Banken krijgen bij het verstrekken van een hypotheek geen inzage in studieschulden van potentiële huizenkopers. Dat zou de leenangst onnodig aanwakkeren.
Om te voorkomen dat mensen een te hoge hypotheek voor hun huis aangaan en in de financiële problemen komen, moeten banken op de hoogte zijn van een eventuele studieschuld, stelde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vorige maand.
Daarom moesten hypotheekverstrekkers hun klanten om een officiële verklaring van DUO kunnen vragen waaruit blijkt of ze een studieschuld hebben en hoe hoog die is. Oud-studenten die ervoor kiezen om die verklaring niet aan hun bank te geven, zouden daardoor mogelijk geen hypotheek krijgen.
Maar de Tweede Kamer ziet niets in dat voorstel. Vrijwel alle partijen – behalve de SGP – stemden voor een motie van D66 om af te zien van zo’n schuldverklaring. Die is bovendien in strijd met de belofte van toenmalig minister Bussemaker bij de invoering van het leenstelsel: met hun gunstige afbetaalvoorwaarden en lage rente hoefden studieschulden niet geregistreerd te worden bij de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR), die banken inzicht geeft in consumptieve schulden van klanten. Dat zou de leenangst onnodig aanwakkeren.
HOP, Inge Schouten
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
redactie@hogeronderwijspersbureau.nl
Comments are closed.