Onderwijs

Het neusje van de zalm

Vrijdag krijgen de acht beste afstudeerders de jaarlijkse prijs van het Universiteitsfonds Delft uitgereikt. Voor het eerst is er een prijs voor de beste afstudeerder van de universiteit.

Wie dat is, wordt tijdens de bijeenkomst in de aula bekendgemaakt. Een van de acht zal dus zelfs twee keer in de prijzen vallen. Een kort rondje langs het neusje van de zalm 2005.

Naam: Roelof Vos (23)

Studie: Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, Design, integration, and operations of aircraft and rotorcraft

Onderwerp: Vervormende vleugels voor besturing van kleine onbemande vliegtuigen

“In mijn afstudeeronderzoek heb ik laten zien hoe de besturing van kleine onbemande vliegtuigen door middel van slimme materialen en vervormende vleugels verbeterd kan worden. Hiervoor ben ik onder andere drie maanden in de Verenigde Staten geweest, op Auburn University, Alabama. Auburn is een plaats van 46 duizend inwoners, onder wie 22 duizend studenten. Gek dus dat de universiteit een footballstadion heeft waar 95 duizend mensen in kunnen. Toch zit het iedere wedstrijd vol, vooral met oud-studenten. Alumni van soms tachtig jaar komen, met Auburn-petjes en -sjaaltjes, terug om de wedstrijden te zien. Ik heb veel vrienden gemaakt op de universiteit, mede omdat ik geen auto had en dus afhankelijk was van anderen om ergens te komen. Ook met mijn Amerikaanse professor ben ik bevriend geraakt. Volgend jaar gaan we samen klimmen. In januari vertrek ik naar de University of Manchester, waar ik zes maanden ga werken binnen de vakgroep aerospace structures. Daarna ga ik als alles goed gaat promoveren aan de University of Kansas.” (SB)

Naam: Lisanne Bouten (26)

Studie: Industrieel ontwerpen, innovatiemanagement

Onderwerp: De invloed van het merk op de evaluatie van een nieuw product

“Onze verwachting aan het begin van het onderzoek was dat consumenten producten met twee merken beter zouden vinden dan producten met één merk. Een bekend voorbeeld van een product met twee merken is de Senseo. Die is van zowel Philips als Douwe Egberts. Voor het onderzoek hebben we een product bedacht, een mobiele telefoon, dat op de markt zou zijn gebracht door bekende merken, Nomad en Apple. De ene helft van de mensen lieten we denken dat het mobieltje van één van die merken was, de andere helft dacht dat het van twee merken was. Uit de vragenlijsten, die zij hebben ingevuld, bleek in het kort dat het mobieltje van twee merken niet beter geëvalueerd werd. Mijn afstuderen was in oktober 2004. Sinds januari 2005 ben ik aan het promoveren bij IO op hetzelfde onderwerp. Ik heb zes jaar en een paar maanden over mijn studie gedaan en nu zit ik dus nog steeds in Delft, al woon ik er tegenwoordig niet meer.” (SB)

Naam: Jan-Willem van Wingerden (24)

Studie: Werktuigbouwkunde, regeltechniek

Onderwerp: Het dempen van trillingen met piëzo-elektrische actuatoren

“Ik denk dat ik met een trend heb gebroken. Om trillingen in apparaten tegen te gaan, maken we steeds zwaardere constructies. Maar ik heb laten zien dat je met piëzo-elektrische sensoren en actuatoren in een lichte constructie dezelfde performance kunt bereiken als met heel zware, logge apparaten. Je moet het zo zien: als je een balletje aan een elastiekje heen en weer zwaait, dan gaat ook het balletje wiebelen. Maar stel nu dat je een kaboutertje op je hand hebt, die het balletje stilhoudt. Dan ben je van de trillingen af. Zo doen wij het ook. We brengen sensoren aan die de trillingen meten, en vervolgens voeren we dat terug naar de piëzo-elektrische actuatoren, die de trillingen compenseren. Daar zit beslist toekomst in. Interne trillingen zijn bij veel apparaten een probleem. Ik heb mijn afstudeerwerk uitgevoerd bij Philips, waar men onder meer te maken heeft met waferscanners, grote positioneermachines die heel nauwkeurig wafers onder de laser moet plaatsen. Of kijk naar MRI-scanners, die maken een heel vervelend geluid door de interne trillingen. Misschien los je dat straks gewoon op door er wat plakjes piëzo-elektrisch materiaal op te plakken.” (MK)

Naam: Herman van der Meyden (24)

