Campus

Help! Ik krijg 15 eters!

Als student kook je af en toe voor je huisgenoten of voor vrienden. Maar hoe vaak kook je nu echt uitgebreid
om een avond lang te dineren? Wil jij een diner organiseren voor veel personen? Dan zijn dit mijn tips en tricks.

Voorbereiding in de keuken is essentieel. In restauranttermen noemt men dit mise-en-place. Zonder een goede mise-en-place wordt het stressen en gaat het fout. Neem allereerst genoeg tijd voor inkopen en koop niet alles bij de supermarkt. Ga naar de markt en kijk wat er allemaal bij de Turkse winkels verkocht wordt. Je bespaart geld en vaak vind je etenswaren die van betere kwaliteit zijn.

Heb je alles in huis, begin dan met het maken van de mise-en-place. Deze lijst bevat alles wat voorbereid kan worden in volgorde van bereidingstijd en wachttijd. Probeer deze lijst af te werken voordat je gasten komen, zodat je, zodra iedereen er is, er zelf ook bij kan gaan zitten en van de avond kunt genieten.

Het laatste dat aandacht vereist is de opmaak van de borden. Door het eten in de keuken te dresseren krijg je sneller een wow-effect dan wanneer je alles in schalen op tafel zet. Voor het dresseren van koude gerechten heb je alle tijd en kan het uit veel onderdelen bestaan. Zorg ervoor dat je warme gerechten zo simpel mogelijk zijn en schakel hulp in. Om je gerecht ook daadwerkelijk warm voor te schotelen kun je het beste werken met een stapel hete borden. Zet de borden een half uur van tevoren in een oven van 80 graden en werk met zijn drieën.

Het eten wordt door twee op het bovenste bord van de stapel gelegd en de derde serveert het uit. Timing is vaak een struikelblok maar dat is een kwestie van oefening. Zo wordt ook voor jou een dinertje geven een peulenschil.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.