Onderwijs

Geen verspilling

De boodschap ‘No Waste: op weg naar een bewuste en excellente toekomst’, thema bij de opening van het academisch jaar, is aangekomen.

Dat geldt in elk geval voor de mensen in de kantoren van de universitaire bibliotheek. Zij laten geen tijd en gelegenheid verloren gaan.

Maandag werd er tot diep in de namiddag in de Aula gediscussieerd over talenten, studeren, ontplooiing, uitdagingen en techniek in een decor van immense vazen met daarin bloemen gemaakt van gerecyclede kranten.

,,

En zie daar: dinsdagmorgen al bleken de in de bieb werkzame mensen tot hergebruik te zijn overgegaan. Op driehoog stonden twee vazen van de vazen die het podium sierden ongegeneerd te pronken. Een op de overloop als uitnodigende entree voor wie de zes trappen had bestegen. En een aan het begin van de gang, pal bij het raam. Handig. Hebben de mensen binnen én buiten er wat aan.

,

Er was een aftrap, maar nog geen eerste paal. Wanneer starten we echt?“In december.”

Bij het De Vries van Heijstplantsoen gaat het om plannen uit 2000. Welke beren waren er op de weg?
“De plannen dateren uit 2000, maar pas in 2003 hebben we het gebied gekocht en konden we concrete plannen maken. Die moesten passen in het bestemmingsplan, zoals voor Kanaalweg 2, het ‘Harry Pottergebouw’ met al die torentjes. Dat is een monument en moet een hotel worden. Dan had je de MER-procedure die tot uitstel leidde en nu is door de recessie lenen duur.”

Zijn alle problemen weg?
“Nee. Toen ik hier in 2006 kwam, zouden we in TU Noord 1700 woningen realiseren. Daarvan resteren er 1500, waarvan er 500 zijn vertraagd, maar dit jaar nemen we 1000 woningen in productie.”
 Een van de hindernissen was dat ruim zestig procent van de parkeerplaatsen in een ondergrondse garage moest komen. Lukt dat?
“Onder Kanaalweg 3, het voormalig conferentieoord, komen voldoende plaatsen voor het hele gebied. Daar komt een prachtig gebouw, goed voor tweehonderd woningen. Heel modern, maar passend bij de historische gebouwen. Voor de projecten die daarvoor al af zijn, komt er tijdelijke parkeerruimte achter Mijnbouwplein 11.”

Wanneer is het De Vries van Heijstplantsoen klaar?
“In september, oktober 2011. We hebben daar dan 294 shortstay woninkjes, gemeubileerd voor buitenlandse studenten.

En een mooi gebouw?
“Het is een compromis tussen praktisch en mooi. Groot, maar met aandacht voor detail, door toparchitecten ontworpen. Want op zo’n locatie, aan de Michiel de Ruyterweg, moet iets moois komen.”

Wat wacht ons na dit eerste project?
“Er wordt al gewerkt aan Mijnbouwplein 11. Prachtig gebouw, een monument. Daarin komen 95 eenheden voor gewone studenten, heel mooie appartementen, vijf meter hoog. En daarnaast 650 vierkante meter bedrijfsruimte. Op 1 oktober 2010 moet het af zijn.”

En dan?
“Dan wordt het tijd voor Kanaalweg 3. Moet ook, vanwege de aan te leggen parkeerruimte. We beginnen ongeveer in 2011. Dan rest nog de invulling van de lege plekken, zoals achter Mijnbouwplein 11. Er zijn al definitieve ontwerpen. Het startmoment hangt af van de financieringsmogelijkheden en de gevolgen van de MER-rapportage.”

Ook in TU Midden komt nieuwbouw.
“Tussen de twee spraakmakende gebouwen van INHolland en de Haagse Hogeschool komen 267 woningen. Die zijn in oktober 2010 klaar. Een klein jaar later komen daar 405 woningen aan de Balthasar van der Polweg bij. De eerste paal slaan we nog dit jaar.”

Komen we met die 1600 studentenwoningen van de kamernood af?
“Nee. De TU doet het namelijk geweldig. Er wordt meer exact gekozen en er komen veel buitenlandse studenten. Maar de TU doet het ook geweldig met ons. We praten hier nu over TU Noord omdat we het gebied voor een vriendenprijs hebben verworven van de TU.

De plannen voor 2008-2016 zijn goed voor ruim 3600 woningen. Lukt dat?
“Als we ons best doen zoals nu, kan het. Maar als ik naar de instroomprognoses kijk, dan zijn 5200 woningen nodig.”

Blijft studenten huisvesten zo nog leuk?
“Jazeker, want we zijn er onderhand heel goed in. Bovendien is in de demografische ontwikkeling rond 2020 een omslag te verwachten. Dan zou de groei van het aantal studenten moeten afkalven.”

Dat geldt in elk geval voor de mensen in de kantoren van de universitaire bibliotheek. Zij laten geen tijd en gelegenheid verloren gaan.

Maandag werd er tot diep in de namiddag in de Aula gediscussieerd over talenten, studeren, ontplooiing, uitdagingen en techniek in een decor van immense vazen met daarin bloemen gemaakt van gerecyclede kranten.

En zie daar: dinsdagmorgen al bleken de in de bieb werkzame mensen tot hergebruik te zijn overgegaan. Op driehoog stonden twee van de vazen die het podium sierden ongegeneerd te pronken. Een op de overloop als uitnodigende entree voor wie de zes trappen had bestegen. En een aan het begin van de gang, pal bij het raam. Handig. Hebben de mensen binnen én buiten er wat aan.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.