Campus

Hoe overleef ik…mijn jachtige bestaan?

Tentamen voor de boeg, vakantie voorbereiden, feestje van de jaarclub en – o ja – even de kroeg in met die vriend die je al zo lang niet hebt gesproken. Tussen al het plannen door, zou je bijna vergeten te genieten. En dus ben je moe, moe, moe. Tijd voor een spoedcursus mindfulness!

Eh, ik heb toch al een mind vol? Ja, precies. Met dingen uit het verleden en de toekomst, maar meestal weinig zaken uit het nu. En dat terwijl de realiteit van dít moment vaak het grootste genot geeft, want je gebruikt er al je zintuigen voor: ruiken, zien, proeven, voelen… Genieten van kleine, alledaagse dingen en je dáár bewust van zijn. Kleine kinderen doen niet anders. En als volwassene kun je het nog steeds, er zitten alleen zoveel hersenspinsels tussen. Dat de realiteit nu een flinke portie tentamenstress is, vergeten we maar even, want feitelijk is dat natuurlijk ook een toekomstkwestie. Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel zit.  Neem een slok warme koffie, próef hem, en chill!

Stress out
Weet je waarom stress zo slecht is? Je lichaam is er niet voor gebouwd. Oké, stress is een natuurlijke reactie, die je klaarmaakt om te overleven in een acuut bedreigende situatie. Maar dat was in het stenen tijdperk, en die stresssituaties duurden maar kort. Niet zo realistisch in je studentenleven, waarin je continu moet presteren, afspraken moet nakomen – en natuurlijk veel te veel feest waardoor je nóg moeier wordt. Resultaat: chronische stress. En daardoor heb je minder plezier, ben je minder creatief en minder productief.

Hoera voor Boeddha
Het boeddhisme draait om mindfulness. Je vindt het terug in allerlei stromingen, van yoga tot tai chi. Doe eens gek en volg een cursus!
www.yogapraktijklotus.nl
www.yogagezondheidscentrumdelft.nl
www.yogaplaza.nl

Keiharde bèta
Geloof het of niet: het was een keiharde bètawetenschapper die mindfulness bedacht. De Amerikaan en moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn werkte in het academisch ziekenhuis in Massachusetts, waar hij zag dat chronisch zieke, uitbehandelde patiënten vaak te horen kregen dat ze maar moesten leren leven met hun klachten. Met ingrediënten uit meditatie en yoga ontwikkelde hij een training waarin die patiënten leerden om zelf iets aan de beleving van hun gezondheid te doen. Je raadt het al: door mindfulness. Hij opende er zelfs een heuse kliniek voor, bij datzelfde ziekenhuis. Dat was in 1979. Ondertussen hebben duizenden mensen de training gevolgd.

Duur geintje
’Ja, hallo, ik ga toch geen geld betalen om te leren genieten van een tjilpend musje?’ We horen het je denken. Maar uit onderzoek van TNO blijkt dat jaarlijks 150 duizend tot 300 duizend werknemers zich ziekmelden wegens stress. Dat kost de economie zes miljard euro per jaar. Tel uit de winst van een mindfulnesslesje.

Doe-het-zelf
Cursus of niet: gooi gewoon eens die knop in je hoofd om. Even geen stress, lekker bijtanken en… ja, genieten van het nu dus.
•    Drink een glas water en vóel hoe koud het is.
•    Stap naar buiten en ruik de lente.
•    Duik fris gedoucht tussen de schone lakens.
Om helemaal opgeladen aan een nieuwe dosis stress te beginnen.

www.opmerkzaamheid.nl
www.mindfulness-rotterdam.nl
www.psychologiemagazine.nl/web/Artikelpagina/Mindfulness.htm

This summer Delta editor Jos Wassink and photographer Koos Termorshuizen cycled around the North Sea, investigating the various sustainable energy projects underway in countries bordering the North Sea, including Germany, Denmark, Norway, Scotland, England, France, Belgium and the Netherlands. During their trip, which covered 6,000 kilometres in three months, they visited offshore windparks, C02 sequestration projects, coastal defences and fishery projects, meeting and interviewing marine biologists, fish farmers, wind turbine constructors and energy pioneers. To learn more about their trip and discoveries visit the website. 

www.northseacycling.com

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.