Onderwijs

Italiaanse in het veen

“Veen is een fascinerend materiaal. Het lijkt op sneeuw.” Professor Cristina Jommi vertelde over haar onderzoek naar de Nederlandse bodem tijdens haar intreerede op 17 december.

Ze stak in juli 2013 vanuit Milaan de Alpen over voor een wetenschappelijke carrière in Delft. Aan de technische universiteit van Milaan had ze vanaf 1992 geotechnische onderzoek gedaan naar zaken als landverschuivingen in Zwitserland en de waterinhoud van sneeuw. De bodem trok haar als civiel ingenieur altijd al meer dan betonnen constructies. “Grond biedt meer verrassingen”, aldus Jommi tijdens haar oratie.

Voor haar nieuwe studie-onderwerp geldt dat zeker. Ze maakte kennis met de Nederlandse zompige bodem via 19-e eeuwse schilderijen van Van Gogh. Aan een daarvan, ‘Twee vrouwen in het veen’, ontleende ze de titel van haar intreerede: vrouw in het veen.

Weinig ervaring met het materiaal hoeft geen bezwaar te zijn, stelde Jommi. Daar tegenover staat een onbevangen blik. Zoals de constatering dat sneeuw en veen veel op elkaar lijken qua dichtheid.

Bekend is dat veen uit resten van vergane planten bestaat, dat 90-95 van het gewicht water is, en dat veen desondanks een sterk materiaal is.

Veen is ook toegepast in dijken. Sinds de dijkdoorbraak in Wilnis (2003) beschouwt Rijkswaterstaat dat als een ongelukkige keuze. Desalniettemin ligt er een historische erfenis van 3.500 kilometer veendijken in Nederland. De stabiliteit daarvan en hoe die te vergroten is een belangrijk agendapunt voor Rijkswaterstaat. En voor omwonenden natuurlijk.

Wiskundig gezien, vertelde Jommi, heeft veen nog het meeste weg van een korrelvormig materiaal met wapening. Betere numerieke modellen zijn in ontwikkeling in haar vakgroep geo-engineering bij de faculteit Civiele techniek en Geowetenschappen.

In wat ze noemt haar tweede professionele leven wil Jommi als ‘professor of dikes and embankments’ dijken adequaat kunnen modelleren. Dat zou moeten leiden tot realtime voorspellingen van toekomstig gedrag en vervorming zodat het plotseling wegschuiven of opdrijven van een dijk voorkomen zou kunnen worden.

“Noordelijke universiteiten produceren kennis door problemen op te lossen, in het zuiden leren ze vooral door fundamenteel onderzoek”, constateert Jommi. Ze neemt zich voor om bij haar aanpak onderzoek en toepassing hand-in-hand te laten gaan. 

“Ik heb gezegd”, aldus Jommi die de komende tijd bij de nonnen in Vught zit voor een masterclass Nederlands.

Professor Cristina Jommi, intreede ‘vrouw in het veen’, aula, 17 december 2014

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.