Campus

Goed, beter, best

Beter worden in de keuken, het lijkt wel een soort heilige graal. Meer dan eens krijg ik de loshangende vraag hoe je beter kunt leren koken. Helaas is daar geen makkelijk antwoord op.


Een kleine civiele anekdote: om omhoog te kunnen bouwen, moet de fundering goed staan. Begin bij de basis en werk daarna naar boven. De grootste fout die je kunt maken, is recepten proberen die ver buiten je kunnen liggen. Grote kans is dat ze fout gaan en dit geeft een bittere nasmaak op alle fronten.


Maar wat is nu echt de fundering van goed kunnen koken? Naar mijn mening, en natuurlijk zullen er andere zijn, is het een samenspel tussen smaak, garing en techniek. Een goed begrip van deze drie is de basis van eten en koken beter begrijpen.


Smaak draait om het door hebben van of iets nog zout, peper of iets anders nodig heeft. Er is niks zo erg als een perfect gegaard stuk vlees, dat smakeloos is door gebrek aan zout of peper. Dus: blijf proeven en maak het eten naar jouw smaak lekker, want je bent zelf je grootste criticus.


Garen van producten is   de grootste valkuil voor de gemiddelde hobbykok. Droog vlees, doorgekookte pasta, rauwe aardappel, het zijn allemaal dingen die een lekker etentje kunnen verpesten. De garing van producten moet een tweede natuur worden, net zoals schakelen dat is bij autorijden. Werk daar aan en de rest zal volgen. De garing is niet iets speciaals, het zou een gegeven moeten zijn.


Techniek. Aardappelen in verschillende vormen gesneden, zullen nooit tegelijk gaar zijn. Hetzelfde geldt voor ui en knoflook, eigenlijk voor alles. Is je pan goed warm, kookt mijn water als ik iets wil koken? Allemaal kleine dingen die er voor zorgen dat het eindproduct beter zal worden. Werk aan je snij-, kook- en baktechnieken om beter te worden.


Begin bij de basis,


Met geslepen messen,

Job Hogewoning

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.