Het is weer zover: het jachtseizoen is geopend.
Een tijd om dankbaar gebruik van te maken, om eens iets anders op je bord te krijgen in plaats van de
gebruikelijke kip, koe of varken.
Uiteraard begrijp ik dat mensen het zielig vinden om te jagen. Echter, jagen is juist een belangrijk deel van het in stand houden van een gezonde wildpopulatie in Nederland. Om in technische termen te spreken, jagen is het enige wat ervoor zorgt dat het jager-prooimodel niet uit dempt. Echter, omdat dit een kookcolumn is en geen opiniestuk, gaan we snel door naar het recept.
Nodig: braadpan; grote schaal; snijplank; mes.
Ingrediënten: hazenbouten (1 pp); rode wijn; kruidnagel; laurier; wortel; ui; azijn; bloem; zilveruitjes; boter en olie; zout en peper.
De Fransen noemen dit lièvre a la royale, haas op koninklijke wijze. Een toepasselijk recept voor een royaal gerecht. Begin een dag van tevoren door een marinade te maken van rode wijn, ui, wortel (beide fijngesneden), kruidnagel, laurier, een scheutje azijn en een beetje water om op te vullen. Doe de haas liefst 24 uur in de marinade en zet het in geheel in de ijskast.
Haal een dag later de poten uit de marinade, dep droog en bedek met een beetje bloem. Braad de bouten aan in de braadpan op middelhoog vuur tot ze mooi goudbruin zijn. Blus vervolgens af met genoeg van de marinade tot de poten onder staan. Zet op een laag pitje en laat gedurende ten minste twee uur stoven (niet koken!) Pluk het vlees van de botten en damp het overgebleven vocht in tot een dikke saus. Voeg de zilveruitjes en stukken hazenvlees op het laatste moment weer toe. Serveren met puree en groente naar keuze.
Comments are closed.