Campus

Held in fietsbandenpak

De Griekse held Herakles vecht met een leeuw en haalt zijn geliefde Megara uit de krochten van de onderwereld. Hij trotseert de listige plannetjes van de goden in een heel Delfts gevechtstenue: zijn pak is gemaakt van fietsbanden.

Studenten van de theaterproductie van Virgiel voeren de musical over de Griekse halfgod op.


Herakles slaakt woeste kreten uit. Zijn geliefde Megara kijkt verschrikt op als hij naar zijn hoofd grijpt met een gepijnigd gezicht. Dansers krioelen wild kijkend om hem heen. De Griekse held is gek geworden en vermoordt zijn pasgeboren kinderen. Megara blijft verdrietig en verloren achter, terwijl Herakles gestoord lachend wordt afgevoerd door de dansers.


Het is een heftig begin van de musical ‘Herakles’ die studenten van studentenvereniging Virgiel opvoeren. Na de twee theaterstukken ‘Jesus Inc’ en ‘The Wave’ die modern waren, willen de studenten dit keer een klassieker opvoeren. “Herakles is een donker verhaal omdat hij zijn kinderen vermoordt, maar ook een stuk vol spektakel. Hij moet veel onmogelijke opdrachten uitvoeren die hem tot het uiterste testen”, zegt lid van de theatercommissie 2012 en derdejaars student technische bestuurskunde Lisa van Woerden (22).


Dat spektakel volgt al snel. Samen met Herakles gaan we terug in de tijd, vóór zijn gekte. De muzen bezingen zijn sterke spieren. “Hij is een echte held, of je het nu gelooft of niet.” Herakles kent zijn eigen kracht nog niet. Hij dolt met zijn vriend Admetus om wie de sterkste is. Veel moeite lijkt het hem niet te kosten. Zijn gevechtstenue gemaakt van fietsbanden spant nauwelijks om zijn spieren. “Herakles is heel sterk en Admetus is maar een tenger mannetje”, zegt Patrick Levie (24), zevendejaars student bouwkunde. “Ik word veel heen en weer getild en krijg veel decorstukken op me gesmeten. Ik heb aardig wat blauwe plekken, maar ondanks dat blijft Herakles mijn beste vriend. Ik steun hem altijd.”


Als Herakles zijn vader Zeus de oppergod ontmoet, helpt Admetus Herakles om nog sterker te worden. Hij is boksbal en trainer tegelijkertijd. Tijdens de ontmoeting met Megara ligt Admetus onder een rotsblok te creperen.

Maar niet alleen Admetus krijgt het zwaar te verduren. Herakles vindt dan wel de liefde van zijn leven in Megara, hij is een speelbal van de goden. Zeus wil het allerbeste voor zijn zoon, maar zijn vrouw Hera niet. Zodra Herakles ter sprake komt trilt haar indrukwekkende pauwentooi van woede. Ze is jaloers op het buitenechtelijke kind. Net als Hades, de god van de onderwereld, die het liefste zelf de scepter zwaait over de godenwereld. Als hij de naam Herakles hoort, schudt zijn kostuum met vuurstroken kwaadaardig heen en weer. De furiën Onverzoenlijkheid, Wraak en Toorn proberen de jaloezie nog wat meer aan te wakkeren in de hoop op een heerlijk familiedrama. Zij leven pas op als ze het ‘merg uit het leven zuigen’ zingt het drietal. “Ik vind het een heerlijke rol om te spelen”, zegt Rhea van Kasteren (21), derdejaars industrieel ontwerpen. “In het dagelijks leven ben ik niet zo achterbaks en nu mag ik een heel manipulatieve, valse dame spelen.”


Met hulp van de furiën belandt Megara in de klauwen van Hades. Herakles daalt af in de onderwereld om zijn geliefde uit de hel te bevrijden. Woeste dansers proberen hem te verzwelgen, maar hij weet toch weer boven te komen. Vader Zeus is trots op hem en biedt hem een plek op de godenberg Olympus aan, die Herakles weigert omdat hij bij zijn geliefde wil blijven. Hera kan al het geluk niet aanzien. Als Herakles met Megara en zijn pasgeboren baby’s straalt van geluk, drinkt hij Hera’s drankje en wordt gek.

“De opdrachten die Herakles na zijn gekte krijgt, testen hem op alles. Dan begint zijn wervelstorm aan onmogelijke opdrachten”, zegt Van Woerden. “In Herakles de Musical kom je erachter wat iemand tot een held maakt.”


Herakles de musical, 7 en 8 juni, 20.15 uur in Theater de Veste, kaarten €15,50.

Reserveren via
www.virgieltheater.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.