Onderwijs

Halsema maakt moreel kompas voor bestuurders

Voormalig GroenLinks-leider Femke Halsema gaat een gedragscode opstellen voor bestuurders in de (semi)publieke sector, waar ook onderwijsinstellingen toe behoren.


Het kabinet wil na affaires bij mbo-koepel Amarantis en woningbouwcorporatie Vestia het ‘moreel kompas’ van bestuurders verbeteren. Een commissie onder leiding van Halsema gaat de “kernwaarden van maatschappelijk verantwoord bestuur en intern toezicht” in de vorm van gedragsregels schetsen. De commissie adviseert ook over de rol van de overheid bij het naleven van die regels.


Naast Halsema zitten ook Doekle Terpstra (collegevoorzitter van Inholland), schrijver en filosoof Maxim Februari en consultant Marco van Kalleveen in de commissie, schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp aan de Tweede Kamer. Hij wil dat de commissie-Halsema voor 1 oktober met de gedragscode komt.


Halsema was eerder voorzitter van de commissie die het financiële debacle bij Amarantis onderzocht. In het eindrapport hekelde zij het gebrek aan moreel besef bij de betrokken bestuurders en kwam de noodzaak van gedragsregels al naar voren.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.