Onderwijs

Huisvesters: ‘Huur niet acuut omhoog’

De studentenhuisvesters zijn niet van plan om de huur voor nieuwe bewoners per 1 juli te verhogen. Toch vreest de LSVb daarvoor, nu het kabinet het ‘woningwaarderingsstelsel’ wil herzien.

Minister Donner van binnenlandse zaken is van plan om het puntensysteem te veranderen dat de hoogte van huurprijzen bepaalt. Wie in een studentenhuis gaat wonen heeft daar geen last van, maar de maximale huurprijs voor een zelfstandige woonruimte kan tot 120 euro hoger worden. Op dit moment tellen alleen de eigenschappen van de woning mee voor het bepalen van de huur, maar Donner wil dat vanaf 1 juli ook de locatie meetelt.

Ongeveer een kwart van de uitwonende studenten in Nederland. De LSVb is bang dat deze tachtigduizend studenten een forse huurstijging kunnen verwachten als minister Donner zijn zin krijgt.

“De minister probeert ons gerust te stellen met de belofte dat de nieuwe telling alleen voor nieuwe huurders geldt, maar studenten verhuizen vaak en dus zullen zij er snel mee geconfronteerd worden”, zegt LSVb-voorzitter Sander Breur. De bond verwacht dat studenten hierdoor voor hun master minder snel zullen switchen naar een andere universiteit.

Maar zo’n vaart zal het niet lopen, verwacht Vincent Buitenhuis van het kenniscentrum studentenhuisvesting. “Ik snap dat de LSVb zich zorgen maakt, maar het is de vraag of de corporaties acuut veel hogere huren zullen vragen.” Ze willen wel graag kleinere kamers gaan bouwen, waardoor ze op hetzelfde oppervlakte meer studenten kunnen huisvesten. Dat is in het huidige systeem niet rendabel en met de aanpassingen van Donner wel.

Breur is niettemin tegen de plannen van Donner. “De corporaties zijn vaak wel netjes, maar particulieren zullen de huurprijs gewoon omhooggooien.” Hij hoopt dat de Tweede Kamer de minister morgen kan overtuigen om studenten uit te zonderen van zijn plannen met het huurstelsel.

Zowel de corporaties als de studenten pleiten ervoor om studenten vaker in aanmerking te laten komen voor huurtoeslag. Maar Donner heeft al eerder laten weten daar niets in te zien.

De secretaresses van de TU, verenigd in ZieSO, zijn bijeen en hebben het duidelijk heel erg naar hun zin. Als toevallige passant zou je door het kleur- en luisterrijke tableau in de foyer zo maar op het verkeerde been gezet kunnen worden. Het is namelijk niet louter leut. Verre van dat.

Chocoladefonteinen

Natuurlijk, de ongeveer honderd dames hébben het erg naar hun zin. En ja, ze gáán volledig op in de speciaal voor hen ingerichte markt. Zeker, ze láten zich de gratis monstertjes, folders, tasjes en de twee chocoladefonteinen lekker aanleunen.

Maar …… . Het is een pauzenummer, een ontspanningsmoment op een ochtend waarop ze twee keer een uur serieus in het Auditorium werken aan de versterking van hun positie, kennis, kunde en onderlinge band. Daar hoort ontspanning bij. En als één ding zowel in de foyer als in het Auditorium duidelijk is, dan is het wel dat de secretaresses aan de TU zich steeds krachtiger manifesteren en de zaken steeds meer naar hun hand zetten.

Bijenkorf

Voorbeelden te over. Eigenlijk was het al voor het begin van de bijeenkomst duidelijk. De inloop met koffie en thee zou om 9.30 uur beginnen, maar al tien minuten ervoor stonden minstens tien dames die niet van de organisatie waren te roeren in hun kopje, handen te schudden en bij te praten. Toen de inloop officieel begon, stond de foyer al vol en gonsde het als een bijenkorf.

