Onderwijs

Georganiseerde chaos op de Schie

Ruim vierhonderd boten verschenen zondag aan de start bij de PEiL, een jaarlijkse wedstrijd voor recreatieve roeiers op de Schie over 4500 meter. Een straffe wind zorgde weliswaar voor vertragingen bij de start, maar leverde ook menig baanrecord op.

“Een grote, gezellige, goed georganiseerde chaos.” Zo omschrijft commissaris Yves Prevoo het evenement Proteus Eretes in ’t Lang, kortweg PEiL. Bij het voorafje op zaterdag, een sprint over 450 meter met aanzienlijk minder deelnemers en meefietsende volgers langs de Schie, is die chaos nog wel te overzien. Maar het tienmaal zo lange en veel drukkere hoofdgerecht op zondag, telt met 420 boten een immense hoeveelheid deelnemers.
Halverwege de dag, die in vier verschillende startblokken is verdeeld, ligt de organisatie aardig achter op schema. “Dat ligt vooral aan de straffe wind die de roeiers bij de start even voorbij de Kandelaarbrug richting Schiebroek parten speelt”, aldus Prevoo. “Er is daar een klein bochtje in het vaarwater waar de wind pal op staat. Omdat veel stuurlieden nogal onervaren zijn, gaat het opvaren naar de startlijn niet zo soepel.” Dat de wachttijden daardoor lang zijn, is volgens Prevoo helemaal niet erg, integendeel: “Dat hoort erbij. Er liggen daar allerlei boten. Achten, viertjes, skiffs. Het is een redelijke chaos, maar het is best gezellig om daar met elkaar te wachten. Dat brengt een leuke sfeer teweeg.”
Competitieroeien is naast het serieuze wedstrijdroeien van de toppers, de recreatieve tak in deze sport. De teams van studenten- en burgerroeiverenigingen hebben zich voor alle mogelijke categorieën ingeschreven, maar de categorie C4 vormt wel de hoofdmoot. Deze telt ongeveer tweehonderd C4-en: viertjes met stuurman, bestaande uit eerstejaars competitieroeiers.
Drie inzittenden van een Proteus-C4 met de teamnaam Rocket, staan te glunderen op het vlot voor hun eigen clubgebouw, ter hoogte van de finishlijn. Op hun teamjasjes staat de boodschap: ‘sneller dan het licht’. Hebben ze hun motto waargemaakt? “Jazeker”, laat Frank Flierman weten: “We hebben toevallig geblikt vandaag.” Toevallig? “Ja, we hadden het niet verwacht, maar we gingen erg snel. We haalden zelfs een vóór ons startende boot in, na een heuse achtervolging.” Trots toont hij zijn ‘blik’, zijn allereerste. ‘NOOC-blik’ staat gegraveerd op de medaille. “Zo heet onze competitie.” Nee, ze hebben geen idee wat die afkorting betekent. “Een van de O’s zal wel staan voor ‘onervaren’”, vermoedt Flierman.
Deze overwinning is zeker geen eerste aanzet om zich – als wedstrijdroeier – over een jaar of zeven op de Olympische Spelen te gaan richten, verzekeren Flierman en zijn twee companen: “Competitieroeien is veel leuker dan wedstrijdroeien. Wedstrijdroeien beheerst je hele leven. Je moet om twaalf uur naar bed, je kan geen alcohol drinken. Wij hoeven geen zes dagen per week te trainen. Als competitieroeier kun je gewoon alle leuke dingen doen.” 

Niek van der Leer, 18, civiele techniek
Hans Welleman, docent contructiemechanica

“Ik ben nog maar net op de TU, dus ik ken nog niet zoveel mensen. Maar Welleman is echt een goede docent. Constructiemechanica is eigenlijk steeds het herhalen van dezelfde stapjes en Welleman blijft dit onvermoeibaar doen. Ook als je denkt: ‘nu weten we het wel’, doet hij het toch. Daardoor blijft het echt hangen. Al zijn colleges zijn superstrak, Powerpoints sluiten naadloos aan. Hij heeft zijn eigen website gemaakt, waar studenten vragen kunnen posten en extra informatie kunnen vinden. Als je een vraag stelt, krijg je binnen tien minuten antwoord via een mailtje. Ik hoop nog veel van dit soort docenten mee te maken. Ik maak me alleen zorgen of hij misschien niet te hard werkt. Hij moet wel altijd achter zijn computer zitten, als hij zo snel terug mailt. Ik zou hem misschien iets meer vrije tijd gunnen.” (AN)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.