Onderwijs

‘Geen zwaar eerstejaarsweekend bij studieverenigingen’

Zijn de eerstejaarsweekenden van de studieverenigingen te zwaar? Volgens collegelid Paul Rullmann bij een enkeling wel. De studieverenigingen herkennen zich niet in zijn verhaal.

“Je ziet dat sommige studieverenigingen trekken krijgen van gezelligheidsverenigingen. Studenten worden vernederd, terwijl ze daar niet voor gekozen hebben”, vertelt Rullmann over de eerstejaarsweekenden. “Als je er niets tegen doet, legt de kennismaking steeds meer beslag op studenten.” Het college van bestuur wil daarom apart gaan praten met de studieverenigingen over de invulling van hun weekenden.
De verenigingen herkennen echter weinig van het verhaal van Rullmann. Navraag naar de activiteiten die de verenigingen op de weekenden doen, levert vooral woorden op als ‘ruilspel’, ‘liedjes’, ‘commissievoorstelronde’, ‘disco’ en ‘sport’. De meeste besturen typeren hun weekend als ‘gewoon alleen gezellig’.
“Het doel van ons weekend is dat de eerstejaars elkaar leren kennen”, vertelt Michel Verhulst, commissaris extern van de Elektrotechnische Vereeniging. “Er is geen enkele studievereniging die een heel zwaar weekend heeft. Daar zitten de leden echt niet op te wachten.”
Eén van de zwaarste weekenden is dat van VSV Leonardo Da Vinci (luchtvaart- en ruimtevaarttechniek). “Wij hebben een extra lang eerstejaarsweekend. Op donderdag beginnen we al met een welkomstwoord van de decaan en een introductie van onze vereniging”, vertelt secretaris Jeroen Smit. “Eén van de mooiste activiteiten is donderdagnacht, wanneer we de eerstejaars wakker maken voor een dropping. Het lopen duurt een uur tot anderhalf uur.” Hoewel dat voor wat slaaptekort zorgt, denkt Smit niet dat dat een probleem is. “Ze hebben genoeg tijd om uit te rusten. Vrijdag overdag zijn we bijvoorbeeld op het strand en dat is superchill.” Smit is ook lid bij Virgiel en kan het weekend dus goed vergelijken met de kennismakingstijd daar. “Dat is echt totaal anders. Als Rullmann bedoelde dat het eerstejaarsweekend daarop lijkt, dan slaat dat helemaal nergens op.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.