Campus

Front Office

Hans Krempel (57) werkt al zijn hele werkzame leven bij de TU. Op zijn 22ste begon hij bij de huishoudelijke dienst van CT, daarna naar WTM, de vervoersdienst, sport en cultuur, en de laatste vier jaar bij de aula, bij facilitair management en vastgoed.

Normaal gesproken houdt hij zich bezig met beeld en geluid in de aula, technisch onderhoud en zorgt hij dat alles klaar staat voor recepties, promoties en beurzen. Vanwege de verbouwing van de aula heeft hij nu wat vaker contact met aannemers. De aula wordt na de verbouwing fris en modern, maar de hardhouten schrootjes aan de muur komen toch weer terug. Ze worden wel een paar tinten lichter. 

Dit is de laatste aflevering van deze serie.

 Het bestelbusje ziet er aan de buitenkant uit als alle andere. Maar wie de schuifdeur opent, krijgt direct een golf warme lucht in het gezicht. De wagen is namelijk omgebouwd tot een heuse sauna. In de bloedhete ruimte puffen en zweten bezoekers tot ze vrijwel geen vocht meer in hun poriën hebben. Daarna kunnen ze afkoelen onder de koude stortdouche of in het ijzige bad, die ook in de bestelbus zijn ingebouwd.

Het is een van de vele opmerkelijke kunstwerken, die op het Car Art festival te zien zijn. “We hebben veel creaties waar je in mag, want we vinden het belangrijk dat mensen ze kunnen beleven”, zegt Amber Leeman van kunstbureau Leeman & Strandhagen. Zij organiseert het festival voor de vierde keer. Leeman studeerde aan de Kunstacademie in Den Haag en een paar jaar industrieel ontwerpen in Delft. “Bij kunsttentoonstellingen staan bezoekers vaak passief te kijken. Daar vind ik niks aan. Je wilt toch juist actief meedoen aan een kunstwerk? Dat dragen we uit tijdens het festival.”

Zo rijdt er een auto met een groot brein erin. Deze braincar van Olaf Mooij filmt overdag met een camera de reacties van de bezoekers en projecteert deze beelden ’s avonds op de hersenen. Het festival krijgt daarmee een onheilspellend tintje. Daarnaast zijn er lugubere auto’s op sterk water en een korte film van een kunstenaar die met een gigantische sloophamer een Ford Fiësta kapot slaat.

Ook ir. Sebastiaan van den Elshout neemt een verveemdend werk voor zijn rekening. De afgestudeerde industrieel ontwerper maakt van zijn Opel Astra een papier-maché model en voegt daar een staart en wieken aan toe. “Ik ben gefascineerd door het gevoel van vrijheid dat een auto de bestuurder geeft”, zegt Van den Elshout, die eigenaar is van meubelmakerij Burning Designer. “Tegelijkertijd maakt een auto een mens heel kwetsbaar, want wij zijn er niet voor gemaakt om met 120 kilometer per uur rond te rijden. Dat benadruk ik door papier-maché te gebruiken. De helikopter die ik van mijn auto maak, beeldt de vrijheid uit.”

Naast de omgebouwde heilige koeien is er ook veel muziek op het festival. Zaterdag speelt de Delftse band Traffix ruwe rock tussen het publiek. “Ze improviseren veel met hun teksten en zingen speciaal voor ons over auto’s”, zegt Leeman. De bandleden rukken uit met een grote contrabas, tamboerijn en een akoestische gitaar.

Ook De Kift, winnaar van de prestigieuze Zilveren Harp in 2001, speelt op het festival. Zij combineren punk en rock met fanfare en popmuziek. ’s Avonds is er een drive-in bioscoop. “Wie met de auto komt, moet er snel bij zijn. Er zijn twintig vrije plekken. Het geluid wordt met behulp van een fm-signaal verspreid via de autoradio’s.” De film die vertoond wordt, is – hoe kan het ook anders – ‘Crash’.

Car Art festival 11 en 12 september, Schieweg 15, Delft. Terrein is toegankelijk van 15.00-0.00 uur. Een weekendkaart kost €10 aan de deur, €6 in de voorverkoop. Dagkaarten: €7,50. www.carartfestival.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.