Marjo Vos (50) werkt als assistent catering manager in het bedrijfsrestaurant van IO. In het team van zes of zeven dames is zij de ‘vliegende keep’: een combinatie van leidinggeven en bijspringen waar nodig.
Ze werkt al 21 jaar in verschillende TU-gebouwen. Begonnen bij Materiaalkunde, daarna Civiel, Bouwkunde, TBM en nu IO. Elke keer is ze meeverhuisd naar de nieuwe baas, nu Sodexo. De sfeer in het team is volgens haar prima. Als ze iets mocht verbeteren zou dat vooral liggen in het mooier presenteren van de etenswaren, iets meer toe naar het ‘La Place’-idee.
Dat blijkt uit een samenvatting van de nieuwe HBO-Monitor, die gisteren is verschenen. Voor de monitor bevraagt de HBO-raad afgestudeerde hbo’ers die ongeveer anderhalf jaar eerder hun diploma kregen. Het gaat onder meer om vragen over het kunnen vinden van een baan en hoe zij terugkijken op hun studie.
Interessant
Deze keer beloofde de monitor extra interessant te worden: de hbo’ers die afgelopen najaar zijn benaderd, hadden hun opleiding weliswaar afgerond voordat de economische crisis uitbrak, maar zij werden ondervraagd toen die crisis op zijn hoogtepunt was.
Stijging
En dat valt te merken. De werkloosheid onder afgestudeerden van voltijdsopleidingen steeg van vier procent in 2008 naar zes procent in 2009. Onder economen schoot de werkloosheid omhoog van 4,9 naar 8,2 procent. Technici gingen van 2,4 naar 6,1 procent werkloosheid. Overigens bleven ze beiden onder de werkloosheid van afgestudeerde kunstenaars, die traditioneel minder makkelijk een baan vinden. Van hen was in 2008 al 7,7 procent werkloos en in de crisis werd dat 8,9 procent.
Moeilijke start
Komend najaar wordt de lichting ondervraagd die juist was afgestudeerd toen de economie begon te haperen. Onderzoeker Christoph Meng van het onderzoeksbureau ROA, dat de monitor maakt, verwacht daarom nog een lichte stijging van de werkloosheid. “De afgestudeerden van 2009, die we straks gaan ondervragen, hebben een moeilijke start gehad. Maar intussen trekt de markt weer enigszins aan, wat daar misschien tegen opweegt. Het is nu een betere tijd dan vorig jaar om een baan te zoeken.”
Kunstacademies
De resultaten van de monitor zijn deels ook per hogeschool beschikbaar. Onder afgestudeerden van de kunstacademies blijkt de werkloosheid al snel negen à tien procent. Dat geldt ook voor de afgestudeerden van de NHTV Breda, die economische en toeristische opleidingen aanbiedt, maar ook crisisgevoelige opleidingen als vrijetijdsmanagement en ruimtelijke ordening.
Spijt
De meeste kunstenaars en artiesten zouden opnieuw voor hun creatieve opleiding hebben gekozen, maar dat geldt helaas niet voor de afgestudeerden van de NHTV Breda. Die hogeschool kent juist de meeste afgestudeerden die spijt hebben van hun studiekeuze: eenderde was achteraf gezien liever iets anders gaan studeren.
Andere keuze
Daarachter komt een groep van drie brede hogescholen waarvan één op de vier afgestudeerden met de wijsheid van nu liever een andere studiekeuze had gemaakt: de Hanzehogeschool Groningen, de Haagse Hogeschool en de Hogeschool Inholland.
Afgestudeerde techneuten verdienen overigens het best, als ze een baan vinden: bruto 2347 euro per maand, oftewel 13,90 euro per uur. Kunstenaars nemen genoegen met 1520 euro in de maand: 10,40 euro per uur.
Comments are closed.