Campus

IJzersterke rock op jarig Westerpop

De Staat, de festival-sensatie van deze zomer, speelt zaterdag op de twintigste editie van Westerpop in Delft. De rockband uit Nijmegen speelde eerder dit jaar al de sterren van de hemel op Pinkpop en Lowlands.

Geen festival of De Staat is er deze zomer te vinden. Van kleine festivals als Geuzepop en Dauwpop tot publiekstrekkers Pinkpop en Lowlands. Zaterdag doen ze zelfs twee festivals aan. ‘s Middags Westerpop en ’s avonds  Enschede. “Twee optredens op een dag is veel. Gelukkig wordt alles, zoals het op- en afbouwen, voor ons geregeld en kunnen we uitrusten in de bus onderweg naar Enschede. Het is top om op festivals te spelen”, zegt bassist Jop van Summeren. “Je moet harder werken op een festival dan bij een optreden in een club, omdat mensen niet speciaal voor jou komen. Daarom is het een fantastische beleving om tijdens zo’n optreden het publiek voor je te winnen.”
Nadelen heeft het vele optreden ook. Zo heeft frontman Torre Florim geen stem meer, na het optreden op Lowlands. “We hebben nog opgetreden in de Magneetbar. Torre dronk een halve fles Jack Daniels leeg op het podium, dat was niet zo goed voor zijn stem”, lacht Van Summeren. “Het was een van onze opmerkelijkste optredens. De Magneetbar hangt vol met gekke verkleedkleding. Iedereen was verkleed als een malloot en het was een grote teringzooi. We hebben daar gejamd met Bas Bron, alias de Neger des Heils, de producer van de Jeugd van Tegenwoordig. Ik had een rare rok aan. Het was een soort carnaval, helemaal geweldig.”
De Staat ontpopte zich dit jaar tot een van de populairste bands van Nederland, na het uitkomen van hun debuutplaat ‘Wait for Evolution’. Dit ijzersterke rockalbum sloeg, door de harde gitaren en de rauwe stem van zanger Florim, in als een bom. Het gelijknamige nummer is de favoriet om te spelen voor Van Summeren. “De live versie van ‘Wait voor Evolution’ duurt tien minuten. Daarin hebben we veel ruimte voor improviseren en kunnen we elkaar nog altijd verrassen op het podium. Dat is belangrijk als je zoveel speelt. Het nummer doet het ook goed bij het publiek. Vooral als er wordt meegezongen is helemaal fantastisch.”
Een ander nummer dat de bassist graag speelt is een cover van het dancenummer ‘Riverside’ van de Nederlandse dj Sidney Samson. Een opmerkelijke keuze voor een rockband. “Mensen verwachten helemaal niet dat wij een housenummer spelen. Wij hebben er een rockversie van gemaakt en dat werkt. Het is een heerlijk stampnummer om tussen twee zwaardere nummers te spelen. We speelden ‘Riverside’ het eerst bij Giel Beelen op 3FM. We moesten van hem een nummer uit de top honderd kiezen. We kregen zoveel enthousiaste reacties dat we de cover nu vaak spelen.”
Naast De Staat zijn dit jaar singer/songwriter Bertolf en soulzanger Boris de publiekstrekkers van Westerpop. Als extraatje heeft programmeur Rene Steijger vanwege de twintigste verjaardag van het festival nog wat speciaals in petto voor het publiek. “Maar wat het is verklap ik nog niet”, zegt hij mysterieus.

De twintigste editie van Westerpop is op vrijdag van 18.30 – 23.45 uur en op zaterdag van 13.30 – 23.50 uur. Hoogtepunten op zaterdag zijn dit jaar de Zweedse banjopunkband ‘The Bakery’ (14.40), rockgroep De Staat (16.00), singer songwriter Bertolf (18.40), soulzanger Boris (20.00) en de Canadese diva Sass Jordan (21.20). Toegang gratis.

www.westerpop.nl
www.destaat.net

De serre moet de verbinding worden tussen het restautant Ketelhuis en het voormalige hoofdgebouw. De aanbouw moet aan het einde van dit jaar klaar zijn. De Dies is op 9 januari.

Keynote speaker is prof. Bruno Ninaber van Eyben van de faculteit Industrieel Ontwerpen. Hij zal het hebben over creativiteit. Prof. Hester Bijl van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek houdt daarna de Dies Natalis-lezing, met als titel ‘Were the Wright brothers right?’.

Prof. Andre Geim van de universiteit van Manchester en Wijbren Jouwsma , technisch directeur en oprichter van Bronkhorst High-Tech krijgen beide een eredoctoraat.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.