Kort

Geweld bij ontgroening corps Amsterdam

Tijdens de ontgroening zijn meerdere eerstejaars van de Amsterdamse corporale studentenvereniging A.S.C.-A.V.S.V. afgelopen week vernederd, geschopt en in elkaar geslagen. Bij zeker acht disputen hebben ‘onacceptabele gedragingen’ plaatsgevonden. Dat schrijft het bestuur van de Vereniging van Reünisten van het studentencorps aan de andere oud-leden. De brief is in bezit van de Volkskrant die vrijdag meldde dat meerdere aspirant-leden gewond waren geraakt.

Feiten verdraaid
De reünisten zijn vooral kritisch over de rol van de disputen en op wat er in de dispuutshuizen gebeurt: “De (groen)besturen van de disputen waarvan klip en klaar is dat er misdragingen aan de orde zijn, zijn zeer bedreven in het geheel verdraaien van feiten richting senaat en hun eigen reünisten”, citeert de Volkskrant. “Er wordt glashard ontkend, het wordt klein gemaakt, ook wanneer letsel zichtbaar is en de nuldejaars verklaren dat er geweld heeft plaatsgevonden. In onze ogen is echt veel mis met een aantal jongens en zeker ook meisjes dat het als normaal beschouwt dat extreem vernederen, schoppen en in elkaar slaan onderdeel behoort te zijn van de korte groentijd.”

Na de publicatie in de Volkskrant erkende het bestuur (de senaat) van het studentencorps dat het meldingen had ontvangen van grensoverschrijdend gedrag en staakte het de dispuut-kennismakingstijd per direct. Volgens rector Jack Koopman wordt onderzocht wat er precies is voorgevallen. De Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam gaan deze week in gesprek met de vereniging en zullen daarna besluiten of er sancties volgen. (HOP, Hein Cuppen)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.