Onderwijs

Harde knip wordt geleidelijk ingevoerd

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs wil de landelijke ‘harde knip’ tussen bachelor- en masteropleidingen vanaf 1 september 2012 invoeren. Opleidingen die er nog niet klaar voor zijn, krijgen uitstel.

De heren van Thor beleefden zondag op het sportcentrum een teleurstellende middag. Na de winst op de Dragons uit Hengelo (37-7) in het openingsduel van de nacompetitie, een week eerder, zou een zege van de rugbyers op eigen terrein tegen ESRC Elephants voldoende zijn om te promoveren naar de derde klasse. Met een tussenstand van 8-8 leek de wedstrijd halverwege nog alle kanten op te kunnen. “Na de rust speelden de Elephants een stuk beter”, verklaarde captain Francis Ndonga de uiteindelijk hoog uitgevallen nederlaag (44-15). Wat de promotiekansen betreft zijn de Delftse studenten nu afhankelijk van de slotwedstrijd uit deze promotie/degradatiepoule tussen de Dragons en de Elephants, komende zondag.

Elders op het sportcentrum wikkelden de lacrossers van Delft Barons hun zesde competitiewedstrijd af. Voor hen is promotie nog volop in zicht. Lacrosse is een teamsport waarbij de bal met een netje aan een lange stick opgevangen en weggeschoten kan worden. Na vijf eerdere zeges uit evenzoveel wedstrijden, klopten de Delftenaren zondag het tweede team van Den Haag Lacrosse met 11-0. “Wij hadden veel meer snelheid”, verklaarde keeper Hao Dinh de ruime marge. De meeste doelpunten kwamen op naam van Lex Janssen en Remco Wiggers. Met nog vier speelronden te gaan lijkt deelname aan de play-offs voor promotie naar de eerste divisie, het hoogste landelijke podium, reeds verzekerd. Dat de TU-ploeg zo goed presteert ligt volgens Dinh onder meer aan de selectieprocedure van het Nederlands team, waaraan twee Delftse spelers een jaar lang – met succes – meededen. Dinh: “Ze hebben daar enorm veel ervaring opgedaan. Daar pluk je als ploeg de vruchten van.” De twee internationals, Lex Janssen en Philip Heykoop, gaan in juli met de nationale selectie naar het WK in Manchester.

In een andere eveneens hier minder bekende sport, floorball (een soort ijshockey in de zaal), traden de Blue Falcons zaterdag aan tegen de FB Agents 2 uit Amsterdam. Het fluitsignaal voor de afslag had nog maar nauwelijks geklonken of de Delftenaren keken al tegen een 1-0 achterstand aan. Na de tweede periode leidden de bezoekers met 3-5. Die marge maakte de Delftse thuisploeg in de laatste periode goed, zodat de wedstrijd in 5-5 eindigde. De Blue Falcons zijn met dit resultaat op zak nog altijd in de race voor promotie naar de eerste divisie. Op 8 mei wordt er wederom een competitieronde op het sportcentrum afgewerkt.

Wielrenster Lianne Wagtho (studente luchtvaart- en ruimtevaarttechniek) zat zaterdag tijdens de Ronde van Gelderland bij de voorsten in de massasprint naar de finish. De eliterijdster, die uitkomt voor de ploeg leontien.nl van ex-wereldkampioene Leontien van Moorsel, kwam in Apeldoorn als twaalfde binnen. De winst in deze 140 kilometer lange tocht ging naar Kirsten Wild van Cervelo Test Team.
 

Door de huidige ‘zachte knip’ kunnen studenten aan veel instellingen alvast aan hun master beginnen wanneer zij hun bachelor nog aan het afronden zijn. Maar dan kiezen ze dus niet voor een master aan een andere instelling, laat staan in het buitenland. Zijlstra vindt, net als zijn voorganger Plasterk, dat de keuze voor de master bewust moet worden gemaakt en geen automatisme mag zijn. Alleen dan werkt het bachelor-mastersysteem optimaal, zei hij maandag in een debat met de Tweede Kamer.

CDA-kamerlid De Rouwe pleitte voor een minder harde knip. Hij vroeg zich af of er niet te veel oponthoud ontstaat als studenten die nog maar één of twee bachelorvakken moeten afronden, niet al aan hun master kunnen beginnen.

Maar de staatssecretaris liet zich niet vermurwen. Hij wees op de hardheidsclausule in het wetsvoorstel die ervoor zorgt dat studenten alvast aan een master kunnen beginnen als zij buiten hun schuld uitlopen. Maar dat gaat om individuele gevallen, benadrukte hij.

De Rouwe diende samen met zijn VVD-collega Lucas een motie in die opleidingen verplicht om meerder tentamen- en instroommomenten te regelen, zodat studenten door de harde knip niet onnodig veel vertraging oplopen. Zijlstra gaat er vanuit dat alle opleidingen die daartoe in staat zijn dergelijke randvoorwaarden creëren, en ten minste twee instroommomenten per jaar zullen plannen. De Onderwijsinspectie houdt de invoering in de gaten en instellingen die de randvoorwaarden niet op tijd kunnen realiseren krijgen een extra jaar uitstel.

 

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.