Dat enthousiasme zegt veel, want ZieSO hield pas zijn derde jaarlijkse bijeenkomst. Het blijkt ook in lijn met de historie van het netwerk, leert de uitleg van Sylvia Koene, secretaresse bij Finance & Control en een van de drijvende krachten achter ZieSO. “We zijn ontstaan door de OOD. Bij de voorbereiding merkten we dat de secretaresses een belangrijke link vormen. Secretaresses van diverse afdelingen kwamen toen bijeen en na de OOD wilden we ze bijeenhouden, temeer daar het SO-domein ontbrak bij de OOD-evaluatie. Toen hebben we zelf een evaluatie geschreven.”

Netwerk

Uit die initiatieven is het netwerk ZieSO ontstaan en sindsdien is volgens Koene het enthousiasme flink gegroeid. “Er was vóór de OOD een beetje een klaagcultuur. Dat is omgeslagen. Er wordt aangepakt. Samen.”

Dat bleek in februari al bij de lancering van het ZieSO-domein op Blackboard. En die lijn wordt deze dag stevig doorgezet. Rond de honderd secretaresses schuiven in het Auditorium aan voor ZieSO Next!, waarbij de ontwikkelingen in het SO-domein worden gepresenteerd. ‘Voor secretaresses, door secretaresses’ is het motto. De dames doen het zelf. Op het podium, met professionele presentaties van de vier werkgroepen.

Voltreffer

Bij die van Netwerk/OplosUD blijkt dat driekwart van de secretaresses hun eigen hoekje op Blackboard driftig gebruikt. En dat de digitale ideeënbus een voltreffer is voor zowel kleine moeilijkheden als hardnekkige problemen. De werkgroep Keten, bedoeld om ‘de rol van secretaresses in de ketens van dienstverlenende afdelingen uit te lichten en te bekrachtigen’, heeft zich in vier subgroepen kranig geweerd. Ze zijn onder meer betrokken bij de keuze en implementatie van procedures en systemen, waaronder Office 2010, er is een workshop rond HR geweest en knelpunten bij F&C zijn aangepakt.

De werkgroep Opleiding is bezig met een opleidingspakket voor secretaresses met onder meer Engels, Nederlands, slimmer omgaan met Outlook en timemanagement. De werkgroep Functie werkt hard aan onder meer betere taakomschrijvingen van secretaresses in de R&O-profielen. “We doen zo veel meer dan wat in die profielen staat.”

Gadgets

In de Huishoudbeurs-achtige pauze gaat even de druk van de ketel met onder meer de chocoladefonteinen, gratis pennen en gadgets van onder meer kantoorinrichter Staples en Novelties Business Gifts en bij de andere stands die variëren van Parfumerie Mooi en Jewel Sisters tot Printshop Oldehove, Valorisation Centre en Randstad Secretarieel. “De eerste keer hadden we alleen contractleveranciers uitgenodigd, het tweede jaar hadden we ook wat ‘leuke’ dingen”, zegt Koene. “En het mag ook leuk zijn. Dit jaar is weer iets groter en hebben we ook niet-officiële TU-leveranciers waar je als secretaresse wel vaak mee te maken hebt.”

Dan gaat de knop weer om. In het Auditorium wacht Annejet de Bécourt die met een wervelende, interactieve show duidelijk maakt waarvoor mensen ’s ochtends hun bed uit komen. Het is een zoektocht naar drijfveren van mensen. Iedereen heeft ze, maar bij iedereen zijn ze anders, afhankelijk van passies, belangstelling en ook antipathieën.

Drijfveren

De Bécourt laat zien dat er zes type drijfveren zijn te onderscheiden. Je hebt de intellectuele (alles willen weten), de praktische (return on investment), de esthetische (ervaren, groeien en beleven), de sociale (onvoorwaardelijk willen helpen), de individualistische (macht en invlowed willen) en de traditionalistische (hangt op een leidraad in het leven en draagt die graag uit).

Bij elke drijfveer die ze behandelt, klinken in het publiek kreten van herkenning en De Bécourt is er als de kippen bij om mensen te laten vertellen waarom ze zich in die drijfveer herkennen. Het werkt als een collectieve spiegel. Weer wat wijzer vertrekt het secretarieel smeermiddel van de TU vervolgens naar hun werkplek om daar weer een stukje zelfverzekerder hun mannetje te staan.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.