Onderwijs

Gehandicapten zijn geen zeurpieten

Gehandicapte studenten zijn soms enthousiaster over hun docenten en opleiding dan andere studenten. Ze ergeren zich alleen wat vaker aan de organisatie.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centrum voor Hoger Onderwijs Informatie (CHOI). Voorheen vielen de oordelen van gehandicapte studenten moeilijk met die van anderen te vergelijken. De steekproef van de Nationale Studenten Enquête was te klein om per opleiding te kijken of hun visie afweek. Maar nu zijn er veel meer studenten ondervraagd.

Negatiever
Er zijn maar een paar onderwerpen waar studenten met een functiebeperking iets negatiever over oordelen dan andere studenten. Dat zijn de studielast, studieroosters, informatievoorziening, studiefaciliteiten en toetsing. Het gaat telkens om een of twee tienden van een rapportcijfer, heeft het CHOI becijferd in opdracht van de stichting Handicap + studie.

Kritischer
Op andere onderwerpen als studieprogramma en voorbereiding op het beroep oordelen gehandicapte studenten slechts een verwaarloosbare 0,08 punten lager dan hun medestudenten. Ze zijn dus kritischer over de randvoorwaarden van opleidingen. Voor gehandicapte studenten zijn die nu eenmaal belangrijker dan voor anderen.

Positiever
Volgens de onderzoekers is ‘grotere onvrede’ onder studenten met een handicap ‘geen onvermijdelijk natuurverschijnsel’. Zo zijn ze in bepaalde sectoren positiever dan hun medestudenten over de inhoud van hun opleiding en de rol van wetenschappelijke vaardigheden. Ze zijn dus ‘niet per definitie de moeilijke doelgroep waarvoor ze soms worden aangezien’.

Nadenken
De onderzoekers speculeren dat gehandicapten juist door hun beperking beter nadenken over hun vervolgopleiding dan andere studiekiezers. Opleidingen die de knelpunten goed aanpakken ‘krijgen daar gunstige oordelen over het onderwijs zelf voor terug’.

Grootschalig/kleinschalig
In het wetenschappelijk onderwijs scoort een massastudie als rechten slecht onder gehandicapten, terwijl de kleinschalige opleiding fiscaal recht het bij hen op alle punten juist beter doet. Daar is het kennelijk minder lastig om de organisatorische problemen te ondervangen.

Waardering
De universiteiten van Wageningen (6,99) en Twente (6,83) krijgen van gehandicapte studenten de meeste waardering. In Twente zijn ze zelfs enthousiaster dan de overige studenten. In Wageningen valt, ondanks de hoge waardering, nog iets te winnen: niet-gehandicapte studenten zijn namelijk nog positiever. De TU Delft staat elfde in de lijst met een score van 6.01, vlak na de universiteiten van Utrecht en Tuilburg, die elk een 6,03 scoren.

In het hbo krijgt de HAS Den Bosch de meeste waardering van gehandicapte studenten. Maar daar geven de overige studenten zelfs nog 0,15 rapportpunten hoger, dus het resultaat kan nog beter.

Bij ArtEZ hogeschool voor de kunsten oordelen gehandicapten maar liefst 0,3 punten lager dan anderen. Die hogeschool staat bij hen dan ook onder in de ranglijst van tevredenheid aan middelgrote en grote hogescholen.

Intake
Overigens gaat het volgens gehandicapte studenten iets beter met de intake en informatievoorziening van hogescholen en universiteiten dan voorheen. Vooral hogescholen hebben zich op dit punt verbeterd. Toch komt hun rapportcijfer op deze punten nog altijd niet boven een zes min. De universiteiten scoren slechts een kwart puntje hoger. Het blijven nog altijd de twee grootste knelpunten voor gehandicapte studenten.

Dyslectici hebben de hoogste waardering voor de intake, terwijl studenten met psychische problemen er minder waardering voor hebben. Het begrip van docenten en medewerkers is in alle gevallen ongeveer even hoog.

Delft is de stad van de harde bètawetenschappen. Een gemeenschap van TU’ers en TNO’ers die vaak weinig op hebben met softe wetenschappen zoals psychologie. Interessant om de blik eens te verruimen en een voorstelling te bekijken die dieper ingaat op de psyche.
Vrijdag voert het Nationale Toneel hun voorstelling Equus op in Theater de Veste. In deze voorstelling staan de gruwelijke daden van de zeventienjarige Alan Strang centraal. Hij is een doodgewone staljongen die veel om zijn paarden geeft. Toch komt hij er plotseling toe om van zes paarden de ogen uit te steken.

Waarom doet hij dit? Waar is het misgegaan en wat was zijn redenering, als die er al is geweest? Deze en andere psychologische vragen vormen de basis voor het toneelstuk Equus. Psychiater Martin Dysart zoekt naar de antwoorden. Hij probeert ze te ontfutselen aan de stille, fantasierijke puber.
Tijdens zijn zoektocht krijgt de psychiater niet alleen meer inzicht in de ingewikkelde psyche van Alan. Hij raakt gefascineerd door het leven van de jongen. Meer en meer trekt hij de vergelijking met zijn eigen bestaan dat veel minder fantasie en passie kent.

De thriller Equus werd al eerder succesvol opgevoerd op beroemde locaties zoals Broadway en West End. Hierbij was de rol van Alan Strang weggelegd voor Daniel Radcliffe, beter bekend als Harry Potter. Nu haalt het Nationale Theater deze voorstelling naar Nederlandse zalen, waaronder De Veste in Delft. Het stuk heeft zich dus al bewezen, en ook het Nationale Toneel heeft een sterke reputatie. Dit alles belooft een geslaagde avond te worden, zelfs voor bèta’s.

Equus, Theater De Veste
Vrijdag 11 december, aanvang 20.15 uur
Kaarten  €21,50 (CJP €15,00)

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.