Wetenschap

Geen Monaco? Dan een bootrace op het Ketelmeer

Het TU Delft Solar Boat Team zou meedoen aan een grote race in Monaco, maar eindigde door de uitbraak van het coronavirus op het Ketelmeer. TU Delft TV maakte een reportage.

De boot in actie op het Ketelmeer. (Foto: TU Delft Solar Boat Team)

Ze zouden met hun boot meedoen aan de Monaco Solar & Energy Boat Challenge. Helaas werd de race afgelast vanwege de coronapandemie. Samen met andere Nederlandse teams organiseerde TU Delft Solar Boat Team daarom een alternatieve, kleinschalige race. Niet in Monaco, maar op het Ketelmeer in Flevoland. TU Delft TV deed verslag.

Haaienhuid
Behalve draagvleugels, waardoor de romp van de boot uit het water wordt getild, beschikt het ontwerp dit jaar over een bijzondere buitenkant. “Op de buitenkant van de vleugels zit een speciaal soort folie”, legt chief engineer Eva Smits uit. “Het is een soort sticker met een bepaald reliëf dat lijkt op de huid van een haai. We noemen het daarom shark skin. De folie zorgt voor een weerstandsvermindering op onze vleugels. Per vleugel scheelt dat zo’n zeven procent in weerstand.”

Voorafgaand aan de race doorliep de boot een aantal succesvolle tests. Het TU Delft Solar Boat Team begon daarom vol goede moed aan de wedstrijd, maar moest al snel meerdere tegenslagen verwerken. Zo viel de motor een aantal keer uit en liep het voorste deel van de linkervleugel schade. Smits: “Hierdoor hebben we op het nippertje niet gewonnen.” Ondanks deze tegenvaller kijkt ze met opgeheven hoofd terug op afgelopen jaar. “De hele ontwerpcyclus, de productie, testen en valideren van het ontwerp heeft me zoveel nieuwe inzichten gegeven. Dat had ik niet verwacht!”

TU Delft TV / TU Delft TV is a collaboration between Delta and the Science Centre. The crew consists of TU Delft students.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.