Goede ontvangst van Radar

Voor scholieren van de hoogste klassen van het vwo is er nu ‘Radar’, het TU Delft-tijdschrift voor en door scholieren. Doel is ze te laten zien dat techniek studeren avontuurlijk en boeiend is.

/strong>

Techniek studeren heeft nog steeds het imago van moeilijk en saai. Op verschillende manieren probeert de TU Delft dit beeld bij te stellen. Eén van de middelen is het blad ‘Radar’ voor scholieren, dat half maart is verschenen. Coördinator is Ron de Koning, medewerker Marketing en Communicatie van de Universiteitsdienst. ,,Over de naamkeuze hebben we goed nagedacht. Radar is eruit gekomen, omdat het een technisch product is en daarnaast de betekenis van scannen heeft. Scholieren scannen de diverse universiteiten af voor de juiste studie en Radar wil hen attenderen op de mogelijkheden van een studie aan de TU Delft.”

Radars doelgroep zijn scholieren uit de klassen 4-, 5- en 6-vwo. Zij krijgen het blad thuisgestuurd als zij ooit informatie hebben aangevraagd over de TU Delft, een TU-stand op een beurs hebben bezocht of mee hebben gedaan aan een prijsvraag.

De Koning: ,,Zij zitten dan bij ons in het databestand. We hebben Radar meegestuurd met de uitnodiging voor de Voorlichtingsdagen. Hierdoor vestig je nog eens extra de aandacht op deze dagen. Verder hebben wij het blad verzonden naar de decanen van de middelbare scholen zodat zij Radar ook kunnen uitdelen aan leerlingen met interesse in een studie techniek, maar die niet in ons databestand zitten. Ook hebben we Radar verspreid over de faculteiten. Geïnteresseerde medewerkers kunnen een exemplaar ophalen bij hun afdelingen communicatie.”

Bon

Radar zal twee of drie keer per jaar verschijnen. Rond de Voorlichtingsdagen, in april en oktober, en wellicht komt er ook nog een nummer rond de kerst.

De TU Delft is niet de eerste universiteit die een scholierenblad uitgeeft, maar ze kiest daarbij wel voor een eigen insteek. De Koning: ,,De inhoud van Radar zal mede bepaald worden door scholieren. In het eerste nummer zit een bon waarmee ze ideeën voor artikelen kunnen aanmelden. Ook laten we een deel van de artikelen door scholieren zelf schrijven. Door deze aanpak willen we laten zien dat scholieren enthousiast met techniek bezig kunnen zijn. Over de eerste resultaten zijn we erg tevreden. In het eerste nummer hebben twee scholieren een artikel geschreven over looprobots. Daarvoor zijn ze op bezoek gegaan bij de Delftse onderzoeker Martijn Wisse. Dat leverde een goed leesbaar en enthousiast stuk op en daarom gaan we bij het volgende nummer nog meer scholieren inzetten.”

Andere onderwerpen in het eerste nummer zijn studentenhuizen en studentenactiviteiten zoals het bouwen van de langste fiets en het Alpha Centauri team dat de zonneauto heeft gebouwd. ,,Wij willen ons focussen op de combinatie van techniek, studeren en Delft. Naast de studie willen we graag het studentenleven in Delft laten zien. Het vooroordeel is dat techniekstudenten allemaal nerds zijn die eenzaam zitten te ‘knutselen’ in hun kamer. Met artikelen over de langste fiets of studentenhuizen willen we dit misverstand wegnemen. Wij willen scholieren aangenaam verrassen met deze onderwerpen zodat ze denken: ‘dat soort leuke dingen houdt techniek studeren in Delft dus ook in’.”

Tijdens de Voorlichtingsdagen (11 en 12 april) zijn de reacties van scholieren op Radar gepeild. Die bleken heel positief te zijn. ,,Daarom zijn we met veel enthousiasme aan de voorbereiding voor het volgende nummer begonnen”, aldus De Koning. ,,De eerste ideeën voor artikelen zijn er al. We denken bijvoorbeeld aan onderwerpen als ‘de techniek van een sleutelgatoperatie’, sportverenigingen, studentenfeesten of nieuwe opleidingen.”

Voor een exemplaar van Radar: r.c.dekoning@tudelft.nl

Bon

Voor een exemplaar van Radar: r.c.dekoning@tudelft.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.