenten kwamen. Op de ‘gewone’ Owee kwamen ruim 2600 nieuwe eerstejaars af.

Promovendi moeten bij aanvang voortaan allemaal een aanstelling voor vier jaar krijgen, vindt het college van bestuur. Promovendivereniging Promood is blij met dit besluit.

TU-schoonmakers kwamen in actie tegen bezuinigingen op hun werk. TU-docent Angeniet Kam deed haar eigen schoonmaak, door een jaar lang elke dag zwerfafval te rapen op de campus. Het sportcentrum van de TU krijgt een derde grote sporthal en drie extra sportzalen; een uitbreiding van tienduizend naar veertienduizend vierkante meter. De investering kost enkele miljoenen euro’s. De eerste TU-sporters verhuisden dit jaar naar het nieuwe topsporthuis aan de oude IJsbaan. In september opende een Sports Engineering Institute waarmee de TU zich wil profileren als sportuniversiteit. De kantine van de aula kreeg in de zomer een make-over. Het huidige pand van onderzoeksinstituut OTB moet vanaf eind 2014 dienst doen als crèche en later als internationale school. Het stenenmuseum van de TU maakte een doorstart op de tweede verdieping van het Science Centre. Een deel van de collectie is verhuisd naar Naturalis in Leiden. De drie technische universiteiten (3TU) begonnen in september een kenniscentrum voor ingenieursonderwijs. De TU mag 15 miljoen euro houden van de 25 miljoen die zij ontving van het ministerie van onderwijs na de Bouwkundebrand in 2008.

​Prijzen en verjaardagen
​Prijzen en verjaardagen

​Prijzen en verjaardagen

Hoogleraar watermanagement Nick van der Giesen won op 1 september de leermeesterprijs van het Universiteitsfonds Delft. Alexandru Iosup (EWI), van wie helaas de verkeerde foto in de papieren editie staat, werd gekozen tot beste docent van de TU Delft. Mark van Loosdrecht kreeg de Spinozaprijs van NWO en collegelid Anka Mulder haalde de vijfde plek in Opzij’s top-10 van machtige vrouwen in onderwijs en wetenschap. De TU zelf steeg naar plek 42 in de wereldwijde ranglijst van universiteiten van Times Higher Education.

Na vijf maal goud in Australië, haalde het Nuon Solar Team in oktober ook de hoofdprijs in Zuid-Afrika. Studenten van de raketvereniging Dare troffen in Spanje voorbereidingen voor hun nieuwe recordpoging, maar de lancering in oktober werd afgelast.

IO-masterstudent Job Jansweijer ontwierp het spel KonneKt, waarmee zieke kinderen in quarantaine met andere kinderen kunnen spelen. Hij won er de Design for Interaction-prijs mee. Het duurzame rijtjeshuis Prêt-à-Loger won de derde prijs tijdens de Solar Decathlon in Versailles. Het huis staat nu op de campus. Het ingrijpend verbouwde waterlab van CiTG heropende in september. De opleiding werktuigbouwkunde bestond in 2014 150 jaar en het Kavli Instituut voor nanowetenschappen vierde het tienjarig bestaan.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.