Studie: Civiele techniek, offshore engineering

Onderwerp: Hydrodynamische modellen

“Ik ben afgestudeerd op hydrodynamica: de bewegingen van schepen op zee door wind, golven en stroming. Ik heb een nieuwe methode bedacht om bestaande hydraulische modellen te verbeteren, waardoor producenten in de offshore-industrie minder kostbare testen in bassins hoeven uit te voeren. Mijn methode verbetert computermodellen door deze aan te passen aan de uitkomsten van echte metingen. Ik wilde de werking van mijn methode aantonen met bestaande metingen, maar dat mislukte omdat er teveel ruis in de geleverde meetdata zat. Daar kon ik niks aan doen, maar daardoor had ik niet het gevoel dat mijn afstudeeronderzoek echt top was. Ik was dus verrast toen ik hoorde dat ik de beste afstudeerder van de faculteit was. Ook omdat ik op de dag van de uitreiking al weer 364 dagen ben afgestudeerd. Het afgelopen jaar heb ik nog negen maanden gewerkt bij mijn afstudeerbedrijf in Monaco. Sinds september ben ik weer terug in Nederland en doe ik een master politicologie in Leiden. Daarna wil ik pas gaan werken.” (IdB)

Naam: Maaike Kroon (24)

Studie: Scheikundige technologie met een honours track in innovatie

Onderwerp: Duurzame productiemethode voor de chemische en farmaceutische industrie

“Ik heb een nieuwe efficiënte productiemethode ontwikkeld die reacties en scheidingsprocessen combineert. Dat kan doordat ik gebruik maak van ionische vloeistoffen, vloeibare zouten, en superkritische koolstofdioxide, dat door de hoge druk zowel de eigenschappen van een vloeistof als van een gas heeft. Ik los de begingrondstoffen en de katalysator op in de ionische vloeistof en daar voeg ik het superkritische koolstofdioxide aan toe. Nadat alle reacties hebben plaatsgevonden, verlaag ik de druk een beetje, zodat het koolstofdioxide met daarin opgelost het eindproduct in gasvorm op de ionische vloeistof gaat drijven. Dat tap ik af en dan verlaag ik de druk verder, zodat het eindproduct neerslaat in druppels of poedervorm. Mijn methode is milieuvriendelijker dan de huidige processen omdat hij geen chemisch afval produceert, 75 procent minder energie verbruikt en geen gebruik maakt van schadelijke oplosmiddelen. In mijn afstudeeronderzoek heb ik de principewerking bewezen en daar is inmiddels octrooi voor verleend. Een andere promovendus werkt de methode nu verder uit tot op commercieel niveau. Zelf ben ik ook aan het promoveren. Ik onderzoek nu allerlei verschillende methodes om reacties en scheidingen te combineren door gebruik te maken van ionische vloeistoffen.” (IdB)

Naam: Muriel Poelman (26)

Studie: Technische wiskunde, optimaliseringstechnieken

Onderwerp: Routekeuzegedrag van weggebruikers

“Ik wil wiskunde graag toepassen. Ik had daarom al uitstapjes, in de vorm van stage en keuzevakken, gemaakt naar verkeerskunde. Ik vind dat leuk omdat het over het gedrag van mensen gaat. Voor mijn afstuderen heb ik een model ontwikkeld dat voor een bestaande verkeerssituatie, vastgelegd met metingen, laat zien hoe mensen precies van a naar b zijn gegaan, welke route ze hebben gekozen. Wiskunde is vrij abstract, maar bij mijn onderzoek kun je je direct wat voorstellen. Het was alleen frustrerend dat, toen ik mijn hele model had ontwikkeld en netjes in de computer had gezet, bleek dat de meetdata niet goed waren. Daar zaten fouten in die eerst gecorrigeerd moesten worden, wat een hele studie op zich is. De Adviesdienst verkeer en vervoer van Rijkswaterstaat waarbij ik afstudeerde, is daar nu mee bezig, zodat mijn model verder getest kan worden en in de toekomst wellicht gebruikt kan worden. Wegens persoonlijke omstandigheden heb ik anderhalf jaar over mijn afstuderen gedaan, maar ik ben heel trots dat ik het ondanks alle tegenslagen toch heb volbracht. Ik voel me dan ook vereerd dat ik nu de beste afstudeerder van mijn faculteit ben. Dat had ik niet verwacht.” (IdB)

Naam: Claudia Sampaio (27)

Studie: TBM, master systems engineering, policy analysis and management

Onderwerp: Voorwaarden voor het ontwikkelen van efficiëntere dienstregelingen bij Connexxion

