Buiten de campus

Informateur: andere coalitie in Delft

Het college van burgemeester en wethouders in Delft zou wel eens van kleur kunnen gaan verschieten. De Delftse informateur, oud-Stip-wethouder Pieter Guldemond, adviseert een coalitie van Stip, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. Momenteel bestaat de coalitie uit de vier eerstgenoemde partijen en de VVD. Guldemond was aangesteld door Stip, dat de meeste stemmen kreeg tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart.  

In een persbericht meldt de gemeente dat Guldemond met alle fracties heeft gesproken en dat ze allemaal bereid zijn in een coalitie plaats te nemen. Ook constateert hij dat er voor deelname van de ChristenUnie in een nieuw college ‘breed inhoudelijk en politiek draagvlak is’. De ChristenUnie behield tijdens de verkiezingen twee zetels. De VVD, die nu dus buiten de boot lijkt te vallen, wist de drie zetels vast te houden. Ook met de ChristenUnie heeft de voorgestelde coalitie een ruime meerderheid.

Het gemeentehuis in Delft. (Foto: Justyna Botor)

Inhoudelijk stelt Guldemond vast dat wonen, de energietransitie, ‘gelijke kansen voor iedereen’ en de financiële positie van Delft de komende vier jaar de belangrijkste thema’s moeten zijn. Ook ziet hij voor een nieuwe coalitie de opdracht ‘om duidelijk te maken hoe zij als nieuw stadsbestuur de samenwerking tussen het college, de raad en de stad willen verbeteren’. Het is nu aan Stip, D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie om coalitie-onderhandelingen te starten. (SB)

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.