Onderwijs

Huh, een soort Nobelprijs gewonnen?

Elke taal heeft een woord voor ‘huh?’. Voor die ontdekking hebben drie wetenschappers van het Nederlandse Max Planck Instituut de Ig Nobelprijs voor de literatuur gewonnen.

De Ig Nobelprijzen, gisteravond uitgereikt in een theater van Harvard University, zijn een parodie op de Nobelprijzen. Ze zijn bedoeld voor onderzoek dat je eerst laat lachen en dan laat nadenken. Ze hebben inmiddels een vrolijke reputatie verworven en wetenschappers laten zich graag in het zonnetje zetten. De geprezen taalonderzoekers zijn Mark Dingemanse, Francisco Torreira en Nick Enfield.

Er viel nog veel meer grappig onderzoek in de prijzen. Zo blijken alle zoogdieren ongeveer 21 seconden te urineren voordat hun blaas leeg is. Als je een staart aan een kip plakt, kun je het voortbewegen van een dinosaurus simuleren. Een acute blindedarmontsteking kun je vaststellen door te kijken hoeveel pijn de patiënt heeft als hij over een snelheidsdrempel rijdt.

De politie van Bangkok kreeg de Ig Nobelprijs voor de economie: die wil politiemannen betalen als ze zich niet laten omkopen.

Al twintig keer eerder kreeg een Nederlandse wetenschapper een Ig Nobel Prijs. De bekendste is waarschijnlijk Andre Geim, die met behulp van magneten een kikker liet zweven. Later won Geim de Nobelprijs voor de natuurkunde vanwege zijn ontdekking van grafeen.

De ceremonie is altijd een melige bedoening. Als het dankwoord van een wetenschapper te lang duurt, loopt een achtjarig meisje genaamd Miss Sweety Poo het podium op en zegt ze: “Ik verveel me.”

Dingemanse heeft met zijn collega’s een videoboodschap gestuurd. Ze wilden het record van de kortste dankspeech verbreken. Die bestond maar uit één woord…

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.