“Mijn afstudeeropdracht vond plaats bij vervoersmaatschappij Connexxion. Ik heb onderzocht hoe Connexxion efficiëntere dienstregelingen kan ontwikkelen. Door de liberalisatie van de markt voor het openbaar vervoer is er veel competitieve druk om te komen tot kostenbeheersing en een zo optimaal mogelijke combinatie van roosters voor bussen en chauffeurs. In mijn project heb ik twee aspecten van die vervoersoptimalisatie geanalyseerd. Ten eerste de verschillende mogelijke algoritmes en wiskundige benaderingen. En ten tweede heb ik gekeken naar de manier waarop de beschikbare software door Connexxion wordt gebruikt, naar organisatorische invloeden en naar de belangen van de verschillende spelers. Mijn opdracht heeft als conclusie een interessante combinatie van techniek en procesmanagement opgeleverd. Het is niet mogelijk om enkel met algoritmes een efficiënte dienstregeling te creëren. Aspecten zoals kennis over de software, conflicten op verschillende organisatieniveaus en de lokale afspraken tussen chauffeurs zijn bepalend voor de kwaliteit van een rooster. Ik denk dat het project een goede afspiegeling is van het interdisciplinair onderwijs dat de faculteit TBM aanbiedt.” (JP)

Naam: Tim van Vrijaldenhoven (26)

Studie: Bouwkunde, master architectuur, stedenbouw

Onderwerp: De impact van wereldevenementen als de Olympische Spelen op stedelijke ontwikkeling

“De titel van mijn scriptie, ‘Reaching beyond the Gold’, slaat op de stedelijke ontwikkelingen die op gang komen dankzij wereldevenementen. Het is iets dat veel steden hebben nagestreefd, maar niet altijd met het verwachte succes. Steden die het wereldevenement niet als het ultieme doel zien, hebben een grotere kans om de opbrengst van het evenement voor een succesvolle stedelijke transformatie te gebruiken. In sommige gevallen is stedelijke ontwikkeling zonder een wereldevenement zelfs effectiever. Deze scriptie behandelt drie types van wereldevenementen: de Wereldtentoonstelling, de Olympische Spelen en de Culturele Hoofdstad. De Wereldtentoonstelling en de Olympische Spelen zijn tegenwoordig internationale merken met spectaculaire futuristische gebouwen en vormen katalysators voor architectonische en stedelijke ontwikkelingen. De scriptie maakt duidelijk welk type evenement het best bij een stad past en wat de meest strategische locatie is.” (JP)

(Foto: Tim van Vrijaldenhoven)

www.universiteitsfondsdelft.nl

(Foto’s: Sam Rentmeester/FMAX)

Naam: Roelof Vos (23)

Studie: Luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, Design, integration, and operations of aircraft and rotorcraft

Onderwerp: Vervormende vleugels voor besturing van kleine onbemande vliegtuigen

“In mijn afstudeeronderzoek heb ik laten zien hoe de besturing van kleine onbemande vliegtuigen door middel van slimme materialen en vervormende vleugels verbeterd kan worden. Hiervoor ben ik onder andere drie maanden in de Verenigde Staten geweest, op Auburn University, Alabama. Auburn is een plaats van 46 duizend inwoners, onder wie 22 duizend studenten. Gek dus dat de universiteit een footballstadion heeft waar 95 duizend mensen in kunnen. Toch zit het iedere wedstrijd vol, vooral met oud-studenten. Alumni van soms tachtig jaar komen, met Auburn-petjes en -sjaaltjes, terug om de wedstrijden te zien. Ik heb veel vrienden gemaakt op de universiteit, mede omdat ik geen auto had en dus afhankelijk was van anderen om ergens te komen. Ook met mijn Amerikaanse professor ben ik bevriend geraakt. Volgend jaar gaan we samen klimmen. In januari vertrek ik naar de University of Manchester, waar ik zes maanden ga werken binnen de vakgroep aerospace structures. Daarna ga ik als alles goed gaat promoveren aan de University of Kansas.” (SB)

Naam: Lisanne Bouten (26)

Studie: Industrieel ontwerpen, innovatiemanagement

Onderwerp: De invloed van het merk op de evaluatie van een nieuw product

“Onze verwachting aan het begin van het onderzoek was dat consumenten producten met twee merken beter zouden vinden dan producten met één merk. Een bekend voorbeeld van een product met twee merken is de Senseo. Die is van zowel Philips als Douwe Egberts. Voor het onderzoek hebben we een product bedacht, een mobiele telefoon, dat op de markt zou zijn gebracht door bekende merken, Nomad en Apple. De ene helft van de mensen lieten we denken dat het mobieltje van één van die merken was, de andere helft dacht dat het van twee merken was. Uit de vragenlijsten, die zij hebben ingevuld, bleek in het kort dat het mobieltje van twee merken niet beter geëvalueerd werd. Mijn afstuderen was in oktober 2004. Sinds januari 2005 ben ik aan het promoveren bij IO op hetzelfde onderwerp. Ik heb zes jaar en een paar maanden over mijn studie gedaan en nu zit ik dus nog steeds in Delft, al woon ik er tegenwoordig niet meer.” (SB)

