Campus

‘Het water in de kanonnen is oranje’

Erdem Demir (33) promoveerde in 2010 aan de TU Delft. Nu maakt hij de demonstraties in Turkije van dichtbij mee en geeft zijn persoonlijke indruk. “Een referendum is geen oplossing.”


Je woont in Istanbul?

“Ja, ik woon vijf minuten lopen van het Taksimplein. Om de dag ga ik naar het Gezi Park om de regering te laten zien dat we aanwezig zijn. Ik kan niet elke dag, omdat ik mede een bedrijf run voor user experience design.”  



Wat is precies de reden van het protest?

“Het begon als protest voor het park, maar na het politiegeweld gaat het meer om democratische rechten. Het recht op demonstreren zonder blootgesteld te worden aan traangas. Het gaat niet om de islam, want er zijn ook islamitische groepen in het park die er ook bidden. Het is tegen de regering en haar optreden. Het is tegen de houding ‘ik heb de meerderheid en ik doe wat ik wil’. Maar de regering laat het protest zien als incident tegen islamitische mensen.”



Hoe is het om daar te zijn?

“Vrijdag twee weken geleden was het echt afschuwelijk. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen. Zaterdagmiddag verdween de politie. Daarna was het leuk. Mensen met verschillende culturele achtergronden waren verenigd tegen het politiegeweld en tegen de plannen voor een winkelcentrum daar. Heel vreedzaam. Er waren zelfs yogasessies. Na die eerste week kwam de politie terug en begon het opnieuw. Er gingen in het park geruchten dat de aanvallers leden van de politie waren en dat de premier zo wilde aantonen dat dit geen vredig protest was.”


Waarom zijn de demonstranten zo boos?


“Ik ben niet voor wat voor geweld dan ook, maar ik zag deze twee weken zo veel afschuwelijke foto’s en video’s. Als je geweld ondergaat, blijf je niet kalm. Ik weet niet of die boosheid er is. Als er boosheid is, komt dat door gedrag van de politie.”


Erdogan sprak woensdag 12 juni met mensen over de demonstraties.

“Hij sprak met mensen die niet protesteren en die door de regering zijn geselecteerd. Dit is geen oprechte poging. Niet uitgenodigd was de organisatie Taksim Solidarity Platform waarin verschillende groepen zitten, onder andere voor mensenrechten, een feministische organisatie en zelfs een homo-organisatie. De meeste mensen die de premier hadden ontmoet, hebben geen idee wat de mensen van Taksim vragen. Die willen namelijk vier dingen; verlaat het Gezi Park en bouw daar niets; stop het politiegeweld onmiddellijk, overal in Turkije; respecteer het recht om te demonstreren en stop het gebruik van traangas en waterkanonnen, dit zijn chemische wapens.”



Chemische wapens? Leg eens uit.

“Mensen hebben ademhalingsproblemen. Er zit niet alleen water in de waterkanonnen, er zit een chemische stof in. Ik heb geen bewijs, maar ik zag op YouTube dat het water oranje gekleurd is. Een van de medewerkers hier had water over zijn gezicht gekregen en drie uur lang een brandend gevoel. Hij had allergische verschijnselen.”



Erdogan kondigde een referendum aan. Goed idee?

“De premier zei dat dat een mogelijkheid was, maar een referendum is geen oplossing. Hij heeft de mogelijkheid te manipuleren wat de meerderheid denkt, door zijn macht over de media. Die zendt uit wat de regering wil. Ik ben er niet zeker van dat het een democratisch referendum is. De regering geeft financiële hulp en voedselhulp aan de armen en krijgt zo stemmen.”



Waar eindigt dit?

“Ik weet het niet. Ik hoop dat de regering een stap terug doet en het Gezi Park laat zoals het is. Ik denk dat de demonstranten er lang zullen blijven. Ik blijf naar het park gaan.”


Ben je bang om hierover te praten?

“Natuurlijk ben ik bezorgd. Er zijn mensen voor lange tijd aangehouden, wel 36 uur. Ik hoorde dat er drie mensen van de homo-organisatie waren aangehouden, omdat ze in de richting van Gezi Park en de politie liepen.”


Wil je terug naar Nederland?

“Ik hou van Turkije en de mensen, ongeacht het geweld en ongeacht hoe autoritair de regering is.”

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.