Onderwijs

Harde knip zorgt voor vraagtekens

Alle studenten ontvangen nog deze maand een officiële brief over de invoering van de zogenaamde harde knip. De harde knip wordt in september ingevoerd. Studenten moeten vanaf dat moment de volledige bachelor hebben afgerond voordat ze examens voor de master mogen doen.

De sr (studentenraad) vreest onaangename verrassingen bij en vertragingen voor studenten als ze vanaf komend studiejaar worden geconfronteerd met de harde knip. Reden was een enquête onder vijfhonderd studenten. Daaruit bleek volgens de SR dat van studielichtingen vanaf 2005 tussen de tien en dertig procent geen idee heeft wat de harde knip inhoudt. Daarnaast zou veertig procent van de lichting 2005/2006 niet weten wat de pre-masterregeling – het instapprogramma voor hbo-bachelors – inhoudt.
Op verzoek van de sr beloofde Eric Logtenberg van onderwijs & studentzaken tijdens de vergadering met de Studentenraad op 7 mei, om alle studenten een brief te sturen over de harde knip. Deze brief geeft over drie punten informatie: het individuele studieprogramma, de pre-master en de harde knip. Door de brief nog deze maand te laten sturen, hoopt de sr te voorkomen dat studenten tentamens in juni laten lopen en daar later spijt van krijgen. De brief wordt onderdeel van het al op stapel staande communicatieplan over de harde knip.
Paul Rullmann van het college van bestuur keek met ongeloof naar de cijfers van de enquête. “Als je nu in je derde jaar zit en niet weet wat de harde knip is, dan heb je wel héél lang in je bed gelegen”, oordeelde hij.
 

De buitenbarren op studentencomplex Krakeelhof zijn jarenlang gedoogd. Maar nadat in mei een student door een val van het balkon ernstig hoofdletsel opliep, verbood Duwo de balustradebarren. De barren, ongeveer negentig in totaal, zijn inmiddels allemaal verwijderd. “We hebben ze jarenlang oogluikend toegestaan”, zegt Sander Jongerling van studentenhuisvester Duwo. “Maar na het ongeval vroeg de vader van het slachtoffer waarom wij als verhuurder niet eerder tegen de buitenbarren waren opgetreden. Hij wilde niet dat een dergelijk ongeval nog een keer kon gebeuren”, zegt Jongerling. “We hebben meteen actie ondernomen na dat gesprek.” 

Duwo testte enkele buitenbarren en kwam tot de conclusie dat ze niet stevig genoeg waren. De geteste constructies aan de balustrade waren instabiel. Een algeheel verbod volgde. Studenten van de Krakeelhof zijn boos. “Niet alle buitenbarren hadden een gammele constructie”, zegt Evelyne Salters van de Algemene Bewonersorganisatie (Abo). “De meeste zaten heel stevig aan het trappenhuis bevestigd en vormden geen enkel gevaar. We hadden liever gezien dat Duwo ze allemaal op veiligheid en stabiliteit had getest, in plaats van ze te verbieden.”
De buitenbarren vervulden een belangrijke sociale functie in het studentencomplex, meent Salters. “Ze waren ideaal om samen met je huisgenoten te barbecueën. En ze gaven de mogelijkheid om met je buren bij te kletsen.” 

De teleurgestelde studenten haalden handtekeningen op bij alle bewoners en boden deze bij Duwo aan. Duwo wil graag met bewoners rond de tafel. “Misschien dat we iets kunnen doen met de binnenterreinen”, zegt Jongerling. “Maar het initiatief voor de oplossing ligt bij de bewoners. ”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.