Naam: Jan-Willem van Wingerden (24)

Studie: Werktuigbouwkunde, regeltechniek

Onderwerp: Het dempen van trillingen met piëzo-elektrische actuatoren

“Ik denk dat ik met een trend heb gebroken. Om trillingen in apparaten tegen te gaan, maken we steeds zwaardere constructies. Maar ik heb laten zien dat je met piëzo-elektrische sensoren en actuatoren in een lichte constructie dezelfde performance kunt bereiken als met heel zware, logge apparaten. Je moet het zo zien: als je een balletje aan een elastiekje heen en weer zwaait, dan gaat ook het balletje wiebelen. Maar stel nu dat je een kaboutertje op je hand hebt, die het balletje stilhoudt. Dan ben je van de trillingen af. Zo doen wij het ook. We brengen sensoren aan die de trillingen meten, en vervolgens voeren we dat terug naar de piëzo-elektrische actuatoren, die de trillingen compenseren. Daar zit beslist toekomst in. Interne trillingen zijn bij veel apparaten een probleem. Ik heb mijn afstudeerwerk uitgevoerd bij Philips, waar men onder meer te maken heeft met waferscanners, grote positioneermachines die heel nauwkeurig wafers onder de laser moet plaatsen. Of kijk naar MRI-scanners, die maken een heel vervelend geluid door de interne trillingen. Misschien los je dat straks gewoon op door er wat plakjes piëzo-elektrisch materiaal op te plakken.” (MK)

Naam: Herman van der Meyden (24)

Studie: Civiele techniek, offshore engineering

Onderwerp: Hydrodynamische modellen

“Ik ben afgestudeerd op hydrodynamica: de bewegingen van schepen op zee door wind, golven en stroming. Ik heb een nieuwe methode bedacht om bestaande hydraulische modellen te verbeteren, waardoor producenten in de offshore-industrie minder kostbare testen in bassins hoeven uit te voeren. Mijn methode verbetert computermodellen door deze aan te passen aan de uitkomsten van echte metingen. Ik wilde de werking van mijn methode aantonen met bestaande metingen, maar dat mislukte omdat er teveel ruis in de geleverde meetdata zat. Daar kon ik niks aan doen, maar daardoor had ik niet het gevoel dat mijn afstudeeronderzoek echt top was. Ik was dus verrast toen ik hoorde dat ik de beste afstudeerder van de faculteit was. Ook omdat ik op de dag van de uitreiking al weer 364 dagen ben afgestudeerd. Het afgelopen jaar heb ik nog negen maanden gewerkt bij mijn afstudeerbedrijf in Monaco. Sinds september ben ik weer terug in Nederland en doe ik een master politicologie in Leiden. Daarna wil ik pas gaan werken.” (IdB)

Naam: Maaike Kroon (24)

Studie: Scheikundige technologie met een honours track in innovatie

Onderwerp: Duurzame productiemethode voor de chemische en farmaceutische industrie

“Ik heb een nieuwe efficiënte productiemethode ontwikkeld die reacties en scheidingsprocessen combineert. Dat kan doordat ik gebruik maak van ionische vloeistoffen, vloeibare zouten, en superkritische koolstofdioxide, dat door de hoge druk zowel de eigenschappen van een vloeistof als van een gas heeft. Ik los de begingrondstoffen en de katalysator op in de ionische vloeistof en daar voeg ik het superkritische koolstofdioxide aan toe. Nadat alle reacties hebben plaatsgevonden, verlaag ik de druk een beetje, zodat het koolstofdioxide met daarin opgelost het eindproduct in gasvorm op de ionische vloeistof gaat drijven. Dat tap ik af en dan verlaag ik de druk verder, zodat het eindproduct neerslaat in druppels of poedervorm. Mijn methode is milieuvriendelijker dan de huidige processen omdat hij geen chemisch afval produceert, 75 procent minder energie verbruikt en geen gebruik maakt van schadelijke oplosmiddelen. In mijn afstudeeronderzoek heb ik de principewerking bewezen en daar is inmiddels octrooi voor verleend. Een andere promovendus werkt de methode nu verder uit tot op commercieel niveau. Zelf ben ik ook aan het promoveren. Ik onderzoek nu allerlei verschillende methodes om reacties en scheidingen te combineren door gebruik te maken van ionische vloeistoffen.” (IdB)

