Campus

Fun & drama

Een stevig drama met een party toe. En dat gewoon om de hoek, komend weekend, met de voorstelling ‘Oresteia’ bij Lijm&Cultuur en dj’s Shermanology en Apenstreken bij sport & cultuur.


Heerlijk als je je even helemaal kunt laten gaan. Even ongegeneerd kunt janken, gieren van de lach of gewoon ongestoord kunt genieten. Voor de voorstelling ‘Oresteia’ van de Griekse componist Xenakis (1922-2010), een eeuwenoud verhaal over wraak, ging het vermaarde Asko/Schönberg-ensemble een coproductie aan met amateurtalent uit de regio, onder leiding van het Westlandse theatergezelschap Dario Fo. Voor het ensemble weinig nieuws; dat legt zich met regelmaat toe op ongewone samenwerkingen met disciplines als film, dans, multimedia en opera. Voor de kinderen en jong talent uit het koor des te specialer, want na steden als New York, Parijs en Krakau bezoekt het ensemble Delft eenmalig. Een kans om te grijpen, al is het maar vanwege het visuele spektakel tegen de foyer van Lijm&Cultuur als decor. De muziek wordt gezongen in oud-Grieks, maar geen zorgen: de gesproken tekst is gewoon Nederlands.Dan is de Friday Night XXL Party bij Sport&Cultuur heel andere koek. Dj’s Shermanology en Apenstreken (winnaars van de TU Delft DJ-contest 2011) draaien tot in de kleine uurtjes in het Sportcafé. Eigenlijk is het feest gewoon een uitvergrote versie van de Friday Nights in het sportcentrum, bedoeld om studenten uit alle culturen bij elkaar te brengen. Is dat doorgaans met aandacht voor specifieke tradities als met verfpoeder gooien tijdens Holi of pepernoten bakken tijdens Sinterklaas; komende vrijdag vindt iedereen elkaar in vette elektro- en technobeats. Een taal die iederéén spreekt, en dat is voor een keertje wel zo makkelijk.Oresteia door Dario Fo en het Asko/Schönberg-ensemble, op donderdag 13 oktober om 20.00 uur bij Lijm&Cultuur. Toegang: € 25,-.

Reserveren: (0174)244455 of info@dariofo.nl

Friday Night XXL Party, op vrijdag 21 oktober van 21.00 tot 1.00 uur in het sportcafé van de unit Sport & Cultuur. 

Voor een stage of studie staken 1830 studenten de oceaan over. Dat is een daling met 2,1 procent ten opzichte van 2008. Volgens het jaarlijkse Open Door report van het Institute of International Education in New York groeide het aantal Nederlandse studenten dat naar de VS ging sinds 2004.

Daling
De lichte daling komt voor rekening van studenten die een ‘undergraduate’ programma volgen. Dat waren er vorig jaar 732, een jaar eerder ging het nog om 841 studenten. Er was wel een toename van het aantal studenten dat een ‘graduate’ programma volgt, een deel van hun opleiding in de VS doet volgt of stage liep. New York State, California en Florida zijn de populairste staten onder Nederlandse studenten.

Stijging
Andersom studeerden vorig jaar 2318 Amerikaanse studenten in Nederland, een stijging van 13,7 procent. Nederland neemt daarmee de 22e plaats in op de lijst van landen waar Amerikanen gaan studeren.

De Verenigde Staten trekken nog steeds de meeste buitenlandse studenten. Twintig procent van de wereldwijde studentenmobiliteit komt voor rekening van de VS.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.