Onderwijs

Geen Kamermeerder heid voor versoepeling bsa

Minister Van Engelshoven heeft nog geen meerderheid voor haar plan voor een minder strenge eisen aan eerstejaars studenten.

(Foto: Connie van Uffelen)

Dit blijkt uit een rondgang van het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP).


Minister Van Engelshoven (D66) verraste bij de opening van het collegejaar vriend en vijand met haar aankondiging om het bindend studieadvies te versoepelen. Studenten hoeven straks nog maar 40 van de 60 studiepunten te halen om verder te mogen naar het tweede jaar. Veel universiteiten en hogescholen hanteren nu een strengere norm, bijvoorbeeld 50 punten.


Enthousiast

Studentenorganisaties reageerden enthousiast en ook de oppositiepartijen SP en GroenLinks waren verheugd. Zij vinden het maar niks dat een instelling studenten mag wegsturen als die niet genoeg punten halen.


Andere partijen zijn sceptischer. De Delftse collegevoorzitter Tim van der Hagen was volledig overvallen en vroeg zich af of het een proefballonnetje was of dat de minister het plan echt wilde doorzetten. Een bsa van 45 was in het verleden zorgvuldig afgewogen met de medezeggenschap, zei hij, en het ging hem te snel dat in één keer los te laten. 


Volgens Judith Tielen van coalitiegenoot VVD (33 zetels) kiest de minister voor middelmaat. Zij liet direct weten niets in het plan te zien. Het CDA (19 zetels) twijfelde hardop en blijkt nu inderdaad tegenstander. “Universiteiten en hogescholen moeten de ruimte hebben om zelf te bepalen waar ze de grens leggen”, zegt Kamerlid Harry van der Molen desgevraagd.


Slappe hap

De PVV (20 zetels) is faliekant tegen – “De lat ligt al bijna op de grond”, waarschuwde Harm Beertema – en ook de driekoppige SGP-fractie is niet overtuigd. “Een beetje een slappe hap”, zegt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop. Sommige studenten moeten eerst wennen en presteren niet meteen op topniveau. “Die ruimte moet er zijn”, zegt hij. Maar de twee-derde-minimumeis van de minister vindt hij te laag. “Die achterstand halen de studenten straks ook niet meer in. Dan zouden ze in het tweede jaar 80 punten moeten halen en dat gaat niet gebeuren”.


Daarmee komt het neekamp uit op 75 van de 150 zetels en heeft het plan van de minister dus vooralsnog geen meerderheid. Een ‘nee’ in de Tweede Kamer zou een nieuwe tegenvaller betekenen voor de studenten, voor wie de aangekondigde verlichting van de studiedruk een opsteker was na een reeks impopulaire maatregelen als de verhoging van de rente op studieschulden en de extra bezuinigingen op hoger onderwijs.


Minister Van Engelshoven moet haar voorstel nog uitwerken, maar wil het plan voor de begrotingsbehandeling naar de Tweede Kamer sturen.


HOP, Steffi Weber


 

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.