Campus

Humans of the OWee: Mark Laponder

In Humans of the OWee spreken we elke dag iemand die een bijzondere rol heeft in de Introductieweek. Nog geen jaar geleden richtte Mark Laponder met twee anderen het bedrijf Green Meat Products op. Vandaag delen zij op de OWee gratis veganistische döner kebab uit om een wereldrecord neer te zetten.

“Met drie ondernemers zijn we begonnen. Twee werkten er al in de vleesindustrie, onder wie ikzelf. Ik zag dat er veel vraag naar kalfsdöner was in Duitsland. Kon dat niet ook met kip? Dat bleek niet rendabel. Toen kwam ik op het idee om de döner vegetarisch te maken.”

“In de winter van 2017 zijn we begonnen met testen. De eerste proef mislukte totaal. Nu lanceren we ons eerste product, de ‘convenience döner’. Deze variant is al gesneden zodat de kok het alleen nog in de pan hoeft te doen. In juli hebben we de eerste grote batch gemaakt. Dit hebben we het OWee-bestuur laten proeven en ze vonden het erg lekker. Tijdens de OWee gaan we tussen de 3000 en 4000 broodjes uitdelen, een wereldrecord!”

“We maken de kebab van zogenaamde getextureerde soja. Daarmee krijg je veel vezels en die geven de smaak en het gevoel van vlees. De toegevoegde kruiden geven de echte kebabsmaak. We serveren het op een broodje met rode saus en sla. Het gehele broodje is veganistisch, we zijn blij dat dit kan. We maken het liever veganistisch, omdat je daarmee nog meer mensen kunt aanspreken.”

“Zelf heb ik in Bolsward levensmiddelentechnologie gestudeerd. Vanuit de vleesindustrie hoor ik geen slechte geluiden over ons nieuwe product, ze zijn juist verbaasd als we het laten proeven. We zijn een van de weinigen in Europa die veganistische döner maakt. Vegetarische shoarma bestaat al langer, maar de dönerplakjes die aan de ene kant meer gegrild zijn dan aan de andere kant, die zie je amper. We hopen dat koks met onze Green Doner Kebab recepten gaan ontwikkelen in restaurants. En je vindt ons binnenkort in de nieuwe kantine van de TU!”

Roos van Tongeren / Redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.