Wetenschap

‘Heeft mijn universiteit banden met Shell?’

Klimaatactiegroepen vragen studenten en medewerkers om informatie over de banden van hun universiteit met de fossiele-energiesector. Ze werken aan een landelijke database.

Actiegroep Mapping Fossil Ties brengt samenwerkingen tussen universiteiten en fossiele industrie in kaart. (Afbeelding: mappingfossilties.org)

Translation in progress


De actiegroepen hebben een kaart online gezet met veertien universiteiten. Een muisklik maakt onder meer zichtbaar of fossiele bedrijven er externe leerstoelen, onderzoeksprojecten en carrièremarkten financieren. Ook staat vermeld welke actiegroepen er actief zijn.


Volgens de kaart hebben twaalf van de veertien universiteiten banden met de fossiele-energiesector. Met name de technische universiteiten werken veel samen met oliebedrijven als Shell en Aramco, de Saoedi-Arabische olie- en gasmultinational.


De achterliggende database geeft een (niet volledige) lijst van 109 samenwerkingen van bedrijven uit de fossiele industrie met Nederlandse universiteiten vanaf 1978. Ongeveer een derde daarvan (34 items) betreft de TU Delft. Daaronder vallen gesponsorde leerstoelen, onderzoeksgeld of -data (12), bedrijvendagen, ondersteuning van studieverenigingen of studententeams (3), prijzengeld (2), adviserende rol van TU staf (8), presentaties (1), betrokkenheid bij onderzoeksrapport (1) over biobrandstoffen uit 2006 en als meest recente de betrokkenheid van een zomerschool over waterstofopslag. Dat laatste onderwerp wordt door de TU gezien als een vitaal onderdeel van de energietransitie.  


Openbare bronnen

De database is gebaseerd op openbare bronnen. Ook deden de samenstellers een beroep op de Wet open overheid, die publieke en semipublieke instellingen tot transparantie verplicht. Actiegroepen End Fossil, FossielvrijNL, Millieudefensie, Reclame Fossielvrij, Scientists4future, ScientistRebellion, Social Tipping Point Coalitie en University Rebellion werken aan de database mee.


Initiatiefnemer Aaron Pereira van het onderzoeksbureau Solid Sustainability Research zegt dat het overzicht nog onvolledig is. Hij roept wetenschappers en studenten op om samenwerkingsbanden te melden die nog niet in de database zijn opgenomen. “Universiteiten zijn hier onvoldoende helder over.”


HOP, Peer van Tetterode | Delta, Jos Wassink

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.