Naam: Muriel Poelman (26)

Studie: Technische wiskunde, optimaliseringstechnieken

Onderwerp: Routekeuzegedrag van weggebruikers

“Ik wil wiskunde graag toepassen. Ik had daarom al uitstapjes, in de vorm van stage en keuzevakken, gemaakt naar verkeerskunde. Ik vind dat leuk omdat het over het gedrag van mensen gaat. Voor mijn afstuderen heb ik een model ontwikkeld dat voor een bestaande verkeerssituatie, vastgelegd met metingen, laat zien hoe mensen precies van a naar b zijn gegaan, welke route ze hebben gekozen. Wiskunde is vrij abstract, maar bij mijn onderzoek kun je je direct wat voorstellen. Het was alleen frustrerend dat, toen ik mijn hele model had ontwikkeld en netjes in de computer had gezet, bleek dat de meetdata niet goed waren. Daar zaten fouten in die eerst gecorrigeerd moesten worden, wat een hele studie op zich is. De Adviesdienst verkeer en vervoer van Rijkswaterstaat waarbij ik afstudeerde, is daar nu mee bezig, zodat mijn model verder getest kan worden en in de toekomst wellicht gebruikt kan worden. Wegens persoonlijke omstandigheden heb ik anderhalf jaar over mijn afstuderen gedaan, maar ik ben heel trots dat ik het ondanks alle tegenslagen toch heb volbracht. Ik voel me dan ook vereerd dat ik nu de beste afstudeerder van mijn faculteit ben. Dat had ik niet verwacht.” (IdB)

Naam: Claudia Sampaio (27)

Studie: TBM, master systems engineering, policy analysis and management

Onderwerp: Voorwaarden voor het ontwikkelen van efficiëntere dienstregelingen bij Connexxion

“Mijn afstudeeropdracht vond plaats bij vervoersmaatschappij Connexxion. Ik heb onderzocht hoe Connexxion efficiëntere dienstregelingen kan ontwikkelen. Door de liberalisatie van de markt voor het openbaar vervoer is er veel competitieve druk om te komen tot kostenbeheersing en een zo optimaal mogelijke combinatie van roosters voor bussen en chauffeurs. In mijn project heb ik twee aspecten van die vervoersoptimalisatie geanalyseerd. Ten eerste de verschillende mogelijke algoritmes en wiskundige benaderingen. En ten tweede heb ik gekeken naar de manier waarop de beschikbare software door Connexxion wordt gebruikt, naar organisatorische invloeden en naar de belangen van de verschillende spelers. Mijn opdracht heeft als conclusie een interessante combinatie van techniek en procesmanagement opgeleverd. Het is niet mogelijk om enkel met algoritmes een efficiënte dienstregeling te creëren. Aspecten zoals kennis over de software, conflicten op verschillende organisatieniveaus en de lokale afspraken tussen chauffeurs zijn bepalend voor de kwaliteit van een rooster. Ik denk dat het project een goede afspiegeling is van het interdisciplinair onderwijs dat de faculteit TBM aanbiedt.” (JP)

Naam: Tim van Vrijaldenhoven (26)

Studie: Bouwkunde, master architectuur, stedenbouw

Onderwerp: De impact van wereldevenementen als de Olympische Spelen op stedelijke ontwikkeling

“De titel van mijn scriptie, ‘Reaching beyond the Gold’, slaat op de stedelijke ontwikkelingen die op gang komen dankzij wereldevenementen. Het is iets dat veel steden hebben nagestreefd, maar niet altijd met het verwachte succes. Steden die het wereldevenement niet als het ultieme doel zien, hebben een grotere kans om de opbrengst van het evenement voor een succesvolle stedelijke transformatie te gebruiken. In sommige gevallen is stedelijke ontwikkeling zonder een wereldevenement zelfs effectiever. Deze scriptie behandelt drie types van wereldevenementen: de Wereldtentoonstelling, de Olympische Spelen en de Culturele Hoofdstad. De Wereldtentoonstelling en de Olympische Spelen zijn tegenwoordig internationale merken met spectaculaire futuristische gebouwen en vormen katalysators voor architectonische en stedelijke ontwikkelingen. De scriptie maakt duidelijk welk type evenement het best bij een stad past en wat de meest strategische locatie is.” (JP)

(Foto: Tim van Vrijaldenhoven)

www.universiteitsfondsdelft.nl

(Foto’s: Sam Rentmeester/FMAX)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.