Onderwijs

Hogescholen maken toch prestatieplannen

Ook al staan de plannen voor prestatiebekostiging in het hoger onderwijs op losse schroeven, de hogescholen zullen deze week toch hun voorstellen voor prestatieafspraken bij het ministerie inleveren.


Dat zegt woordvoerder Maarten Brackel van de HBO-raad. De hogescholen hebben namelijk een ‘hoofdlijnenakkoord’ met staatssecretaris Zijlstra gesloten, zegt hij. “Daarin staat dat we onze ambities voor het onderwijs kenbaar zullen maken. En dat gaan we doen.”



Staatssecretaris Zijlstra wilde zeven procent (en op termijn twintig procent) van de bekostiging afhankelijk maken van de prestaties die hogescholen en universiteiten leveren: ze zouden onder meer de onderwijskwaliteit moeten verbeteren en de studie-uitval moeten verlagen. Nu het kabinet demissionair is, kan dit plan voor prestatiebekostiging ‘controversieel’ worden verklaard. Dan zou het volgende kabinet erover moeten beslissen.



De verkiezingen zullen pas na de zomer plaatsvinden. Daarna moeten de partijen nog onderhandelen over een nieuwe regering. Het plan kan dus nogal wat vertraging oplopen. Maar staatssecretaris Zijlstra hoopt dat de Tweede Kamer niet dwars zal liggen en dat hij door kan op de ingeslagen weg.



De HBO-raad uitte eerder felle kritiek op de ‘reviewcommissie’ die de staatssecretaris zou moeten adviseren over de prestatievoorstellen van de onderwijsinstellingen. De hogescholen doen liever rechtstreeks met de staatssecretaris zaken. Ze vrezen voor een nieuwe instantie in het hoger onderwijs, naast de Onderwijsinspectie en kwaliteitsbewaker NVAO. Ook regeringspartij CDA was bang dat de plannen voor extra bureaucratie zouden zorgen.



“Staatssecretaris Zijlstra zal nu ook wel een het puzzelen zijn”, zegt Brackel. “Maar de politieke situatie staat los van onze ambities. Die hebben we nog steeds, want de winkel blijft open. We willen het onderwijs verbeteren.”

Leuk hoor, studeren in een populaire studentenstad als Delft, maar goedkoper worden de kamers er niet op. Hoe bewust die keuze ook is; je hoeft natuurlijk niet te accepteren dat je huisbaas je oplicht. Heb jij het puntensysteem weleens kritisch losgelaten op je kot? Dit is hét moment. Met MagicPlan meet je de ruimtes in je huis tot op de centimeter nauwkeurig op, door simpelweg met je iPhone in je hand in het midden van je kamer te gaan staan. Vervolgens draai je rustig een rondje om je as, en fotografeer je met het programma elke hoek in je kamer. Het programma meet vervolgens de ruimte op en binnen een paar minuten heb je een plattegrond van je huis of kamer. Handig om – met je huurcontract – per omgekeerde post naar je verhuurder te sturen, maar ook leuk: je maakt er een realistische opname van je kamer mee. Perfect als je een nieuwe inrichting wilt, of op zoek bent naar die ene zeldzame kast voor dat onmogelijke hoekje. Kost even wat, zo’n inrichting, maar ach; de app is gratis en met de huur die je terugverdient op het puntensysteem houd je weer wat over – mits je niet nog een iPhone 4 moet aanschaffen om de app te kunnen gebruiken. Misschien zelfs wel genoeg om er meteen een fijne stedentrip achteraan te plannen. Boeken kopen over je bestemming hoeft namelijk ook niet, dankzij de nieuwe app Crew Guide. Gemaakt door de cabin crew en piloten van SAS Airlines, die na talloze vluchten natuurlijk als geen ander de hotspots van de wereld kennen. De app staat nog in de kinderschoenen, met alleen nog maar een gidsje van New York en binnenkort één over Scandinavië. Maar de presentatie, met namen en foto’s van de bemanning, is té leuk. De lol spat er vanaf; een soort ‘Love Boat’ in de lucht. Gewoon downloaden – zelfs al blijf je gewoon thuis. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.