Campus

Hoe een student met drie euro per dag kan rondkomen

De heilige vijf. Nee, het gaat niet over een religieuze ingeving. We hebben het hier over de vijf heilige producten die ons (studenten) zijn geschonken, waardoor wij enorme kosten kunnen besparen en onveranderd ons leefpatroon voort kunnen zetten.

Met financieel moeilijke tijden voor de boeg zal het dure studentenleventje ongetwijfeld moeten veranderen. Doordat huisvestings- en uitgaanskosten vaststaan, zullen we moeten snijden in de voedseluitgaven.
Maar minder is niet meteen minder. Integendeel, je kunt juist zeer creatief te werk gaan zonder dat mensen je voor gek verklaren. Je moet wat doen om geld te besparen.
Wij hebben, om de geldverslindende studenten een handje te helpen, een essentiële boodschappenlijst samengesteld waarmee je met drie euro per dag rond kunt komen. Met deze essentiële boodschappen kun je alle dagelijkse behoeften vervullen, en jezelf zelfs wat extra’s gunnen. De onmisbare producten zijn: citroenen, eieren, komkommers, aardappelen en zout.
Deze ingrediënten kunnen behalve een heerlijke maaltijd, ook voor uiteenlopende doeleinden benut worden.

De maaltijd
Maak een heerlijke aardappel/ei mix, met een luxe komkommer citroen salade. Als tussendoortje kunnen de augurken met zout gegeten worden.

De kilo’s
Een beetje aangekomen de laatste tijd door de overmatige bierconsumptie? Probeer dan in plaats van bier, ook dagelijks citroensap met water en zout te drinken. De combinatie van zout en zuur zorgt ervoor dat vetten en andere stoffen beter door het lichaam worden afgebroken.

De vitamines
Pizza, patat en pilsjes vullen wel, maar voeden niet. Het hierboven genoemde citroensap maakt veel goed. Maak met komkommersap een heerlijk drankje. De overgebleven eierdopjes kunnen vermalen worden en als calciumbron, als poeder, in het glas worden gemixt.

De stroomkosten
Ook achterstallige stroomrekeningen, maar toch een mobieltje? Steek dan twee draadjes in een citroen en laad zo je mobiel op. Als je nog licht nodig hebt, sluit die twee draadjes dan in een augurk. Nu heb je een augurklamp met een citroenbatterij.

De schoonmaak
Ook feestende studenten (en hun maaginhoud) over de vloer gehad? Niets werkt beter dan zout tegen wijn en biervlekken, en citroen tegen gekleurde- en fruitvlekken.

De keuken
Reinig aluminium pannen door aardappelen in de pan te laten koken totdat de aardappelen stuk gaan. Schoner (en goedkoper) kan niet, vraag het oma maar.

De vrouw
Hier kunnen veel kosten bespaard worden. Maak een eierdooiermasker om die vroege uitgaansrimpeltjes weg te werken, citroenwater om het gezicht te reinigen tegen puistjes en komkommer tegen de wilde avondwallen. Maak een bakje met brandnetelwater om het haar meer veerkracht en vorm te geven. Deze kunnen op elke straathoek gratis geplukt worden. Citroenwater geeft blond haar ook een extra glans, geen excuus om ons kostbare bier meer te gebruiken, dames.

De alcohol
Maak goedkoop zelf sterke drank door oude, oneetbare aardappelen te distilleren: de moderne variant van alchemie.
De kerstversieringen
Maak een klein gaatje bovenin de eierdop wanneer het ei nog intact is. Laat de inhoud eruit lopen en gebruik dit voor de maaltijd. Gebruik de overgebleven eierdop als goedkope kerstbal. Versier het ei met kleurrijke stiften en glittertjes, en stop een touw met lusje erin, zodat je een zeer aparte kerstbal hebt.

De huid
Last van brandnetel- of muggenbulten? Smeer er citroensap op en de jeuk is meteen weg. Ook voor rode, droge ellebogen doet citroenzuur wonderen.
Maak een zoutwaterbadje aan om schrammetjes te ontsmetten.

Kortom, citroenen, eieren, komkommers, aardappelen, en zout vormen de vijf heilige elementen waarmee alles, van eten tot verzorging en stroomkosten, beperkt kan blijven.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.