Studenten kunnen nog tot 9 maart hun stem laten horen via de Nationale Studenten Enquête (NSE). De enquête is een belangrijk instrument om de kwaliteit van het hoger onderwijs te meten.
(Foto: Thijs van Reeuwijk)
Via de NSE kunnen studenten hun mening geven over verschillende aspecten van hun opleiding, zoals docenten, studieprogramma, toetsing en roosters. De resultaten worden gebruikt op Studiekeuze123.nl en in de Keuzegidsen voor het hbo en wo.
Draagvlak
Zo’n 120 duizend hbo’ers en 62 duizend wo-studenten hebben de NSE ingevuld, melden de makers. Dat is een voorlopige respons van 22 procent. De afgelopen jaren schommelde de respons rond de 33 procent en zo’n percentage hopen de organisatoren dit jaar ook te behalen.
Draagvlak voor de enquête is niet vanzelfsprekend, want er zijn altijd opleidingen (of zelfs hele instellingen) die minder hoog scoren en onder aan de ranglijstjes belanden. De hogescholen hebben weleens een jaar overgeslagen en in coronatijd ging het ook niet door.
Tegenwoordig zijn universiteiten en hogescholen bij wet verplicht om mee te werken aan de NSE en data aan te leveren. De enquête valt onder de verantwoordelijkheid van het Landelijk Centrum Studiekeuze, dat subsidie ontvangt van het ministerie van onderwijs om dit onderzoek onafhankelijk uit te voeren. Er is een speciale adviesraad met vertegenwoordigers van het bekostigde hoger onderwijs, de particuliere instellingen en studentenorganisaties ISO en LSVb. Ook denkt een deskundigenpanel mee over de kwaliteit van het onderzoek.
Stimuleren van deelname
Onderwijsinstellingen zetten zich actief in om studenten te motiveren. Zo deelt de Hogeschool Utrecht gratis friet uit aan studenten die de enquête invullen. Instellingen kunnen met de uitkomsten de kwaliteit van hun onderwijs in de gaten houden, maar ze adverteren ook graag met goed scorende opleidingen. Kritiek op de NSE klinkt er ook vaak genoeg: de scores zouden te dicht bij elkaar liggen om goed onderscheid in kwaliteit te maken.
Deelnemers maken kans op verschillende prijzen, waaronder een jaar gratis collegegeld (ter waarde van 2.601 euro), een Apple MacBook, noise cancelling headphones, een premium toetsenbord of één van de vierhonderd Bol.com-bonnen.
HOP, Bas Belleman

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.