Campus

Harvard weigert studenten om obscene Facebook-chats

De prestigieuze Harvard University heeft van ten minste tien toekomstige studenten de toelating ingetrokken. Op Facebook deelden zij aanstootgevende plaatjes en grappen.

De chatgroep kwam voort uit een Facebookpagina voor toekomstige Harvard-studenten, meldt het universiteitsblad van Harvard. Een klein deel van hen plaatste in een besloten groep afbeeldingen, of memes, die het daglicht niet kunnen verdragen.


Om in de besloten groep te worden toegelaten, moest eerst ‘provocerend’ materiaal gedeeld worden met de rest van de studenten. Het zou gaan om plaatjes die onder andere ‘seksueel misbruik, de Holocaust, en (racistisch) geweld’ bespotten. Toen Harvard daar lucht van kreeg, trok de universiteit een grens. Voor ten minste tien van de studenten in spe betekende dat dat ze alsnog werden geweigerd.


Is het aan de universiteit om te bepalen wat wel of niet door de beugel kan, vragen twee Harvard-hoogleraren zich af. Zij vinden dat de universiteit de vrijheid van meningsuiting beknot. Een van hen spreekt van een ‘draconische’ straf op ‘slechte smaak’. Toch waren de studenten gewaarschuwd: in een disclaimer op Facebook staat dat studenten kunnen worden geweigerd als ze zich misdragen.


HOP, Jesse Haenen


 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.