Wie wil weten hoe de universiteiten van Delft, Leiden en Rotterdam hun samenwerking vorm gaan geven, moet geduld hebben. Tot mei, de nieuwste streefdatum.
Tot die tijd kan iedereen in de universitaire gemeenschap het proces nog beïnvloeden.
Dat is althans de boodschap die Dirk Jan van den Berg zijn toehoorders maandag 5 september meegaf bij de opening van het collegejaar. Zijn toon was diplomatiek als altijd, net als zijn lichaamstaal. Toch maakten zijn woorden helder dat hij niet gediend is van speculaties in de pers en op internetfora over een mogelijke fusie.
Hij vond dat ‘sommigen het debat hierover vanaf de verkeerde kant [..] willen voeren, namelijk vanaf de kant van de structuur. Jammer, want de inhoudelijke kant is natuurlijk veel spannender en interessanter, en geeft veel meer inspiratie dan de vraag of we vandaag nu wel of niet een fusie aankondigen en hoe de naam van de gefuseerde universiteit wel mag luiden’.
Dat sommigen toch bang zijn voor een fusie, bleek uit de protestactie van de SP-jongeren van Rood, voorafgaand aan Van den Bergs toespraak. Rood vindt een samenvoeging van de drie universiteiten een ‘bijzonder slecht plan’. ‘Het creëren van een mega-universiteit met 55 duizend studenten zal er voor zorgen dat er nog meer afstand komt tussen de bestuurders en de studenten’, schrijven zij in de flyer die zij voor de ingang van de aula uitdeelden. ‘Welkom bij de TU Leiden’, stond er op het pamflet en op een spandoek.
Tom Zonneveld van Rood studeert aan twee universiteiten waaronder de TU Delft: “We zijn niet tegen samenwerking, maar willen wel dat universiteiten hun eigen karakter behouden.” Volgens hem zijn er al vergaande plannen voor de fusie. “Op 22 juli stond er een artikel over in NRC Handelsblad en dezelfde dag kregen alle studenten een mail van het college van bestuur dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Dat zegt wel wat. Bovendien zijn er al gesprekken gevoerd met premier Rutte.”
www.delta.tudelft.nl/dossiers
Vorig seizoen waren ze nog actief in de vierde klasse. Na drie duels in de nieuwe competitiejaargang vinden de rugbyers van Thor zichzelf nu ook in de derde klasse terug in de top van de ranglijst. Na RSRC en The Elephants werd zondag op het sportcentrum ook DSR-C 2 verslagen. Wat heet, de rugbyende corpsstudenten werden afgedroogd met 92-7. Na een gelijkopgaande beginfase, die resulteerde in een 7-7 tussenstand, gingen de sluizen wagenwijd open. “We hebben de wedstrijd zowel offensief als defensief daarna tot het einde toe gedomineerd”, glunderde captain Francis Ndonga. Zondag staat zijn ploeg een mooie testcase te wachten tegen RFC Gouda dat al vijf zeges op zijn naam heeft.
Minder voortvarend was de competitiestart van de eveneens gepromoveerde Delftse studentenfloorballers van Blue Falcons. Anderhalve week geleden debuteerde het herenteam in de eerste divisie (het hoogste landelijke niveau) met een 9-4 nederlaag tegen UA Sonics uit Amersfoort. Zaterdag bleek de ongeslagen kampioen van vorig jaar, het Amsterdamse FB Agents, een veel te zware opgave. Na de drie periodes stond de eindscore 12-0 op het scorebord. “Een goed leermoment voor de spelers en een teken dat er nog genoeg werk aan de winkel is”, was de nuchtere reactie van voorzitter Gerard Pijcke.
Uit de met 3-2 verloren openingswedstrijd tegen VOC Maarssen zullen de volleyballers van Punch waarschijnlijk ook enige leermomenten hebben getrokken. Vrijdagavond bleek in elk geval het veel sterker geachte Leython geen enkel probleem voor de TU-ploeg. Op het sportcentrum werd de opponent uit Leiderdorp in vier sets (25-19, 25-23, 25-14, 25-19) simpel terzijde geschoven. “Onze buitenaanvallers scoorden superveel”, aldus diagonaalaanvaller Koen Keijsers. Met Nico Halsema als nieuwe coach wil de promotieklasser proberen terug te keren naar de derde regiodivisie. Niet onmogelijk, volgens Keijser, “maar we hebben wel grotendeels een nieuw team, met heel andere spelverdelers. Het is nog even afwachten hoe dat gaat lopen.”
Anders dan vorig jaar was ook de samenstelling van het team dat zaterdag in Hoogezand-Sappemeer namens studentenwielerclub Wtos aan de meet stond tijdens de NK ploegentijdrit voor clubteams, de traditionele afsluiting van het wegseizoen. Zonder drie belangrijke krachten, om uiteenlopende redenen afwezig, eindigde het aanvankelijke zestal in de middenmoot. “Het liep niet helemaal zoals gepland”, erkende woordvoerder Jos Koop. De 26ste plaats van 2009 schiep verwachtingen, die niet werden waargemaakt. Het al vroeg afhaken van John Spruit, na een valpartij, en van Martin Janssen, dertig kilometer verder, was daar mede debet aan. De overgebleven vier coureurs zetten uiteindelijk de 43ste tijd neer. Voor het eerst verscheen er ook een Wtos-ploeg aan de start van de ruim veertig kilometer lange damesrace, een kleine mijlpaal in de clubhistorie. Na het uitvallen van Lisa de Rooij trapte het resterende trio, onder wie Wtos-coryfee Debbie van Ammerlaan, in een goed tempo door naar de 24ste plaats.
Comments are closed.